Sumak bitkisinin fonksiyonel gıda kullanımı ve sağlık üzerine etkilerinin araştırılması ve incelenmesi
Investigation and examination of the functional food use of sumac plant and its effects on health
  1. Tez No: 970785
  2. Yazar: BEYAN OSMANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İHSAN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Antidiyabetikler, Antikanser, Antioksidan aktivite, Antioksidanlar, Askorbik asit, Bitki fenolikleri, Meme kanseri, Rhus coriaria L., Anticancer, Antioxidant activity, Antioxidants, Ascorbic acid, Plant phenolics, Rhus coriaria L.
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Doğada var olan her türlü unsur, insanlık için ve insanın ihtiyaçlarına uygun olarak yaratılmıştır. Bunların başında bitkiler gelmektedir. Bitkilerin bir kısmı gıda olarak kullanılırken bir kısmı da tedavi edici özelliklerinden dolayı tıpta şifa kaynağı olarak kullanılmaktadır. Son zamanlarda bu eşsiz bitkinin sumak (Rhus coriaria L.) yapısında bulunan etken maddeler üzerinde yapılan çalışmalar; insanlığın birçok hastalığına çare olabileceği fikrini doğrulamaktadır. Bu çalışmada“Bitkiler, doğal antioksidan bileşiklerin başlıca kaynağını oluşturur. Antioksidan etkinin fenolik bileşiklerden, özellikle de flavonoid yapısından kaynaklandığı bilinmektedir. Sumak (Rhus coriaria L.), Anacardiaceae familyasından Rhus cinsi, 150 civarında türüyle dünyanın değişik bölgelerinde yetişmekte olup Türkiye'de R. coriaria türü yaygındır. Baharat olarak sumak, meyvelerinin tekniğine uygun kurutulduktan sonra belirli oranda sofra tuzu katılarak öğütülmüş hali olarak tanımlanır. Bu çalışmanın amacı, sumak bitkisinin farklı ekstraksiyon yöntemleriyle elde edilen ekstraktların fenolik içeriği ve antioksidan etkilerini belirlemek ve birbirleriyle karşılaştırmaktır. Bu çalışmada farklı çözücüler (su ve etanol) ile kaynatma ve ultrasonikasyon teknikleri karşılaştırılmıştır.Bu ekstraktların, toplam fenolik madde içeriği, toplam flavonoid madde içeriği, antioksidan aktivite tayini ve fenolik asit içeriği belirlenmiştir.Ayrıca, sumak sağlık açısından faydalıdır ve antioksidan özellikleri ile bilinir. Düzenli olarak sumak tüketmek, sağlığınıza katkı sağlayabilir.”
Özet (Çeviri)
Every element in nature has been created for humanity and in accordance with its needs. Plants are at the forefront of these. While some plants are used as food, some are used as a source of healing in medicine due to their therapeutic properties. Recent studies on the active ingredients found in the structure of this unique plant, sumac (Rhus coriaria L.); confirm the idea that it can be a remedy for many diseases of humanity. In this study,“Plants are the main source of natural antioxidant compounds. It is known that the antioxidant effect is caused by phenolic compounds, especially flavonoid structure. Sumac (Rhus coriaria L.), Rhus genus from Anacardiaceae family, grows in different regions of the world with around 150 species, and R. coriaria species is common in Turkey. Sumac as a spice is defined as the form of its fruits that are ground by adding a certain amount of table salt after being dried according to the technique. The aim of this study is to determine the phenolic content and antioxidant effects of extracts obtained from different extraction methods of sumac plant and to compare them with each other. In this study, boiling and ultrasonication techniques with different solvents (water and ethanol) were compared. Total phenolic substance content, total flavonoid substance content, antioxidant activity determination and phenolic acid content of these extracts were determined. In addition, sumac is beneficial for health and is known for its antioxidant properties. Regular consumption of sumac can contribute to your health.”