İmplant protez birleşimindeki ilişkinin ve oklüzal kontak lokalizasyonunun peri-implantitis üzerine etkisi
The effect of implant-prosthesis connection and occlusal contact localization on peri-implantitis
- Tez No: 969663
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA BERRİN ÜNSAL, PROF. DR. NURDAN ÖZMERİÇ KURTULUŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Alveolar kemik kaybı, Dental oklüzyon, Dental protez-implant destekli, Dijital tarama, Periimplantitis, Alveolar bone loss, Dental occlusion, Dental prosthesis-implant supported, Digital scanning, Periimplantitis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, implant-protez birleşim ilişkisi ile oklüzal kontak noktalarının lokalizasyonunun, peri-implantitis gelişimi üzerindeki etkilerini incelemektir. Literatürde, implant çevresi dokularda meydana gelen kemik kaybının yalnızca mikrobiyal faktörlerle değil, aynı zamanda mekanik zorlanmalarla da ilişkili olabileceği belirtilmektedir. Bu bağlamda, implant üzerindeki oklüzal kuvvet dağılımının değerlendirilmesi, biyolojik komplikasyonların önlenmesinde önemli bir parametre olarak karşımıza çıkmaktadır. Araştırmanın önemi, implant-protez birleşim tasarımı ve oklüzal yük kontrolü gibi değiştirilebilir klinik faktörlerin, peri-implantitis gelişimiyle olan ilişkisini ortaya koyma potansiyelinden kaynaklanmaktadır. Elde edilecek bulgular, implant destekli protez planlamasında daha etkin ve risk temelli bir yaklaşım benimsenmesine katkı sağlayabilecek nitelikte olup peri-implant sağlığın korunmasına yönelik koruyucu stratejilerin geliştirilmesinde referans oluşturabilecek düzeydedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the effects of the implant-prosthesis junction relationship and the localization of occlusal contact points on the development of peri-implantitis.ain purpose of this study is to examine the effects of the -prosthesis junction relationship and the localization of occlusal contact poihe main purpose of this study is to examine the effects of the implant-prosthesis junction relationship and the localization of occlusal contact points on the development of peri-implantitis. The literature states that bone loss in the tissues around the implant may be related not only to microbial factors but also to mechanical stresses. In this context, the evaluation of the occlusal force distribution on the implant is an important parameter in the prevention of biological complications. The importance of the research stems from the potential to reveal the relationship of modifiable clinical factors such as implant-prosthesis junction design and occlusal load control with the development of peri-implantitis.he importance of the research stems from the potential to reveal the relationship of modifiable clinical factors such as implant-prosthesis junction design and occlusal load control with the development of peri-implantitis. The findings to be obtained are of a nature that can contribute to further understanding of the issue.