Duygusal yeme: Dürtüsellik ve duygudurum düzensizliği ile ilişkisi
Correlation of emotional eating with impulsivity and mood disorders
- Tez No: 970471
- Danışmanlar: PROF. DR. SERMİN KESEBİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duygusal yeme, Dürtüsellik, Duygudurum düzensizliği, Yeme, Yeme bozukluğu, Emotional Eating, Impulsivity, Mood Disorders, Eating, Eating Disorder
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, duygusal yemenin dürtüsellik ve duygudurum düzensizliği ile ilişkisini ortaya çıkartmak amaçlanmıştır. Bu doğrultuda dürtüsellik ile duygusal yeme arasındaki ilişkiye ve duygudurum düzensizliği ile duygusal yeme arasındaki ilişkiye bakılması hedeflenmiştir. Çalışma İstanbul ili, Üsküdar Üniversitesi'nde Çalışmaya 18-65 yaş arası 192 kadın, 40 erkek toplam 232 yetişkin gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmada, duygusal yemeyi ölçmek amacıyla Türkçe Duygusal Yeme Ölçeği, dürtüselliği ölçmek amacıyla Barratt Dürtüsellik Ölçeği, duygudurum düzensizliğini ölçmek amacıyla Duygudurum Bozuklukları Ölçeği kullanılmıştır. Sonuçlar SPSS veri analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Duygusal Yeme Ölçeği (DYÖ) (Emotional Eating Scale) puanlarının demografik değerlendirmesinde DYÖ puanları erkeklere kıyasla kadınlarda daha yüksek bulunmuştur. Kadınların Olumsuz duygular esnasında duygusal yemeye daha meyilli olduklarını söyleyebiliriz. Duygusal değişimlerde yeme değerleri ile beden kitle indeks puanları arasında pozitif yönlü zayıf bir ilişki tespit edilmiştir. Kişilerin beden kitle indeks değerleri arttıkça yeme farkındalıklarının düştüğünü ve duygusal yemelerinin arttığını söyleyebiliriz Barratt Dürtüsellik Ölçeği (Barratt Impulsivity Scale) gerek toplam puanları gerekse dikkat eksikliği, motor dürtüsellik ve plan yapamama puanları ile duygusal yeme arasında da istatistikçe anlamlı pozitif ilişki tespit edilmiştir. Duygudurum Bozukluğu Ölçeği (DBÖ) (Mood Disorder Scale) puanları ise kadın ve erkekler arasında istatistiksel açıdan anlamlı farklılık göstermemiştir. Duygusal yeme ile duygudurum bozukluğu puanları arasında istatistikçe anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. Bu bulguların önemi önceki araştırmaların ışığında tartışılmış ve gelecek araştırmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to correlation between emotional eating with mood disorder and impulsivity. reveal the relationship between emotional eating and impulsivity and mood disorders. In this respect, it is targeted to look at the correlation between impulsivity and emotional eating and between mood disorders and emotional eating. This study was carried out at Üsküdar University, İstanbul among 232 adult voluntary participants, 192 of which are women, 40 of which are men and who face with obesity with aged between 18 to 65 years. In the current study, The Emotional Eating Scale (EES) in Turkish was used to measure emotional eating, the Barratt Impulsiveness Scale (BIS) was used to measure impulsivity levels and the Mood Disorder Questionnaire (MDS) was used to measure mood disorders of the participants. The results were analyzed with the SPSS data analysis method. According to demographic evaluation of the EES (Emotional Eating Scale), it is found out that the EES scores of women are higher than that of men. Women are more inclined to Emotional Eating under negative emotions. During emotional changes, it is observed that there is a positive correlation between the eating scores and body mass indexes of women. It can be stated that as the body mass indexes of people are increasing, their awareness of eating is decreasing and the emotional eating is increasing. It is also noticed that there is a statistically meaningful and positive relationship between Emotional Eating and scores of Barratt Impulsivit Scale and alsoattention deficit disorder, impulsivity and planning disorder. There is not a statistically meaningful difference between the Mood Disorder Scales of women and men. However, it is noticed that there is a statistically meaningful correlation between Emotional Eating and Mood Disorder. The importance of these findings has been discussed under the light of previous researches and the proposals have been stated for future studies.