Risk appetite and macroeconomic outcomes
Risk iştahı ve makroekonomik sonuçlar
- Tez No: 970947
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURÇİN KISACIKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Risk iştahı endeksi, Vektör otoregresyon modeli, Risk appetite index, Vector autoregression model
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
Özet
Bu tez, yüksek frekanslı dışsal araçlarla tanımlanan yapısal VAR yöntemiyle risk‑iştahı şoklarının makroekonomik sonuçlarını nicel olarak analiz etmektedir. Finansal değişkenler makroekonomik haberlere içsel olarak tepki verdiği için, zamana bağlı risk primlerinin reel faaliyet üzerindeki nedensel etkisini saptamak güçtür. Bu engeli aşmak amacıyla, 1990–2022 dönemine ait aylık ABD verilerinde Bauer vd. (2023) tarafından geliştirilen arındırılmış çapraz‑varlık Risk‑İştahı Endeksi dışsal araç olarak kullanılmaktadır. Riskten kaçınmada bir standart sapmalık artış—VIX endeksinde 3,8 puanlık yükselişe eşdeğer—belirgin daraltıcı sonuçlar doğurmaktadır: sanayi üretimi %0,66 gerileyerek bir yıldan fazla süreyle anlamlı kalırken, tüketici fiyat endeksi 15 ay boyunca %0,17 düşmekte ve federal fonlar faizi 3. ayda 9,9 baz puan azalarak 26 ay boyunca baz çizginin altında seyretmektedir. Dayanıklı tüketim harcamaları anlık olarak %1,2 oranında keskin bir düşüş sergileyerek kredi kanalı üzerinden iletimi öne çıkarmaktadır. Bu etkiler, reel tepkileri bastıran ve uzun vadeli fiyat dinamiklerinde tutarsızlıklar üreten geleneksel Cholesky tanımlamasının neredeyse iki katıdır. Önerilen tanımlama altında risk‑iştahı şokları, üç aylık öngörü ufkunda sanayi üretiminin tahmin hatası varyansının %20,5'ini açıklamaktadır. Aşırı tahvil primi kullanılarak yapılan sağlamlık kontrolleri, uzun vadeli fiyat tersine dönüşleri gibi şaşırtıcı sonuçlarla diğer finansal şok kaynaklı olası bulaşmayı ortaya koyarak, çapraz‑varlık risk‑iştahı ölçütü tercihini doğrulamaktadır. Bulgular, finansal‑makro ilişkilerde doğru tanımlamanın önemini vurgulamakta ve risk‑iştahı dalgalanmalarının konjonktür dalgalanmalarını yönlendirmedeki nicel önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the macroeconomic effects of risk-appetite shocks using a proxy-SVAR approach with high-frequency external instruments. While asset-pricing theory assigns a central role to time-varying risk premia, identifying their causal impact on real activity remains challenging due to the endogenous response of financial indicators to macroeconomic news. Using a purified cross-asset Risk-Appetite Index from Bauer et al. (2023) as an external instrument for monthly data spanning 1990-2022, we find that a one-standard-deviation increase in risk aversion—equivalent to a 3.8 index point rise in the VIX—generates significant contractionary effects: industrial production declines by 0.66% with effects persisting for over a year, the consumer price index falls by 0.17% over 15 months, and the federal funds rate drops by 9.9 basis points at month 3, remaining below baseline for 26 months. Durable consumption exhibits a sharp 1.2% decline on impact, highlighting the credit-channel transmission. These effects are nearly double those from traditional Cholesky identification, which understates real impacts and produces implausible long-run price dynamics. Risk-appetite shocks account for 20.5% of industrial production forecast error variance at the three-month horizon under our identification. Robustness checks using the excess bond premium reveal potential contamination from other financial shocks, as evidenced by puzzling long-run price reversals, validating our choice of the cross-asset risk-appetite measure. These findings underscore the importance of proper identification for understanding financial-macro linkages and establish risk-appetite fluctuations as quantitatively important drivers of business cycle dynamics.