Farklı üretim teknikleri ve reçine esaslı materyallerle üretilen postların internal uyumunun değerlendirilmesi
Evaluation of internal compatibility of posts produced with different production techniques and resin-based materials
  1. Tez No: 970111
  2. Yazar: SUEL İKİZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR TÜRKOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: İnternal uyum, Triple-scan protokolü, Reçine esaslı post, Eklemeli üretim, Çıkarmalı üretim, Internal fit, Triple-scan protocol, Resin-based post, Additive manufacturing, Subtractive manufacturing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı üretim teknolojileri (eklemeli ve çıkarmalı) kullanılarak, 2 farklı siman boşluğuna sahip olacak şekilde, her biri kendi kanal yuvalarına uygun olarak tasarlanmış reçine esaslı post-kor restorasyonların, simantasyon öncesi ve sonrası kök kanal içi uyumlarının Triple-scan protokolü ve Geomagic yazılımı ile karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada kullanılan 50 adet post yuvası, şeffaf Frasaco modellerinde, Cytec Blanco fiber post frezi kullanılarak 2.2 mm çapında ve 10 mm derinliğinde olacak şekilde manuel olarak hazırlanmıştır. Açılan post yuvaları laboratuvar tipi model tarayıcı kullanılarak (E4, 3Shape) taranmış, elde edilen STL (Standard Tessellation Language – Standart üçgenleme dili) verisi Exocad yazılımına aktarılmıştır. Hazırlanmış post yuvalarına uyumlu olarak, 2 farklı siman aralığı (40 ve 80m) olacak şekilde tasarlanan kişiye özel postlar; eklemeli yöntemle reçine esaslı materyal (Bego VarseoSmile TriniQ) kullanılarak (n=20) ve çıkarmalı yöntemle (Bicon Trinia EPC blok Ivory) prefabrike reçine bloktan (n=20), her bir siman aralığı grubu için 10 adet örnek olacak şekilde üretilmiştir. Ek olarak, kontrol grubu olarak prefabrike fiber postlar (Cytec Blanco) dahil edilmiştir. Her biri 10 örnekten oluşan 5 grup oluşturulmuştur (n=10). Tüm örnekler, post-kor, post yuvası ve yuvaya yerleştirilmiş post-kor olmak üzere aynı model tarayıcı kullanılarak taranarak, elde edilen STL verileri triple-scan protokolü yardımıyla Geomagic Control X yazılımı ile üstüste bindirilerek internal uyum analizleri gerçekleştirilmiştir. Initial ve best-fit hizalama sonrasında X, Y ve Z eksenlerinden rastlantısal olarak belirlenen ve birbirine yaklaşık aynı mesafede olan toplam 180 ölçüm noktası kullanılmış ve bu noktalarda post ile kanal duvarı arasındaki boşluk mesafesi mikron cinsinden ölçülmüştür. Ek olarak, hizalanan modellerin yüzey karşılaştırması yapılarak her örnek için RMS (Root Mean Square) değeri hesaplanmıştır. Ardından aynı restorasyonlar kendileri ile eşleştirilmiş yuvalarına RelyX ARC (3M ESPE, Seefeld, Germany) dual-cure rezin siman ile simante edilerek tüm protokol tekrar edilmiştir. Böylece üretim yöntemi, siman boşluğu ve simantasyonun internal uyuma etkileri çok yönlü olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmada elde edilen veriler SPSS (v.26) ve R (WRS2-Wilcox Robust Statistics) yazılımları kullanılarak analiz edilmiş; verilerin normal dağılıma uymadığı ve varyans homojenliği sağlanamadığı durumlarda, budanmış ortalamaya dayalı robust iki ve üç yönlü varyans analizleri uygulanmıştır. Anlamlı bulunan karşılaştırmalar Bonferroni düzeltmeli Yuen's testi ile değerlendirilmiştir. Analizler sonucunda, hem doğrusal mesafe hem de RMS değerleri açısından üretim tekniği ve siman aralığı faktörlerinin internal uyum üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etkiye sahip olduğu belirlenmiştir (p < 0.001). Çıkarmalı yöntemle üretilen postlarda, eklemeli yönteme kıyasla hem doğrusal mesafe hem de RMS değeri açısından daha yüksek sapmalar gözlenmiştir. Doğrusal mesafe açısından, çıkarmalı grupta budanmış ortalama 167.5 ± 7.4 µm iken, eklemeli grupta bu değer 146.1 ± 3.78 µm olarak ölçülmüştür. Benzer şekilde, RMS değeri açısından çıkarmalı grup 28.3 ± 0.39 µm, eklemeli grup ise 22.9 ± 0.69 µm budanmış ortalamaya sahiptir. Siman aralığı parametresi değerlendirildiğinde de benzer bir eğilim gözlenmiştir. 80 µm siman boşluğuna sahip gruplarda, doğrusal mesafe budanmış ortalaması 178.6 ± 5.3 µm, RMS budanmış ortalaması ise 27.2 ± 0.8 µm olarak hesaplanmıştır. Buna karşılık, 40 µm siman boşluğuna sahip gruplarda doğrusal mesafe 133.3 ± 1.8 µm, RMS değeri ise 23.8 ± 0.9 µm olarak elde edilmiştir. Bu veriler, her iki parametre bakımından daha düşük siman aralığının ve eklemeli üretim tekniğinin daha iyi bir internal uyum sağladığını ortaya koymaktadır. Simantasyon öncesi ve sonrası karşılaştırıldığında, doğrusal mesafe değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuş; simantasyon sonrası değerlerin (151.2 µm), öncesine göre (156.3 µm) daha düşük olduğu tespit edilmiştir (p=0.025). Ancak RMS değerleri açısından simantasyonun tek başına etkisi anlamlı olmamıştır (p=0.194). Ayrıca, üretim tekniği ve siman aralığı etkileşimi de RMS değerlerinde istatistiksel fark