Tarık Tufan'ın eserlerinde gelenek ve modern çatışması
The conflict between tradition and modernity in the works of Tarık Tufan
  1. Tez No: 969936
  2. Yazar: RECEP SUBAŞI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GİZEM ECE GÖNÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Edebiyat, Edebiyat kuramları, Edebiyat metinleri, Edebiyat sosyolojisi, Edebiyatçılar, Literature, Literary theories, Literature sociology, Man of letters
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, modernleşmenin birey-toplum ilişkileri üzerindeki etkilerini Tarık Tufan'ın anlatı evreni üzerinden tematik ve biçimsel düzeylerde incelemektedir. Modernleşme, yalnızca tarihsel ya da sosyolojik bir dönüşüm değil; bireyin kimliği, aidiyeti ve düşünsel yapısını etkileyen çok katmanlı bir süreç olarak ele alınmıştır. Bu kapsamda edebiyatın modern deneyimi nasıl temsil ettiğini ve bu temsilin biçimsel özelliklerle nasıl ilişkilendiğini anlamaya yönelik bütüncül bir çözümleme önerilmektedir. Kuramsal çerçeve; kimlik, özneleşme, toplumsal yapı, yorum açıklığı ve gösterge üretimi gibi kavramları tartışan Freud, Lacan, Barthes, Eco, Fish, Bourdieu, Bauman, Giddens ve Foucault gibi düşünürlerin yaklaşımlarına dayanmaktadır. Bu çok disiplinli yapı, anlatı çözümlemelerinde bireyin ruhsal dağılmalarından kurumsal yapıların işlevsizliğine kadar geniş bir spektrumun yorumlanmasına imkân tanımıştır. Tufan'ın eserlerinde modern birey, geleneksel yapılarla modern yaşam pratikleri arasında sıkışmış; parçalı benlik, kimlik kaybı, yalnızlık, suskunluk ve vicdan krizi gibi ruhsal durumlarla kuşatılmıştır. Bu durum yalnızca tematik değil, biçimsel düzeyde de temsil edilmektedir. Anlatılarda klasik yapı çözülür; zaman ve mekân süreksizleşir, anlatıcı konumu sabitliğini yitirir. İç konuşma, dua ve bilinç akışı gibi teknikler bireyin iç dünyasını görünür kılar. Tufan'ın anlatılarında kurumsal çözülme; bürokratik şiddet, belgeye indirgenen kimlik ve dışlayıcı kurumlar temalarıyla işlenmiştir. Üniversite, devlet dairesi, adliye ve emniyet gibi kurumlar bireyin yabancılaştığı, kimliğini yitirdiği ve edilgenleştiği yapılar olarak sunulmuştur. Bu bağlamda Acemoğlu ve Robinson'un dışlayıcı kurumlar teorisi ile Eco'nun“açık yapıt”kavramsallaştırması kurumsal temsilleri değerlendirmede işlevsel olmuştur. Kadın karakterler çoğunlukla görünmez, edilgen veya erkek öznenin anlatısını derinleştiren figürler olarak kurgulanmıştır. Friedan, Beauvoir ve Connell'in toplumsal cinsiyet kuramları, bu bağlamda kadın temsilleri üzerinden anlatının ideolojik yönelimlerini açığa çıkarmak için kullanılmıştır. Simgesel imgeler (ayna, kuş, melek, uçurtma) bireyin içsel kopuşunu ve özneleşme sürecini temsil eden göstergeler olarak işlev görmektedir. Anlatı yapısındaki dağılma, bu simgelerin çok katmanlı kullanımıyla birleşerek edebî biçimi ideolojik temsile dönüştürmektedir. Sonuç olarak bu tez, Tarık Tufan'ın eserlerinde biçim ve içeriğin iç içe geçtiği, modernleşmenin bireyde yarattığı dönüşümün çok yönlü biçimde temsile kavuştuğu bir anlatı yapısını ortaya koymaktadır. Çalışma, anlatı yapısının ideolojik okumasına dair sunduğu yöntemsel yaklaşım ile edebiyat incelemelerinde biçim-tema ilişkisinin daha derinlemesine ele alınabileceği yeni bir katkı alanı önermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the impact of modernization on individual-society relations through the narrative universe of Tarık Tufan, addressing both thematic and formal dimensions. Modernization is considered not merely a historical or sociological transformation but a multilayered process that shapes identity, belonging, and the mental structure of individuals. Within this framework, a comprehensive literary analysis is proposed to understand how literature represents the modern experience and how this representation is shaped by narrative form. The theoretical framework draws on the approaches of Freud, Lacan, Barthes, Eco, Fish, Bourdieu, Bauman, Giddens, and Foucault, focusing on key concepts such as identity, subjectivation, social structure, interpretive openness, and semiotic production. This multidisciplinary perspective enables the interpretation of a wide spectrum, from the individual's psychological fragmentation to the dysfunction of institutional structures. In Tufan's works, the modern subject is caught between traditional structures and modern practices of life, surrounded by fragmented selfhood, identity loss, loneliness, silence, and moral crisis. These conditions are represented not only thematically but also formally. The classical narrative structure dissolves; time and space become fragmented, and the narrator loses stability. Techniques such as interior monologue, prayer, and stream of consciousness render the characters' inner worlds visible. Institutional disintegration is highlighted through themes of bureaucratic violence, identity reduced to documentation, and exclusionary institutions. Universities, government offices, courts, and police departments are depicted as spaces where individuals become alienated, lose their sense of self, and are rendered passive. In this context, Acemoğlu and Robinson's theory of extractive institutions and Eco's concept of the“open work”serve as effective interpretive tools. Female characters are predominantly portrayed as invisible, passive, or as narrative devices that serve to deepen the male subject's experience. Gender theories by Friedan, Beauvoir, and Connell are applied to reveal the ideological orientations underlying these representations. Symbolic images—such as mirrors, birds, angels, and kites—function as semiotic markers of internal rupture and the fragmented process of subject formation. The disintegration of narrative structure, combined with these multi-layered symbols, transforms literary form into a site of ideological representation. In conclusion, this thesis demonstrates that Tarık Tufan's works present a narrative structure in which form and content are intricately intertwined, offering a multi-dimensional portrayal of the transformative effects of modernization on the individual. By proposing a methodological framework for the ideological reading of narrative form, the study contributes an original perspective to literary analysis and opens new avenues for exploring the relationship between narrative structure and thematic representation.