Bazı karayosunlarından saflaştırılan biyoaktif bileşiklerin karakterizasyonu ve antibiyofilm aktivitelerinin belirlenmesi
Characterization and determination of antibiofilm activities of bioactive compounds purified from some mosses
- Tez No: 970970
- Danışmanlar: PROF. DR. KEREM CANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Antibiyofilm, Antibiofilm
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde antibiyotik direncinin artması, enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde ciddi bir küresel sorun haline gelmiş; biyofilm oluşturan mikroorganizmaların klasik tedavilere karşı yüksek toleransı nedeniyle alternatif antimikrobiyal stratejilere duyulan ihtiyaç artmıştır. Bu bağlamda, doğada yaygın bulunan ancak yeterince araştırılmamış olan karayosunlarının, antibiyofilm etkili doğal bileşikler açısından potansiyel taşıyıp taşımadığı bu çalışmanın temel problemini oluşturmuştur. Bu çalışmada, Polytrichastrum formosum, Tortella squarrosa ve Homalothecium aureum karayosunu örneklerinin etanol ekstraktının fraksiyonlanması ile elde edilen biyoaktif bileşiklerin antibiyofilm potansiyeli araştırılmıştır. Sıvı-sıvı ekstraksiyon yöntemiyle alt fraksiyonlar elde edilmiştir. Fraksiyonlar, ince tabaka kromatografisi ile analiz edilmiş ve aktif fraksiyonlar flaş kromatografi kullanılarak saflaştırılmıştır. Saflaştırılan örnekler antibiyofilm aktivite testinde kullanılmıştır. Minimum inhibisyon konsantrasyonu (MİK) sonuçlarına göre, karayosunu ekstraktlarının ve fraksiyonlarının birçok Gram pozitif ve Gram negatif bakteri ile maya türüne karşı 125–1000 µg/mL aralığında inhibisyon sağladığı saptanmıştır. Özellikle T. squarrosa'nın etil asetat fraksiyonu ve H. aureum'un kloroform fraksiyonu etkili örnekler olarak öne çıkmıştır. Kristal viyole mikroplaka yöntemi ile gerçekleştirilen biyofilm analizlerinde, bu fraksiyonların Candida tropicalis, Debaryomyces hansenii ve Staphylococcus aureus gibi klinik izole ve referans kaynaklı güçlü biyofilm oluşturucu suşlara karşı %70'in üzerinde biyofilm inhibisyonu sağladığı belirlenmiştir. Yapılan analizler sonucunda fraksiyonlardan saflaştırılan alt fraksiyonların antibiyofilm etkileri istatistiksel olarak anlamlı bulunmuş (p <0,05), bu durum bileşiklerin seçici ve potansiyel inhibitör özellikte olduğunu göstermiştir. Saflaştırılan örneklerden etkili olan PF2-C kodlu bileşik Gaz Kromatografisi ve Kütle Spektrometrisi (GC-MS) ve Nükleer Manyetik Rezonans (NMR) analizleri ile kimyasal olarak tanımlanmıştır. Bu çalışma, bazı karayosunlarının, özellikle etil asetat ve kloroform fraksiyonlarının antibiyofilm etkili bileşikler bakımından önemli doğal kaynaklar olabileceğini ortaya koymuştur. Saflaştırılan ve karakterize edilen bileşiklerin biyofilm oluşumunu inhibe etme kapasiteleri, antimikrobiyal dirençle mücadelede alternatif stratejilerin geliştirilmesine ışık tutmaktadır. Elde edilen veriler, fitokimyasal içeriğin biyolojik aktiviteyle güçlü şekilde ilişkili olduğunu desteklemekte ve karayosunlarının gelecekte doğal antibiyofilm ajanlar geliştirme çalışmalarında değerli bir biyokütle kaynağı olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The rising prevalence of antibiotic resistance has become a serious global threat to the treatment of infectious diseases. The high tolerance of biofilm-forming microorganisms against conventional therapies has increased the need for alternative antimicrobial strategies. In this context, the core research question of this study addresses whether mosses, which are widespread in nature but remain underexplored, harbor natural compounds with antibiofilm potential. In this study, the antibiofilm potential of bioactive compounds obtained by fractionating ethanol extracts of the moss species Polytrichastrum formosum, Tortella squarrosa, and Homalothecium aureum was investigated. Subfractions were obtained via liquid-liquid extraction. The fractions were analyzed using thin-layer chromatography (TLC), and the biologically active ones were purified through flash chromatography. The purified fractions were then subjected to antibiofilm activity testing. According to the minimum inhibitory concentration (MIC) results, the extracts and fractions exhibited inhibitory activity ranging from 125 to 1000 µg/mL against a variety of Gram-positive and Gram-negative bacteria as well as yeast species. Notably, the ethyl acetate fraction of T. squarrosa and the chloroform fraction of H. aureum demonstrated pronounced activity. Biofilm analyses, performed using the crystal violet microplate assay, revealed that these fractions provided over 70% biofilm inhibition against strong biofilm-forming clinical and reference strains such as Candida tropicalis, Debaryomyces hansenii, and Staphylococcus aureus. The antibiofilm effects of the subfractions purified from these active fractions were found to be statistically significant (p <0.05), indicating selective and potent inhibitory properties of the isolated compounds. Among the purified samples, the compound labeled PF2-C was chemically characterized by Gas Chromatography–Mass Spectrometry (GC-MS) and Nuclear Magnetic Resonance (NMR) spectroscopy. This study demonstrates that certain moss species, particularly their ethyl acetate and chloroform fractions, may represent significant natural sources of antibiofilm agents. The capacity of the purified and structurally characterized compounds to inhibit biofilm formation highlights their potential for use in developing alternative strategies against antimicrobial resistance. The findings support a strong correlation between phytochemical composition and biological activity, suggesting that mosses may serve as valuable biomass resources in the future development of natural antibiofilm agents.