KGK finansal raporlama standartlarına uygun hesap planı'nın MSUGT tekdüzen hesap planı ile karşılaştırılması
Comparison of the accounting plan in accordance with the KGK financial reporting standards and the MSUGT uniform accounting plan
  1. Tez No: 969809
  2. Yazar: ÖMER AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ANTEPLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal raporlama standartları, Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği, Muhasebe standartları, Tek düzen hesap planı, Financial reporting standarts, Accounting to General Instructions for Accounting System applivcationa, Accounting standarts, Uniform accounting plan
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
Özet
Dünya genelinde yaşanan dijitalleşme, ekonomik entegrasyon ve uluslararası ticaretin artışıyla birlikte diğer ülkeler gibi Türkiye de uluslararası standartlara uyum çalışmalarına hız vermiş ve muhasebe kayıt sisteminde değişiklikler ve güncellemeler yapması kaçınılmaz olmuştur. Türkiye'de muhasebe, denetim ve bağımsız denetim standartlarının geliştirilmesi, uygulanması ve denetlenmesi görevini üstlenen Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) 2018'de finansal raporlama standartlarına uygun yeni bir taslak hesap planı metni hazırlayarak kamuoyuna sunmuştur. Daha sonra KGK taslağın nihai halini vererek 29/07/2024 tarihinde alınan kurul kararı çerçevesinde“Finansal Raporlama Standartlarına Uygun Hesap Planı”adıyla 30/07/2024 tarihinde yayımlanmıştır. Çalışmada, yayımlanan KGK Hesap Planı ile MSUGT Tekdüzen Hesap Planı'nın karşılaştırılarak, örnek bir işletmenin bu hesap planlarına göre hazırlanmış finansal tabloları aracılığı ile oran analizlerinin yapılarak değerlendirilmesinin yapılması amaçlanmaktadır. Genel olarak bakıldığında iki hesap planında farklılıkların olduğu tespit edilmiştir. KGK hesap planında, mevcut tekdüzen hesap planına göre hesap sayısı artmıştır. KGK hesap planında kullanılan hesap adlarında değişiklikler olduğu, hesap adlarının uzunluğu ve hesap açıklamalarının daha ayrıntılı olarak hazırlandığı da görülmüştür. Oran analiz sonuçlarında ise Tekdüzen Hesap Planı'na göre hazırlanan finansal tabloların işletmeyi olduğundan daha iyi gösterdiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the global digitalization, economic integration, and the increase in international trade, Türkiye, like other countries, has accelerated its efforts to comply with international standards, making it inevitable to make changes and updates to its accounting system. The Public Oversight Accounting and Auditing Standards Authority (KGK), which undertakes the task of developing, implementing and auditing accounting, auditing and independent auditing standards in Türkiye, prepared a new draft chart of accounts in line with financial reporting standards in 2018 and presented it to the public. Later, the KGK finalized the draft and published it on 30/07/2024 under the name of“Account Plan in Accordance with Financial Reporting Standards”within the framework of the board decision taken on 29/07/2024. In this study, it is aimed to compare the published KGK Chart of Accounts and MSUGT Uniform Chart of Accounts and to evaluate a sample enterprise by performing ratio analyses through financial statements prepared according to these account plans. In general, it is determined that there are differences in the two chart of accounts. In the KGK chart of accounts, the number of accounts has increased compared to the existing uniform chart of accounts. It was also observed that there were changes in the account names used in the KGK chart of accounts, the length of the account names and the account descriptions were prepared in more detail. In the ratio analysis results, it is concluded that the financial statements prepared according to the Uniform Chart of Accounts show the enterprise better than it is.