Primer ve metastatik invaziv lobüler karsinomlarda PD-L1 ekspresyonunun; tümör infiltre eden lenfosit (TIL), hormon reseptör durumları, HER2 ekspresyonu ve klinikopatolojik parametreler ile ilişkisi
The relationship of PD-L1 expression with tumor-infiltrating lymphocytes (TILS), hormone receptor status, HER2 expression, and clinicopathological parameters in primary and metastatic invasive lobular carcinomas
- Tez No: 971240
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL YENİDÜNYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: İnvaziv Lobuler Karsinom, PD-L1, Invasive Lobular Carcinoma, PD-L1
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dr. Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: İnvaziv lobüler karsinom (ILC), meme kanserlerinin %5–15'ini oluşturan ve genellikle yavaş seyirli olmakla birlikte geç nüks ve uzak metastaz eğilimi gösteren bir alt tiptir. Bu çalışmada, ILC ve mikst invaziv duktal/lobüler karsinom olgularında tümör infiltre eden lenfosit (TIL) düzeyi ile Programlanmış Hücre Ölümü Ligandı-1 (PD-L1) ekspresyonunun histomorfolojik ve prognostik parametrelerle ilişkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kasım 2019 – Mayıs 2025 tarihleri arasında Dr. Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Hastanesi Tıbbi Patoloji Kliniğinde tanı almış 18 yaş üzeri 298 kadın hastaya ait toplam 310 doku örneği retrospektif olarak incelendi. Olguların 278'i primer, 32'si metastatik dokuydu. Histomorfolojik değerlendirmede tümör varyantı, patern tipi, grade, lenfovasküler ve perinöral invazyon, lenf nodu ve uzak metastaz durumu kaydedildi. TIL oranı 2014 Uluslararası TIL Çalışma Grubu kriterlerine göre değerlendirildi. PD-L1 ekspresyonu Cell Marque (28-8) klonu ile Ventana Benchmark Ultra cihazında çalışıldı ve tümör (TPS), immün hücre (IC) ve kombine pozitif skor (CPS) yöntemleriyle <%1, %1–9, %10–49, %50–100 şeklinde sınıflandırıldı. Elde edilen veriler hormon reseptör durumu, HER2, Ki67, moleküler alt tip ve klinik değişkenlerle karşılaştırıldı. Bulgular: Tanı medyan yaşı 55 (IQR 46–63; aralık 30–90) olup aksiller lenf nodu metastazı %51, uzak metastaz %15,8'di. Primer tümörlerde TIL <%1: %61,9; %1–5: %24,5; ≥%10: %7,5'ti. PD-L1 dağılımları TPS <%1: %90,0; %1–9: %8,5; %10–49: %1,5; IC <%1: %69,0; %1–9: %20,1; %10–49: %9,7; CPS <1: %64,2; 1–9: %32,4; 10–49: %3,5 şeklindeydi. TIL ve IC arasında zayıf pozitif korelasyon vardı (rho=0,135; p=0,030). Pleomorfik varyant ve solid patern, TPS/IC/CPS düzeylerini artırmaktaydı (tümü p≤0,020; pleomorfik için p≤0,002). Primer ve metastatik dokularda TPS dağılımları benzerdi. Sağkalım; ≥50 yaş (log-rank p=0,016), ileri TNM evresi (p=0,020), artmış pT (p<0,001) ve nükleer skor 3 (p≤0,050) ile daha kısaydı, saf ILC'de mikst NST/ILC'ye göre daha uzundu (p=0,038). Uzak metastaz en sık kemik ve karaciğerdeydi. Sonuçlar: ILC'de PD-L1 ekspresyonu genel olarak düşüktür; ancak pleomorfik varyant, solid patern, yüksek nükleer skor ve yüksek grade daha yüksek PD-L1 ekspresyonu ilişkilidir. Bu bulgular seçilmiş alt gruplarda immünoterapi duyarlılığını düşündürür. Yaş, pT ve nükleer skor sağkalım açısından güçlü prognostik göstergelerdir.
Özet (Çeviri)
Aim: Invasive lobular carcinoma (ILC) accounts for 5–15% of breast cancers and, although it generally follows an indolent course, it has a tendency for late recurrence and distant metastasis. This study aimed to evaluate the relationship between tumor-infiltrating lymphocyte (TIL) levels and programmed death-ligand 1 (PD-L1) expression with histomorphological and prognostic parameters in cases of ILC and mixed invasive ductal/lobular carcinoma. Materials and Methods: A total of 310 tissue samples from 298 women aged over 18 years, diagnosed between November 2019 and May 2025 at the Department of Pathology, Dr. Abdurrahman Yurtaslan Oncology Hospital, were retrospectively analyzed. Among these, 278 were primary and 32 were metastatic tissues. Histomorphological evaluation included tumor variant, growth pattern, grade, lymphovascular and perineural invasion, lymph node, and distant metastasis status. TIL levels were assessed according to the 2014 International TILs Working Group criteria. PD-L1 expression was evaluated using the Cell Marque (28-8) clone on the Ventana Benchmark Ultra platform and classified by tumor proportion score (TPS), immune cell (IC) score, and combined positive score (CPS) as <1%, 1–9%, 10–49%, and 50–100%. The results were compared with hormone receptor status, HER2, Ki67 index, molecular subtype, and clinical variables. Results: The median age at diagnosis was 55 years (IQR 46–63; range 30–90). Axillary lymph node metastasis was detected in 51%, and distant metastasis in 15.8% of cases. In primary tumors, TIL levels were <1% in 61.9%, 1–5% in 24.5%, and ≥10% in 7.5%. PD-L1 distributions were as follows: TPS <1%: 90.0%, 1–9%: 8.5%, 10–49%: 1.5%; IC <1%: 69.0%, 1–9%: 20.1%, 10–49%: 9.7%; CPS <1: 64.2%, 1–9: 32.4%, 10–49: 3.5%. A weak positive correlation was found between TIL and IC scores (rho=0.135; p=0.030). Pleomorphic variant and solid growth pattern were associated with higher TPS, IC, and CPS levels (all p≤0.020; pleomorphic p≤0.002). TPS distributions were similar between primary and metastatic tissues. Survival was shorter in patients aged ≥50 years (log-rank p=0.016), with advanced TNM stage (p=0.020), higher pT (p<0.001), and nuclear score 3 (p≤0.050), while pure ILC showed longer survival than mixed NST/ILC (p=0.038). Distant metastases most frequently involved bone and liver. Conclusions: PD-L1 expression is generally low in ILC; however, pleomorphic variant, solid pattern, high nuclear score, and higher grade are associated with increased PD-L1 expression. These findings suggest potential immunotherapy responsiveness in selected subgroups. Age, pT, and nuclear score are strong prognostic indicators for survival.