Uzun yol şoförlerinde kas iskelet sistemine ait şikayetlerin, yorgunluk ve uyku kalitesinin reaksiyon zamanı üzerine etkisinin incelenmesi
The investigation of the effect of musculoskeletal complaints, fatigue, and sleep quality on reaction time in long-haul truck drivers
  1. Tez No: 970518
  2. Yazar: AHMET YAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZAN TUĞAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Uzun yol şoförü, Kas-iskelet sistemi şikayetleri, Yorgunluk, Uyku kalitesi, Reaksiyon zamanı, Truck driver, Long distance driver Musculoskeletal complaints, Fatigue, Sleep quality, Reaction time
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sanko Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
ÖZET UZUN YOL ŞOFÖRLERİNDE KAS İSKELET SİSTEMİNE AİT ŞİKAYETLERİN, YORGUNLUK VE UYKU KALİTESİNİN REAKSİYON ZAMANI ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ Uzun yol tır sürücülerinde kas-iskelet sistemi şikayetleri, yorgunluk, uyku kalitesi ve reaksiyon zamanı arasındaki ilişkiyi inceleyen bu çalışma, Gaziantep'te yaş ortalaması 39,65±10,61 yıl olan 161 erkek sürücü ile gerçekleştirildi. Çalışmaya katılan gönüllü bireylerin sosyodemografik bilgileri alındıktan sonra, kas-iskelet sistemi şikayetleri için Nordic Kas İskelet Sistemi Anketi (NKİSA), uyku kalitesini değerlendirmek için Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi (PUKİ) ve Uykusuzluk Şiddeti İndeksi (UŞİ), yorgunluğu değerlendirmek için Yorgunluk Şiddeti Ölçeği (YŞÖ), reaksiyon zamanını değerlendirmek için Deary-Liewald Reaksiyon Süresi testi (Basit ve Karmaşık Reaksiyon Süresi) ve Nelson Ayak Reaksiyon Ölçeği kullanıldı. Veriler IBM SPSS Statistics 22 programıyla analiz edildi. Bulgulara göre, katılımcıların %62,1'inin günde 9-12 saat araç kullandığı ve en sık kas-iskelet sistemi şikayetlerinin boyun (%42,2), bel (%31,1) ve sırt (%26,1) bölgelerinde olduğu tespit edildi. Katılımcıların orta düzeyde uykusuzluk (ISI ort: 12,50), düşük uyku kalitesi (PUKİ ort: 12,63) ve orta düzeyde yorgunluk (YŞÖ ort: 3,30) yaşadığı saptandı. Korelasyon analizleri sonucunda, NKİSA sonuçlarına göre; boyun, omuz, sırt, el bileği-el ve bel bölgelerindeki kas-iskelet sistemi şikayetleri ile PUKİ, YŞÖ Deary-Liewald ve Nelson Ayak Reaksiyon Süresi, düzeyleri arasında zayıf istatistiksel olarak anlamlı negatif ilişkiler (p<0,05) saptandı. Ayrıca, Deary-Liewald ve Nelson Ayak Reaksiyon Süresi arasında anlamlı pozitif korelasyonlar (p<0,01) belirlenmiş olup, bu sonuç testlerin birbirini doğruladığını gösterdi. PUKİ ve YŞÖ ölçekleri arasında da güçlü pozitif yönde anlamlı ilişkiler (p<0,01) bulundu. Çalışmanın sonuçları, uzun yol tır sürücülerinde kas-iskelet sistemi şikayetleri, uyku kalitesi, yorgunluk ve reaksiyon zamanı arasında anlamlı ilişkiler olduğunu gösterdi. Özellikle, kas-iskelet sistemi şikayetlerinin artmasıyla birlikte, sürücülerin uyku kalitesinde düşüşler, yorgunluk düzeylerinde artışlar ve reaksiyon sürelerinde değişimler belirlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE INVESTIGATION OF THE EFFECT OF MUSCULOSKELETAL COMPLAINTS, FATIGUE, AND SLEEP QUALITY ON REACTION TIME IN LONG-HAUL TRUCK DRIVERS This study, which examined the relationship between musculoskeletal complaints, fatigue, sleep quality, and reaction time among long-haul truck drivers, was conducted in Gaziantep with 161 male drivers whose mean age was 39.65 ± 10.61 years. After collecting the sociodemographic data of the volunteer participants, the Nordic Musculoskeletal Questionnaire (NMQ) was used to assess musculoskeletal complaints; the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) and Insomnia Severity Index (ISI) were used to evaluate sleep quality; the Fatigue Severity Scale (FSS) was used to assess fatigue; and the Deary-Liewald Reaction Time Test (Simple and Choice Reaction Time) together with the Nelson Foot Reaction Test were used to evaluate reaction time. Data were analyzed using IBM SPSS Statistics 22. According to the findings, 62.1% of the participants reported driving for 9–12 hours per day, and the most common musculoskeletal complaints were observed in the neck (42.2%), lower back (31.1%), and upper back (26.1%) regions. Participants demonstrated moderate levels of insomnia (mean ISI: 12.50), poor sleep quality (mean PSQI: 12.63), and moderate fatigue (mean FSS: 3.30). Correlation analyses revealed weak but statistically significant negative relationships (p<0.05) between musculoskeletal complaints in the neck, shoulder, back, wrist–hand, and lower back regions (according to NMQ) and PSQI, FSS, and both Deary-Liewald and Nelson Foot Reaction Time scores. Additionally, a significant positive correlation (p<0.01) was found between the Deary-Liewald and Nelson Foot Reaction Time tests, indicating consistency between the two measurements. Strong positive correlations (p<0.01) were also observed between PSQI and FSS scores. Overall, the results indicated significant associations between musculoskeletal complaints, sleep quality, fatigue, and reaction time among long-haul truck drivers. Specifically, increases in musculoskeletal complaints were associated with decreased sleep quality, increased fatigue levels, and variations in reaction time.