Dependence of the formation of lyotropic uniaxial and biaxial nematic phases on the existence of Hofmeister ions in the intermicellar region
Liyotropik tek eksenli ve çift eksenli nematik fazların oluşumunun miseller arası bölgedeki Hofmeister iyonlarının varlığına bağımlılığı
- Tez No: 969829
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Lyotropik sıvı kristal, Lyotropic liquid crystal
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez kapsamında; yüzey aktif madde, elektrolit, dekanol ve sudan oluşan bazı liyotropik karışımların fizikokimyasal özellikleri, Hofmeister serisi anyonlar ve katyonlar içeren farklı elektrolitler kullanılarak incelenmiştir. Miseller arası bölgede bulunan iyonların etkisi, misel yüzeylerinde bulunan iyonların etkisiyle karşılaştırılarak analiz edilmiştir. Numunelerin liyotropik nematik faz özelliklerini araştırmak için üç deneysel teknik uygulanmıştır. Liyotropik fazların dokuları polarize optik mikroskop kullanılarak karakterize edilmiştir. Tek eksenliden çift eksenli nematik fazlara geçişler, lazer konoskopi tekniği ile nematik fazların çift kırınımlarının sıcaklığa bağımlılıklarından belirlenmiştir. Misel çekirdeğinin ortalama boyutları, misel şekli anizotropisi ve misel yüzeyindeki yüzey aktif madde (sürfaktan) baş grubu başına düşen ortalama alan gibi bazı yapısal parametreler Küçük Açı X-ışını Saçılması verilerinin analizinden elde edilmiştir. Sonuçlar, Gouy-Chapman tabakasındaki ve/veya miseller arası bölgede bulunan iyonik türler arasındaki etkileşimlerin liyotropik nematik fazların oluşumunda önemli bir rol oynadığını ilk kez göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In the frame of this thesis, the physicochemical properties of some lyotropic mixtures, composed of surfactant, electrolyte, decanol, and water, were studied using different electrolytes including Hofmeister series anions and cations. The effect of the ions present in the intermicellar region was analyzed by comparing it with the effect of the ions located at the micelle surfaces. Three experimental techniques were performed to investigate the lyotropic nematic phase properties of the samples. The textures of the lyotropic phases were characterized using a polarizing optical microscope. The transitions from the uniaxial to the biaxial nematic phases were determined from the temperature dependences of the birefringences of the nematic phases via laser conoscopy technique. Some structural parameters such as micelle' core average dimensions, micelle shape anisotropy, and average area per surfactant head group at the micelle surface were obtained from the analysis of Small-angle X-ray Scattering data. The results show for the first time that the interactions between ionic species in the Gouy-Chapman layer and/or in the intermicellar region play a crucial role in the formation of the lyotropic nematic phases.