Kronik omuz ağrısı olan hastalarda kinezyofobinin üst ekstremite kas kalınlığı, yaşam kalitesi ve fonksiyonelliğe etkisi
The effect of kinesiophobia on upper extremity muscle thickness, quality of life and functionality in patients with chronic shoulder pain
- Tez No: 970215
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİKA BURCU KARACA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Kronik omuz ağrısı, kinezyofobi, biseps braki kas kalınlığı, triseps braki kas kalınlığı, yaşam kalitesi, üst ekstremite fonksiyonelliği, disabilite, Chronic shoulder pain, kinesiophobia, biceps brachii muscle thickness, triceps brachii muscle thickness, quality of life, upper extremity functionality, disability
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, kronik omuz ağrısı olan bireylerde kinezyofobi ile biseps ve triseps braki kas kalınlıkları, fonksiyonellik, yaşam kalitesi ve anksiyete düzeyleri arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Ayrıca, kas kalınlıkları ultrasonografi ile değerlendirilerek bu parametrelerle olan ilişkileri incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 18-65 yaş arası, tek taraflı kronik omuz ağrısı olan 60 hasta ile yaş, cinsiyet ve dominant ekstremite açısından eşleştirilmiş 57 sağlıklı birey dahil edildi. Ağrı şiddeti vizüel analog skala (VAS) ile, el kavrama gücü Jamar el dinamometresi (Baseline Hydraulic Hand Dynamometer) ile değerlendirildi. Bilateral biseps ve triseps braki kas kalınlıkları GE Logiq P5 7-12 MHz ultrasonografi cihazıyla ölçüldü. Katılımcılara Tampa Kinezyofobi Ölçeği (TKÖ), SF-36 (Kısa Form-36), Quick-DASH Anketi, Omuz Ağrı ve Disabilite İndeksi (OADİ) ile Beck Anksiyete Ölçeği yapıldı. Bulgular: Hasta grubunda VAS (gündüz-gece), TKÖ, Quick DASH ve Beck Anksiyete puanları kontrol grubuna göre daha yüksek bulunurken (p<0.001); kavrama gücü (p=0.002), biseps ve triseps braki kas kalınlıkları ile SF-36 skorları daha düşüktü (p<0,001). TKÖ ile pozitif yönlü korelasyon gösteren bulgular; Quick-DASH (p=000,1), OADİ-Disabilite Şiddet Skalası (p=0,004), Toplam OADİ (p=0,001), Beck Anksiyete Ölçeği (p=0,003) puanları iken negatif yönlü korelasyon gösterenler; biseps (p=0,006) ve triseps braki (p=0,012) kas kalınlığı, SF-36-Fiziksel Fonksiyon (p<0,001), Fiziksel Rol Güçlüğü (p=0,006), Emosyonel Rol Güçlüğü (p<0,001), Enerji Canlılık (p=0,005), Sosyal İşlevsellik (p<0,001), Genel Sağlık Algısı (p<0,001) puanlarıydı. Biseps braki kas kalınlığıyla negatif yönlü korelasyon gösteren bulgular; semptom süresi (p=0,049), VAS-gündüz (p=0,006), Vas-gece (p<0,001), Quick DASH (p=0,001), OADİ Ağrı Şiddet Skalası (p=0,015), OADİ-Disabilite Şiddet vi Skalası (p<0,001), Toplam OADİ (p<0,001), Beck Anksiyete Ölçeği (p=0,003) puanları iken pozitif yönlü korelasyon gösterenler; kavrama gücü (p<0,001), SF-36- Fiziksel Fonksiyon (p=0,006), Fiziksel Rol Güçlüğü (p=0,027), Emosyonel Rol Güçlüğü (p=0,002), Enerji canlılık (p=0,006), Ruhsal Sağlık (p=0,033), Sosyal İşlevsellik (p=0,002), Genel sağlık algısı (p=0,026) puanlarıydı.Triseps braki kas kalınlığıyla negatif yönlü korelasyon gösteren bulgular; Quick-DASH Anketi (p=0,036), OADİ-Disabilite Şiddet Skalası (p=0,009), Toplam OADİ (p=0,002) puanları iken pozitif yönlü korelasyon gösterenler; kavrama gücü (p<0,001), SF-36- Fiziksel Fonksiyon (p=0,042), Enerji-canlılık (p=0,013), Genel sağlık algısı (p=0,007) puanlarıydı. Regresyon analizinde, Tampa Kinezyofobi puanlarını en çok etkileyen faktörler SF-36-Emosyonel Rol Güçlüğü ve Genel Sağlık Algısı olarak bulundu. Bu puanlardaki artışlar, kinezyofobi skorlarında azalmayla ilişkilendirildi ( R2 =0.387, p<0.001). Sonuç: Bulgular, kronik omuz ağrısının kinezyofobi, anksiyete, kas kalınlığında azalma ve el kavrama gücünde düşüşle ilişkili olduğunu; bu durumun yaşam kalitesi ve üst ekstremite fonksiyonelliği üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ortaya koymuştur. Kinezyofobiye bağlı olarak kas kalınlıklarında meydana gelen azalmanın, üst ekstremite fonksiyonelliğini düşürdüğü ve yaşam kalitesini bozduğu saptanmıştır. Ayrıca el kavrama gücü ile kas kalınlıkları arasında pozitif korelasyon