Yapay zekâ uygulamalarının ortaokul öğrencilerinin okuduğunu anlama becerisine ve okuma motivasyonuna etkisi
The effect of artificial intelligence applications on the reading comprehension skills and reading motivation of secondary school students
- Tez No: 969712
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TÜRKYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkçe öğretimi, Turkish teaching
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma Türkçe derslerinde kullanılan yapay zekâ uygulamalarının okuduğunu anlama becerisi ile okuma iç motivasyonuna etkisini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, nitel ve nicel yöntemlerin birlikte kullanıldığı karma yöntem tercih edilmiştir. Nicel boyutta ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen, nitel boyutta ise görüşme tekniği uygulanmıştır. Çalışma grubu, uygun örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Araştırma, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Kırşehir'deki bir devlet okulunda öğrenim gören 30 yedinci sınıf öğrencisi (15'i deney grubu, 15'i kontrol grubu) ile yürütülmüştür. Uygulama sürecinde, deney grubuna on hafta boyunca haftada iki ders saati olacak şekilde yapay zekâ destekli okuma etkinlikleri uygulanmıştır. Kontrol grubunda ise 7. sınıf Türkçe ders kitabındaki okuma etkinlikleri yapılmıştır. Verilerin toplanmasında okuduğunu anlama başarı testi, Okuma İç Motivasyonu Ölçeği ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde, gruplar arasındaki farkı belirlemek amacıyla bağımsız örneklemler t-testi ve her grubun kendi ön test ve son test puanlarındaki değişimi incelemek için ise bağımlı örneklemler t-testi kullanılmıştır. Nitel veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucunda, yapay zekâ destekli uygulamaların deney grubunda okuma motivasyonu genel ortalama puanı ile azim alt boyutunu pozitif yönde anlamlı biçimde etkilediği, ancak başarı puanlarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yaratmadığı belirlenmiştir. Kontrol grubunda ise ön test ve son test puanları arasında anlamlı bir değişim gözlenmemiştir. Ayrıca nitel veriler incelendiğinde deney grubundaki öğrencilerin yapay zekâ ile yürütülen okuma etkinlikleri ve uygulamalarına yönelik görüşlerinin genel olarak olumlu olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effect of artificial intelligence applications used in Turkish courses on reading comprehension skills and intrinsic reading motivation. A mixed-method design, combining both qualitative and quantitative approaches, was adopted. In the quantitative dimension, a quasi-experimental pretest–posttest control group design was employed, while interviews were conducted in the qualitative dimension. The study group was selected through a purposive sampling method. The research was carried out during the 2024–2025 academic year with 30 seventh-grade students (15 in the experimental group and 15 in the control group) enrolled in a public school in Kırşehir. During the implementation process, the experimental group received AI-supported reading activities twice a week for ten weeks, whereas the control group engaged in reading activities from the 7th-grade Turkish textbook. Data were collected through a reading comprehension achievement test, a reading motivation scale, and a semi-structured interview form. In the analysis of quantitative data, independent samples t-tests were used to identify differences between groups, while paired samples t-tests were applied to examine changes within each group's pretest and posttest scores. Qualitative data were analyzed using content analysis. The findings revealed that AI-supported applications had a significant positive effect on the overall reading motivation scores and the perseverance sub-dimension of the experimental group, although they did not create a statistically significant difference in achievement scores. No significant change was observed between the pretest and posttest scores of the control group. Furthermore, analysis of the qualitative data showed that students in the experimental group generally expressed positive opinions about the AI-based reading activities and applications.