Metin değiştirimi tekniklerinin okuduğunu anlamaya etkisi
The effect of text modification techniques on reading comprehension
  1. Tez No: 970993
  2. Yazar: İLAYDA SARIGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. B. ÜMİT BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dil bilim, Dil öğretimi, Metin uyarlama, Sadeleştirme, Yabancı dil öğrenimi, Yabancı dil öğretimi stratejileri, Linguistics, Language teaching, Text adaptation, Simplification, Foreign language learning, Foreign language learning strategies
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
Özet
Bir dilin yabancı ya da ikinci dil olarak öğretiminde özgün metinler, hedef dilin özelliklerini doğal biçimiyle kazandırmaya yardımcı olabilecek araçlardır. Ancak anadili konuşurlarına yönelik olması ve dil öğretimi düzleminin gereksinimlerini gözetmemesi, bu metinlerin etkili bir araç olarak kullanımını güçleştirmektedir. Bu nedenle metinlerin öğrenicilere yönelik kullanılabilirliğinin artırılması önerilmektedir. Bu amaçla, özgün metinler üzerinde farklı dilsel düzeylerde çeşitli değişiklikler yapılabilmektedir. Metin değiştirimi tekniklerinin temel amacı metnin anlaşılırlığını artırmaktır. Bu süreçte metindeki temel iletiler korunarak daha sık kullanılan dilsel ve dilbilgisel özellikler yoluyla metin ya yalınlaştırılmakta ya da açıklama ve eklemelerle genişletilmektedir. Yalınlaştırmada, dilsel karmaşıklık azaltılarak dil girdisinin öğrenici tarafından daha kolay alımlanması hedeflenir. Genişletmede ise özellikle sözcüksel ya da bağlamsal açıdan zorlayıcı ifadelerin açıklanması, üstü kapalı anlatımların açımlanması ya da kültürel göndermelerin belirginleştirilmesi yoluyla metnin anlaşılabilirliğinin artırılması amaçlanır. Alanyazına bakıldığında konuyla ilgili çalışmaların çoğunlukla yazınsal metinler çevresinde geliştiği ve ağırlıklı olarak başlangıç düzeylerinin seçildiği görülmüştür. Bu çalışmada B2 düzeyi hedeflenmiş; önceki çalışmalardan farklı olarak bilgilendirici bir metin seçilmiş; yalınlaştırma ve genişletme tekniği kullanılarak değiştirilmiştir. Özgün, yalınlaştırılmış ve genişletilmiş metinler uzman görüşlerine sunulmuş, ardından okunabilirlik puanları hesaplanmıştır. Uygulamaya geçilmeden önce son olarak üç metne yönelik aynı okuduğunu anlama soru seti hazırlanmıştır. Uygulama aşamasında metinler ve okuduğunu anlama testi, bir öntestle denk olduğu belirlenen ve üç kümeye bölünen B2 düzeyi 156 Türkçe öğrenicisine uygulanmış; veriler istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Bulgular, okuduğunu anlama düzeyine etkisi açısından en anlaşılır metnin yalınlaştırılmış metin olduğunu, ancak yalınlaştırılmış ve genişletilmiş metin arasında anlamlı bir fark olmadığını, en az anlaşılan metnin ise özgün metin olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak her iki değiştirim tekniğinin de özgün metne göre daha erişilebilir girdi oluşturmaya katkı sağladığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the teaching of a language as a foreign or second language, authentic texts can serve as valuable tools for conveying the features of the target language in its natural form. However, their original design for native speakers and their lack of alignment with the needs of language teaching contexts hinder their effective use as instructional materials. Therefore, enhancing the usability of such texts for learners is recommended. To this end, various linguistic modifications can be applied to authentic texts at different levels. The primary aim of text modification techniques is to improve the comprehensibility of the text. In this process, while preserving the core messages, texts are either simplified or elaborated using more frequent linguistic and grammatical features. Simplification involves reducing linguistic complexity to make the input more easily processable for the learner. Elaboration, on the other hand, aims to improve comprehensibility by clarifying lexically or contextually challenging expressions, explicating implicit meanings, or making cultural references more explicit. A review of the literature reveals that most studies on this topic have focused on literary texts and predominantly targeted beginner proficiency levels. In contrast, the present study targeted the B2 level and, diverging from previous research, employed an informative text that was modified using both simplification and elaboration techniques. The original, simplified, and elaborated versions of the text were submitted for expert review, and their readability scores were calculated. Before the implementation phase, the same set of reading comprehension questions was developed for all three versions. The texts and reading comprehension test were administered to 156 learners of Turkish at the B2 proficiency level, who had been randomly divided into three groups. A pre-test conducted beforehand confirmed that the groups were equivalent. The data were statistically compared. The findings showed that the simplified text was the most comprehensible in terms of reading comprehension performance; however, there was no significant difference between the simplified and elaborated versions. The original text was found to be the least comprehensible. In conclusion, both modification techniques were found to enhance the accessibility of input compared to the original version.