Genel anestezi altında genel cerrahi ameliyatı olacak 65 yaş ve üzeri hastalarda preoperatif anksiyetenin postoperatif kognitif fonksiyonlara etkisinin stai ölçeği ve mini mental test ile değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of preoperative anxiety on postoperative cognitive functions in patients aged 65 and over undergoing general surgery under general anesthesia using the stai scale and mini-mental test
- Tez No: 969664
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA ÖZAYAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Kognitif fonksiyonlar, STAİ, MMSE, Kırılganlık, Anxiety, Cognitive functions, STAI, MMSE, Frailty
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Günümüzde geriatrik hastalarda cerrahi girişim gereksinimi artmakta olup, bu popülasyonun azalan fizyolojik rezervleri ve artan komorbid hastalık yükü nedeniyle ameliyat sürecinde hem fiziksel hem de psikolojik açıdan daha dikkatli değerlendirilmesi gerekmektedir. Çalışmamızın amacı, genel anestezi altında minör ve orta düzey genel cerrahi ameliyatı geçirecek 65 yaş ve üzeri hastalarda preoperatif anksiyetenin postoperatif kognitif fonksiyonlar üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Bu değerlendirme, preoperatif dönemde uygulanan STAI ölçeği ve postoperatif dönemde uygulanan Mini Mental Test (MMSE) ile inceleyerek gerçekleştirilecektir. Elde edilecek bulgular, preoperatif anksiyetenin postoperatif kognitif fonksiyonlar üzerindeki potansiyel etkilerini ortaya koyarak, bu hasta grubunda ameliyat öncesi anksiyete yönetiminin önemini vurgulamayı hedeflemektedir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız tek merkezli, gözlemsel prospektif bir çalışmadır. Çalışmaya, 65 yaş ve üzeri, genel cerrahi kliniğinde elektif koşullarda minör veya intermediate düzeyde operasyon planlanan toplam 65 hasta dâhil edilmiştir. Hastaların ameliyattan önceki bekleme sürecinde demografik verileri, eğitim düzeyleri, mevcut kronik hastalıkları ve kırılganlık skorları kaydedilmiştir. Preoperatif anksiyete düzeyleri, 40 sorudan oluşan Spielberger Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri (STAI-I ve STAI-II) ile değerlendirilmiştir. Preoperatif kognitif değerlendirme ise hastaların eğitim düzeyine göre uyarlanarak Mini Mental Test (MMSE) ile yapılmıştır. Tüm hastalara kliniğin standart genel anestezi protokolü uygulanmıştır. Ameliyat sonrası 1. saatte modifiye Alderete skoru ≥9 olan hastaların kognitif değerlendirmesi Mini Mental Test ile yeniden değerlendirilmiş ve hastalar servise gönderilmiştir. Postoperatif 24. saatte hastalar serviste tekrar görülerek Mini Mental Test uygulanmış son kognitif ölçümleri alınmıştır. Bulgular: Çalışmamıza 65 geriatrik hasta dahil edilmiştir. Hastaların yaş ortalaması 68,2 yıl olup, %63,1'i erkek %36,9 u kadındı. Kırılganlığa baktığımızda hastaların %72,3'ü normal, %24,6'sı pre-frail ve %3,1'i frail olarak sınıflandırılmıştır. Preoperatif anksiyete değerlendirmesinde STAI-1 ve STAI-2 puan ortalamaları sırasıyla 25,7 ± 5,3 ve 29,1 ± 5,7 olarak bulunmuştur. MMSE puanları preoperatif dönemde 25,4 ± 2,2 iken postoperatif 1. saatte 25,8 ± 2,4'e ve 24. saatte 27,0 ± 2,2'ye yükselmiştir. MMSE puanları zamanla anlamlı olarak artmış ve kognitif performansın genel olarak iyileştiğini göstermiştir (p<0,001). Korelasyon analizinde, frailty skoru ile STAI-2 skoru arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki (r=0,338; p=0,006), STAI-2 skoru ile preoperatif MMSE arasında ise negatif ve anlamlı bir ilişki (r=–0,265; p=0,033) saptanmıştır. Kırılganlık ile postoperatif 1. saat MMSE puanları arasında da negatif korelasyon izlenmiştir (r=–0,301; p=0,015). Benzodiazepin kullanan hastalarda postoperatif 1. saat MMSE puanları anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur (p=0,014). Cinsiyet karşılaştırmalarında ise kadın hastalarda frailty skoru (p=0,045) ve STAI-1 değeri (p=0,026) erkeklere göre anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamız, 65 yaş ve üzeri hastalarda preoperatif anksiyetenin postoperatif erken dönem bilişsel fonksiyonlar üzerindeki etkisini değerlendirmiştir. Minör ve intermediate cerrahiler geçiren hastalarda anlamlı bir kognitif bozulma saptanmamış; ancak yüksek sürekli anksiyete düzeyleri ile düşük preoperatif bilişsel skorlar arasında negatif ilişki bulunmuştur. Kırılganlık düzeyinin ve kadın cinsiyetin anksiyete ve bilişsel risklerle ilişkili olduğu görülmüştür. Bulgular, geriatrik cerrahi pratiğinde psikolojik durum ve kırılganlık değerlendirmesinin önemini vurgulamaktadır. Bu değişkenlerin