İşyeri ses sağlığını geliştirme programının ilkokul öğretmenlerinin ses parametreleri üzerine etkisi
The effect of the workplace voice health improvement program on thevoice parameters of primary school teachers
  1. Tez No: 970485
  2. Yazar: EZGİ DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN BENGİSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Dil ve Konuşma Terapisi, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat), Language and Speech Therapy
  6. Anahtar Kelimeler: Ses bozukluğu, ses hijyeni, öğretmenlerde ses sağlığı, işyeri ses sağlığını geliştirme programı, ses terapisi, Voice disorder, vocal hygiene, teachers' vocal health, workplace vocal health promotion program, voice therapy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Atlas Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, ilkokul öğretmenlerine yönelik yapılandırılmış bir İşyeri Ses Sağlığını Geliştirme Programının ses parametreleri üzerindeki etkilerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya İstanbul'da görev yapan 50 ilkokul öğretmeni katılmış ve katılımcılar randomize olarak müdahale ve kontrol grubuna ayrılmıştır. Müdahale grubuna üç hafta boyunca, haftada bir oturum olacak şekilde toplam üç oturumdan oluşan ses hijyeni eğitimi verilmiştir. Program kapsamında sesin anatomisi ve fizyolojisi, ses hijyeni ilkeleri, riskli ses kullanımı davranışları, doğru solunum ve fonasyon teknikleri ve sınıf içi iletişim becerilerini artırma stratejileri gibi konular ele alınmıştır. Eğitim öncesi ve sonrası elde edilen verilerde akustik parametreler (F0, jitter, shimmer, HNR, CPPS), aerodinamik ölçümler (maksimum fonasyon süresi, s/z oranı) ve subjektif ölçekler (SHİ-10, SİYKÖ, SYÖ) değerlendirilmiştir. Ses kayıtları Praat ve Audacity yazılımları ile analiz edilmiş, veriler istatistiksel yöntemlerle karşılaştırılmıştır. İstatistiksel analizler, jitter ve shimmer değerlerinde anlamlı düşüş; HNR, CPPS ve maksimum fonasyon süresinde anlamlı artış olduğunu göstermiştir. Ayrıca SHİ-10, SİYKÖ ve SYÖ skorlarında da istatistiksel olarak anlamlı iyileşmeler saptanmıştır. Buna karşın F0, SPL ve s/z oranı değerlerinde anlamlı bir değişiklik belirlenmemiştir. Sonuç olarak, İşyeri Ses Sağlığını Geliştirme Programı öğretmenlerin hem objektif ses parametrelerinde hem de öznel değerlendirmelerinde olumlu etkiler sağlamış; ses kalitesi ve vokal dayanıklılığın gelişimine katkıda bulunmuştur. Bu çalışma, Türkiye'de aktif görevdeki öğretmenlerle doğrudan okul ortamında uygulanması ve farklı ses parametrelerini bütüncül şekilde değerlendirmesi bakımından literatüre özgün bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the effects of a structured Workplace Vocal Health Promotion Program on the voice parameters of primary school teachers. The study included 50 teachers working in Istanbul, who were randomly assigned to intervention and control groups. The intervention group received a vocal hygiene training consisting of three sessions delivered once a week over three weeks. The program focused on topics such as the anatomy and physiology of the voice, principles of vocal hygiene, risky vocal behaviors, and correct breathing and phonation techniques. Pre- and post-training assessments included acoustic parameters (F0, jitter, shimmer, HNR, CPPS), aerodynamic measures (maximum phonation time, s/z ratio), and subjective scales (VHI-10, V-RQOL, VFI). Voice recordings were analyzed using Praat and Audacity software, and the data were statistically evaluated. Statistical analyses revealed a significant decrease in jitter and shimmer values, and a significant increase in HNR, CPPS, and maximum phonation time. Additionally, significant improvements were found in VHI-10, V-RQOL, and VFI scores. In contrast, no significant differences were observed in F0, SPL, and s/z ratio values. In conclusion, the Workplace Vocal Health Promotion Program produced positive effects on both objective voice parameters and subjective evaluations of teachers, contributing to improved voice quality and vocal endurance. This study provides an original contribution to the literature as the first intervention implemented directly in the school environment with actively working teachers in Turkey, evaluating acoustic, aerodynamic, and subjective voice parameters in an integrated manner.