Basınç ülserli hastalarda, ülser evresi ile Sistemik İmmün-İnflamatuar İndeks ve Geriatrik Beslenme Risk İndeksi arasındaki ilişkinin incelenmesi
  1. Tez No: 970659
  2. Yazar: ÖZLEM TAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN KORKUT KURTOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: basınç ülseri, basınç ülseri evreleme, sistemik immün-inflamasyon indeksi, geriatrik nütrisyonel risk indeksi, pressure ulcer, pressure ulcer staging, systemic immune-inflammation index, geriatric nutritional risk index
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Basınç ülserleri, özellikle ileri yaş ve hareketsiz bireylerde mortalite, morbidite ve sağlık hizmeti maliyetlerinde artışa neden olan önemli bir klinik problemdir. Basınç ülseri gelişiminde risk faktörlerinin belirlenmesi ve erken dönemde önleyici tedbirlerin alınması kritik öneme sahiptir. Bu çalışmada, basınç ülseri ve evresi ile Sistemik İmmün-İnflamasyon İndeksi ve Geriatrik Nütrisyonel Risk İndeksi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda, immün-inflamatuar yanıtı yansıtan indeks ile beslenme durumunu ve geriatri popülasyonundaki riskleri ortaya koyan indeksin, basınç ülseri gelişimi üzerindeki etkilerinin incelenmesi ve klinik açıdan öngörü değerlerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışma retrospektif, kesitsel olarak gerçekleştirilmiş olup, 01.09.2021–01.03.2024 tarihleri arasında Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Palyatif Servisi ve Evde Sağlık Hizmetleri Polikliniği'nde takip edilen 18 yaş ve üzeri toplam 1578 hasta taranarak yapılmıştır. Dahil edilme kriterlerini karşılayan 306 basınç ülseri olan hasta ile 192 basınç ülseri olamayan kontrol hastası olmak üzere toplam 498 birey çalışmaya alınmıştır. Sosyodemografik veriler ile laboratuvar parametreleri hasta kayıt sisteminden elde edilmiş, veriler SPSS 27.0 programı ile analiz edilmiştir. Kategorik değişkenlerin karşılaştırılmasında Ki-Kare testi kullanıldı. Diğer değişkenlerin karşılaştırılmasında veriler normal dağılmadığı için non parametrik testlerden: Mann Whitney U ve Kruskal Wallis testinden yararlanıldı. Tüm istatisksel veriler için anlamlılık seviyesi p≤0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 78 olup çoğunluğunu kadınlar (%57,2) oluşturmaktaydı. Katılımcıların %75,7'si yatağa bağımlıydı ve %94,2'sinde en az bir kronik hastalık mevcuttu. Basınç ülseri sıklıkla sakral, trokanterik ve topuk bölgelerinde görüldü, evre dağılımında en fazla Evre II ülserlere rastlanıldı. Geriatrik nütrisyonel risk indeksi basınç ülserinin gelişimini öngörmede anlamlı bir parametre olduğu, düşük geriatrik nütrisyonel risk indeksi değerleri ile basınç ülseri varlığı arasında güçlü bir ilişki bulunduğu saptandı. Sistemik immün-inflamasyon indeksi değerleri ile basınç ülseri arasında istatistiksel olarak anlamlı ancak geriatrik nütrisyonel risk indeksine kıyasla daha zayıf bir ilişki gözlendi. Sonuç: Bu çalışmada, basınç ülseri durumu ve evresi ile Sistemik İmmün-İnflamasyon İndeksi ve Geriatrik Nütrisyonel Risk İndeksi arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. Bulgular, ileri yaş, kadın cinsiyet, immobilite, düşük eğitim düzeyi ve kronik hastalık varlığının basınç ülseri gelişimi için anlamlı risk faktörleri olduğunu göstermiştir. Düşük hemoglobin ve albümin düzeyleri, yüksek C-reaktif protein ve Sistemik İmmün-İnflamasyon İndeksi değerleri ile düşük Geriatrik Nütrisyonel Risk İndeksi skorlarının basınç ülseri varlığıyla anlamlı ilişkili olduğu saptanmıştır. Bu sonuçlar, inflamasyon ve malnütrisyonun ülser patogenezindeki temel rolünü ortaya koymaktadır. Sistemik İmmün-İnflamasyon İndeksi sistemik inflamatuar yükü, Geriatrik Nütrisyonel Risk İndeksi ise beslenme durumunu yansıtarak birbirini tamamlayan göstergeler sunmaktadır. Bu parametrelerin birlikte değerlendirilmesi, yaşlı ve yatağa bağımlı bireylerde erken tanılama, risk sınıflandırması ve önleyici klinik yaklaşımlara katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Pressure ulcers are a significant clinical problem that lead to increased mortality, morbidity, and healthcare costs, particularly among elderly and immobile individuals. Determining the risk factors for the development of pressure ulcers and taking preventive measures at an early stage are of critical importance. In this study, the relationship between pressure ulcer presence and stage, the Systemic Immune Inflammation Index, and the Geriatric Nutritional Risk Index was evaluated. Within this scope, it was aimed to examine the effects of the index reflecting the immune-inflammatory response and the index indicating nutritional status and risks in the geriatric population on the development of pressure ulcers, and to determine their predictive value from a clinical perspective. Materials and Methods: The study was conducted retrospectively and cross-sectionally between 01.09.2021 and 01.03.2024, at the Palliative Care Unit and Home Health Services Outpatient Clinic of Kütahya Health Sciences University Evliya Çelebi Training and Research Hospital. A total of 1,578 patients aged 18 years and older who were followed in these units were screened. The study included 498 individuals in total, consisting of 306 patients with pressure ulcers and 192 control patients without pressure ulcers who met the inclusion criteria. Sociodemographic data and laboratory parameters were obtained from the patient record system, and all data were analyzed using the SPSS 27.0 software. The Chi-Square test was used for the comparison of categorical variables. Since the distribution of other variables was not normal, non-parametric tests such as the Mann-Whitney U test and the Kruskal-Wallis test were applied. For all statistical analyses, a significance level of p≤0.05 was considered. Results: The mean age of the patients was 78 years, with women comprising the majority (57.2%). Among all participants, 75.7% were bedridden, and 94.2% had at least one chronic disease. Pressure ulcers were most frequently located in the sacral, trochanteric, and heel regions, with Stage II ulcers being the most common. The Geriatric Nutritional Risk Index was identified as a significant predictor of pressure ulcer development, showing a strong association between lower Geriatric Nutritional Risk Index values and the presence of pressure ulcers. The Systemic Immune Inflammation Index also demonstrated a statistically significant but comparatively weaker relationship with pressure ulcers than the Geriatric Nutritional Risk Index. Conclusions: In this study, the relationship between pressure ulcer status and stage, the Systemic Immune Inflammation Index, and the Geriatric Nutritional Risk Index was evaluated. The findings revealed that advanced age, female sex, immobility, low educational level, and the presence of chronic diseases were significant risk factors for the development of pressure ulcers. Low hemoglobin and albumin levels, elevated C-reactive protein and Systemic Immune Inflammation Index values, and low Geriatric Nutritional Risk Index scores were significantly associated with the presence of pressure ulcers. These results highlight the fundamental role of inflammation and malnutrition in the pathogenesis of pressure ulcers. The Systemic Immune Inflammation Index reflects systemic inflammatory burden, while the Geriatric Nutritional Risk Index represents nutritional status, providing complementary indicators. The combined evaluation of these parameters may contribute to early diagnosis, risk stratification, and preventive clinical approaches in elderly and bedridden individuals.