bulunması, rehabilitasyonda kavrama gücünü artırmaya yönelik egzersizlerin önemini göstermiştir. Sonuç olarak kinezyofobi fiziksel ve psikolojik etkilerle hastaların rehabilitasyon sürecini zorlaştırmaktadır. Bu nedenle tedavi planlamasında erken tanı, hasta eğitimi, psikolojik destek ve fonksiyonelliği artırıcı müdahalelerin bütüncül olarak ele alınması önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the relationship between kinesiophobia and biceps and triceps brachii muscle thickness, functionality, quality of life and anxiety levels in individuals with chronic shoulder pain. Additionally, muscle thickness was assessed using ultrasonography to examine its association with these parameters. Materials and Methods: The study included 60 patients aged between 18 and 65 years with unilateral chronic shoulder pain and 57 healthy individuals matched for age, sex, dominant extremity. Pain intensity was assessed using the Visual Analog Scale (VAS) and hand grip strength was measured with the Jamar hand dynamometer (Baseline Hydraulic Hand Dynamometer). Biceps and triceps brachii muscle thickness was measured using a GE Logiq P5 7-12 MHz ultrasonography device. Participants were evaluated with the Tampa Scale for Kinesiophobia (TSK), the Short Form-36 (SF-36), the Quick Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand Questionnaire (Quick- DASH), the Shoulder Pain and Disability Index (SPADI) and the Beck Anxiety Inventory (BAI). Results: In the patient group, VAS (daytime-nighttime), TSK, Quick-DASH, BAI scores were found to be higher compared to the control group (p<0.001); meanwhile, grip strength (p=0.002), biceps-triceps brachii muscle thickness, SF-36 scores were lower (p<0.001). Findings that showed a positive correlation with TSK were Quick- DASH (p=0.0001), SPADI-Disability Severity Scale (DSS) (p=0.004), Total-SPADI (p=0.001), BAI (p=0.003), while findings showing a negative correlation were biceps (p=0.006)-triceps brachii (p=0.012) muscle thickness, SF-36-Physical Functioning (PF) (p<0.001), Role/ Physical (p=0.006)-Emotional (p<0.001), Vitality (p=0.005), Social Functioning (SF) (p<0.001), General Health Perception (GHP) (p<0.001) scores. Findings that showed a negative correlation with biceps brachii muscle viii thickness were symptom duration (p=0.049), VAS/ daytime (p=0.006)-nighttime (p<0.001), Quick-DASH (p=0.001), SPADI-Pain Severity Scale (p=0.015), SPADI- DSS (p<0.001), total-SPADI (p<0.001), BAI (p=0.003) scores, while those showing a positive correlation were grip strength (p<0.001), SF-36 PF (p=0.006), Role/ Physical (p=0.027)-Emotional (p=0.002), Vitality (p=0.006), Mental Health (p=0.033), SF (p=0.002), GHP (p=0.026) scores. Findings that showed a negative correlation with triceps brachii muscle thickness were: Quick-DASH questionnaire (p=0.036), SPADI- DSS (p=0.009), total-SPADI score (p=0.002); while findings that showed a positive correlation were: grip strength (p<0.001), SF-36-Physical Functioning (p=0.042), Vitality (p=0.013), GHP (p=0.007) scores. In the regression analysis, the factors that most significantly affected TKS were SF-36-Role Emotional and GHP. Increases in these scores were associated with a decrease in kinesiophobia scores (R2=0.387, p<0.001). Conclusion: The findings revealed that chronic shoulder pain is associated with kinesiophobia, anxiety, decreased muscle thickness, and reduced grip strength; these factors negatively affect quality of life and upper extremity functionality. The decrease in muscle thickness linked to kinesiophobia was found to reduce upper extremity functionality and impair quality of life. Additionally, the positive correlation between grip strength and muscle thickness highlights the importance of including exercises aimed at improving grip strength in rehabilitation. In conclusion, kinesiophobia complicates the rehabilitation process due to its physical and psychological effects. Therefore, early diagnosis, patient education, psychological support and interventions aimed at improving functionality should be addressed comprehensively in treatment planning.