Farklı göllerden avlanan tatlı su levreğinin (perca fluviatilis L. 1758) morfolojik ve filogenetik ilişkilerinin karşılaştırılması
Comparison of morphological and phylogenetic relationships of perch (perca fluviatilis L. 1758) caught in different lakes
- Tez No: 969504
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM DİLER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Akuakültür, Genetik, Perca fluviatilis, Su ürünleri, Aquaculture, Genetics, Perca fluviatilis, Aquatic products
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, Türkiye'nin farklı göl ve barajlarından temin edilen tatlı su levreği (Perca fluviatilis) popülasyonlarının morfolojik, fizyolojik ve genetik özellikleri karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca, türün üretim potansiyeli bağlamında farklı çevresel koşulların etkileri ve üretim metodolojileri irdelenmiştir. Araştırmada toplam 12 farklı lokasyondan örneklenen bireyler üzerinde morfometrik ölçümler yapılmış; büyüme parametreleri ve kondisyon faktörleri hesaplanmıştır. Moleküler düzeyde ISSR (Inter Simple Sequence Repeat) markörleri kullanılarak genetik çeşitlilik analiz edilmiş; dendrogram ve PCA analizleri ile popülasyonlar arası genetik farklılıklar belirlenmiştir. Ayrıca fizyolojik analizlerde, seçilen lokasyonlara ait bireylerde oksidatif stres belirteçleri (SOD, CAT, GSH, GSH-Px, MDA) ölçülerek, çevresel koşulların biyokimyasal etkileri değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, tatlı su levreği popülasyonları arasında morfolojik farklılıklar olduğunu ve bu farklılıkların habitat koşulları, beslenme rejimi ve su parametrelerine bağlı olarak şekillendiğini göstermektedir. Genetik analizler, coğrafi izolasyonun genetik çeşitliliği etkilediğini ortaya koyarken; fizyolojik bulgular, çevresel stresin antioksidan savunma sistemlerini modüle ettiğini göstermiştir. Sonuç olarak, P. fluviatilis'in üretiminde başarı sağlanması için popülasyon bazlı farklılıkların dikkate alınması gerektiği ve yerel adaptasyon kapasitesine sahip bireylerin tercih edilmesinin üretim verimliliğini artırabileceği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, morphological, physiological, and genetic characteristics of freshwater perch (Perca fluviatilis) populations obtained from various lakes and reservoirs across different regions of Türkiye were comparatively evaluated. Furthermore, the effects of environmental conditions and alternative production methodologies on the aquaculture potential of the species were examined. Morphometric measurements were conducted on individuals sampled from ten different locations, and growth parameters and condition factors were calculated. At the molecular level, genetic diversity was analyzed using ISSR (Inter Simple Sequence Repeat) markers, and genetic differences among populations were assessed through dendrogram and PCA analyses. In addition, oxidative stress indicators (SOD, CAT, GSH, GSH-Px, MDA) were measured in individuals from selected locations to evaluate the biochemical effects of environmental conditions. The findings revealed significant morphological variations among P. fluviatilis populations, which were shaped by environmental factors such as habitat conditions, feeding regimes, and water quality. Genetic analyses demonstrated that geographic isolation significantly influences genetic diversity, while physiological results showed that environmental stress modulates the antioxidant defense systems in the fish. Overall, this study emphasizes the importance of considering population-specific differences in the cultivation of P. fluviatilis. Selecting broodstock with local adaptive capacity may enhance production efficiency and sustainability in freshwater perch aquaculture practices.