Türkiye'de sosyal güvenlik sisteminde kayıt dışı istihdamın yeri üzerine nitel bir araştırma
A qualitative study on the role of informal employment in the social security system in Türkiye
- Tez No: 969857
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH ATAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu yönetimi, Kayıt dışı istihdam, Sosyal güvenlik, Public administration, Informal employment, Social security
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Ülkelerin uyguladığı sosyal güvenlik politikaları, kurdukları sosyal güvenlik sistemlerinin sürdürülebilirliğini doğrudan etkiler ve bu da vatandaşların memnuniyeti ile paralellik gösterir. Sistem düzgün işlediğinde, vatandaşlar gelecekleriyle ilgili daha umutlu olurlar. Bu bağlamda, sosyal güvenlik yalnızca siyasi tercihlerle şekillenen bir alan değil, aynı zamanda vatandaşların devlete karşı aidiyet duygularını güçlendirebilen ve onların daha huzurlu yaşamalarını sağlayan toplumsal bir unsurdur. Bu nedenle sosyal güvenlik sisteminin etkin bir şekilde işlemesi hayati önem taşır. Sistem doğru işlemediğinde ise gelir-gider dengesindeki bozukluklar, açıkların oluşmasına yol açar. Özellikle kayıt dışı istihdamın yaygın olması, sosyal güvenlik sisteminin finansal sürdürülebilirliğini tehdit eden en önemli unsurlardan biridir ve gelir kaybına neden olarak sistem üzerindeki yükü artırmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye'de kayıt dışı istihdamın sosyal güvenlik gelir-gider dengesi üzerinde yarattığı etki üzerinde durulmuş, kayıt dışı istihdamın gerekçeleri; literatürel taramanın yanı sıra ilgili kişilerle mülakatlar yaparak ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bununla birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yıllar içindeki açık durumu incelenmiş ve bu açıkların sebepleri ile bunlarla mücadele yolları konusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The social security policies adopted by countries have a direct impact on the sustainability of their social security systems, which, in turn, is closely associated with the satisfaction of citizens. When the system operates efficiently, individuals tend to feel more hopeful about their future. In this context, social security is not merely an area shaped by political preferences, but also a societal institution that can strengthen citizens' sense of belonging to the state and contribute to their well-being and peace of mind. Therefore, the effective functioning of the social security system is of vital importance. When the system fails to function properly, imbalances in the income-expenditure structure emerge, leading to financial deficits. In particular, the widespread prevalence of informal (unregistered) employment constitutes one of the most critical threats to the financial sustainability of the system, as it causes substantial revenue losses and places an additional burden on social security mechanisms. This study focuses on the impact of informal employment on the income-expenditure balance of the social security system in Turkey. The reasons behind informal employment are explored through a combination of literature review and in-depth interviews with relevant individuals. Furthermore, the deficits of the Social Security Institution over the years have been examined, and recommendations are presented regarding both the causes of these deficits and potential strategies to combat informal employment.