Armonik yaşamdaş temelli etkileşimsel öğretim tasarımı
Harmonic coexistence-based interactive instructional design
- Tez No: 970738
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVAL FER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Müzik, Eğitim ve Öğretim, Music, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim programları, Müzik eğitimi, Education programs, Music education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, Vygotsky'nin Gelişmeye Açık Alan ve sosyal etkileşim yaklaşımı ile Kılıç'ın Yaşamdaşlık kültürü anlayışı temel alınarak geliştirilen Armonik Yaşamdaş Temelli Etkileşimsel Öğretim Tasarımı bütüncül bir yapı olarak tasarlanmış, uygulanmış ve değerlendirilmiştir. Araştırma, tasarım araştırması yöntemiyle yürütülmüş; nicel desende ön test–son test kontrol gruplu yarı deneysel desen, nitel desende ise Yin'in durum çalışması kullanılmıştır. Süreç üç aşamada yapılandırılmıştır:“Kuramsal temellerin belirlenmesi”,“iyileştirmelerin tasarlanması”ve“öğretim tasarımının yapılandırılması.”Uygulama, bir devlet üniversitesinin Temel Eğitim Bölümü Sınıf Öğretmenliği lisans programında 47 dördüncü sınıf öğrencisiyle gerçekleştirilmiştir. Nicel veriler, araştırmacıların geliştirdiği Müzik Performans Testi, Müzik Öz-Yeterlik Ölçeği ve Öğrenen İhtiyacını Belirleme Formu ile; nitel veriler ise Uzman Görüşü Formu, Odak Grup Görüşmeleri, Gözlem Formu ve Yansıtıcı Günlüklerle toplanmıştır. Nicel veriler betimsel istatistik ve t-testleriyle, nitel veriler Yin'in desen, zaman sıralı ve açıklayıcı analiz teknikleriyle çözümlenmiştir. Bulgular, tasarımın kuramsal, yöntemsel ve öğretimsel açıdan bütüncül bir yapı sergilediğini, bağlama duyarlı ve esnek bir yapıya sahip olduğunu göstermiştir. Öğrencilerin öğrenme ihtiyaçlarına ilişkin algılarında anlamlı değişimler gözlemlenmiş; öğretim tasarımının yaşamdaş öğrenme ortamlarını desteklediği ve deney grubunun müzik performansı ile öz-yeterlik düzeylerinin kontrol grubuna kıyasla anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study presents the design, implementation, and evaluation of the Harmonic Coexistence-Based Interactive Instructional Design, grounded in Vygotsky's Zone of Proximal Development and sociocultural theory, along with Kılıç's Culture of Coexistence. The design was structured as a holistic framework informed by learners' meaning-making processes. A design-based research approach was adopted, integrating a quasi-experimental pretest–posttest control group design (quantitative strand) and Yin's case study method (qualitative strand). The process unfolded in three phases: theoretical grounding, iterative refinement, and instructional structuring. The implementation involved 47 fourth-year students from a public university's primary education department. Quantitative data were collected through a Music Performance Test, a Music Self-Efficacy Scale, and a Learner Needs Assessment Form. Qualitative data were gathered via expert reviews, focus group interviews, observations, and practitioner reflective journals. Quantitative data were analyzed using descriptive statistics, t-tests, and Cohen's d; qualitative data were examined using pattern matching, time-series analysis, and explanation building. Findings indicated that the design demonstrated theoretical, methodological, and instructional coherence, with flexible and context-sensitive features. It exhibited transferable qualities through patterns such as internal/external speech, curiosity, and autopoiesis. Notable improvements were observed in learners' perception of learning needs. Moreover, when pretest scores were controlled, the experimental group outperformed the control group in both music performance and self-efficacy levels, suggesting the effectiveness of the coexistence-based instructional approach.