değerlendirilmesi, postoperatif bilişsel değişikliklerin öngörülmesine yardımcı olabilir. Daha geniş örneklemli, farklı cerrahi tipleri içeren ve uzun dönem takipleri kapsayan çalışmalarla bu ilişkilerin daha ayrıntılı biçimde ortaya konması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Background: Currently, the need for surgical interventions in geriatric patients is increasing, and due to their reduced physiological reserves and higher burden of comorbidities, this population requires more careful evaluation in both physical and psychological aspects throughout the perioperative process. The aim of our study is to evaluate the effect of preoperative anxiety on postoperative cognitive functions in patients aged 65 years and older undergoing minor and intermediate general surgery procedures under general anesthesia. This evaluation will be conducted using the State-Trait Anxiety Inventory (STAI) administered in the preoperative period and the Mini-Mental State Examination (MMSE) performed in the postoperative period. The findings obtained are intended to reveal the potential effects of preoperative anxiety on postoperative cognitive functions and to emphasize the importance of anxiety management in the preoperative period for this patient population. Methods: Our study is a single-center, observational, prospective study. A total of 65 patients aged 65 years and older, who were scheduled for elective minor or intermediate level operations in the general surgery clinic, were included in the study. During the preoperative waiting period, patients' demographic data, education levels, existing chronic diseases, and frailty scores were recorded. Preoperative anxiety levels were assessed using the 40-item Spielberger State-Trait Anxiety Inventory (STAI-I and STAI-II). Preoperative cognitive evaluation was performed using the Mini-Mental State Examination (MMSE), adapted according to the patients' education levels. All patients received the standard general anesthesia protocol of the clinic. At the 1st postoperative hour, patients with a modified Aldrete score ≥9 underwent cognitive reassessment using the MMSE and were then transferred to the ward. At the 24th postoperative hour, patients were re-evaluated in the ward, and their final cognitive assessments were performed using the Mini-Mental State Examination. Results: A total of 65 geriatric patients were included in our study. The mean age of the patients was 68.2 years, with 63.1% being male and 36.9% female. In terms of frailty, 72.3% of the patients were classified as normal, 24.6% as pre-frail, and 3.1% as frail. In the preoperative anxiety assessment, the mean STAI-1 and STAI-2 scores were found to be 25.7 ± 5.3 and 29.1 ± 5.7, respectively. MMSE scores increased from 25.4 ± 2.2 in the preoperative period to 25.8 ± 2.4 at the 1st postoperative hour and to 27.0 ± 2.2 at the 24th hour. The MMSE scores showed a statistically significant increase over time, indicating an overall improvement in cognitive performance (p < 0.001). In the correlation analysis, a positive and significant relationship was found between the frailty score and the STAI-2 score (r = 0.338; p = 0.006), while a negative and significant relationship was observed between the STAI-2 score and the preoperative MMSE score (r = –0.265; p = 0.033). A negative correlation was also observed between frailty and MMSE scores at the 1st postoperative hour (r = –0.301; p = 0.015). Patients who received benzodiazepines had significantly higher MMSE scores at the 1st postoperative hour (p = 0.014). In gender comparisons, female patients had significantly higher frailty scores (p = 0.045) and STAI-1 scores (p = 0.026) compared to male patients. Conclusions: Our study evaluated the effect of preoperative anxiety on early postoperative cognitive functions in patients aged 65 years and older. No significant cognitive impairment was detected in patients undergoing minor and intermediate surgeries; however, a negative relationship was found between high trait anxiety levels and low preoperative cognitive scores. Frailty level and female sex were found to be associated with increased anxiety and cognitive risks. These findings highlight the importance of psychological and frailty assessment in geriatric surgical practice. Evaluating these variables may help predict postoperative cognitive changes. Further studies with larger sample sizes, involving different types of surgery and including long-term follow-up, are needed to better elucidate these relationships.