yaratmıştır (p=0.001). En düşük RMS değeri, eklemeli üretim ve 40 µm boşluklu grupta (20.9 µm); en yüksek RMS değeri ise çıkarmalı üretim, 80 µm boşluklu grupta (29.6 µm) gözlenmiştir. Yalnızca fiber post kontrol grubunda, simantasyon sonrası RMS değerlerinde anlamlı bir artış meydana gelmiştir. Sonuç: Farklı üretim teknikleri ve siman aralıkları, reçine esaslı materyallerden üretilmiş kişiye özel post sistemlerinin kök kanal içi adaptasyonu üzerinde anlamlı etkiye sahiptir. Simantasyon işlemi de internal uyum üzerinde ölçülebilir değişikliklere neden olmaktadır. Triple-scan protokolü ile desteklenen bu dijital analiz yöntemi, post-restorasyon uyumunun güvenilir şekilde değerlendirilmesine olanak sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Purpose: The aim of this in vitro study was to comparatively evaluate the internal adaptation of resin-based, anatomically customized post-kor restorations—manufactured using different production technologies (additive and subtractive) and designed with two different cement spaces—both before and after cementation, by using the triple-scan protocol and Geomagic Control X software. Materials and Methods: A total of 50 post spaces were manually prepared on transparent Frasaco tooth models (Frasaco GmbH, Tettnang, Germany) using Cytec Blanco fiber post drills, standardized to 2.2 mm in diameter and 10 mm in depth. The prepared post spaces were scanned using a laboratory scanner (E4, 3Shape), and STL (Standard Tessellation Language) data were transferred to Exocad software for post design. Individually designed posts were fabricated with two cement gap settings (40 µm and 80 µm) using two different production techniques: 3D printing with a resin-based material (Bego VarseoSmile TriniQ; n=20) and milling from prefabricated resin blocks (Bicon Trinia EPC ivory blocks; n=20), with 10 specimens per cement gap subgroup. A control group (n=10) was composed of prefabricated fiber posts (Cytec Blanco). In total, five groups (n=10 each) were created. All samples were scanned under three conditions—post-kor alone, post space alone, and post-kor seated in the space—using the same scanner. The STL files were superimposed in Geomagic Control X software via the triple-scan protocol to analyze internal fit. A total of 180 spatially distributed measurement points were randomly selected across X, Y, and Z axes, and the gap between the post and post space wall was measured in microns. Additionally, surface deviation analysis was performed, and RMS (Root Mean Square) values were calculated for each specimen. The same restorations were then cemented into their corresponding post spaces using a dual-cure resin cement RelyX ARC (3M ESPE, Seefeld, Germany), and the entire scanning and analysis protocol was repeated. Thus, the effects of production technique, cement space, and cementation on internal fit were comprehensively evaluated. Results: Data analysis was performed using SPSS (v.26) and R (WRS2 - Wilcox Robust Statistics) software. When normality and homogeneity of variance assumptions were not met, robust two- and three-way ANOVA with trimmed means were applied. Statistically significant pairwise comparisons were analyzed using Bonferroni-adjusted Yuen's test. Both cement space and manufacturing technique had a statistically significant impact on internal fit in terms of linear gap and RMS values (p < 0.001). Subtractive -manufactured posts exhibited higher discrepancies than additive ones. The trimmed mean linear gap was 167.5 ± 7.4 µm for the subtractive group and 146.1 ± 3.78 µm for the additive group. The corresponding RMS values were 28.3 ± 0.39 µm and 22.9 ± 0.69 µm, respectively. Similarly, groups with an 80 µm cement space showed higher values (linear: 178.6 ± 5.3 µm; RMS: 27.2 ± 0.8 µm) compared to those with a 40 µm gap (linear: 133.3 ± 1.8 µm; RMS: 23.8 ± 0.9 µm). These findings indicate that a narrower cement space and the use of additive manufacturing contribute to improved internal adaptation. A statistically significant reduction in linear gap was observed after cementation (from 156.3 µm to 151.2 µm; p = 0.025), whereas the change in RMS was not statistically significant (p = 0.194). However, a significant interaction was detected between cement space and production technique in terms of RMS (p = 0.001), with the lowest RMS (20.9 µm) found in the additive-40 µm group, and the highest (29.6 µm) in the subtractive-80 µm group. Only the fiber post control group showed a significant increase in RMS after cementation. Conclusion: Both the production technique and the cement gap significantly influence the internal fit of customized resin-based post systems. Cementation also leads to measurable changes in internal adaptation. The triple-scan protocol combined with digital 3D analysis presents a reliable and standardized method for evaluating the adaptation of post-kor restorations.