Uluslararası göç hukuku bağlamında adil yargılanma hakkı
The right to a fair trial in the context of international migration law
- Tez No: 971785
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEŞE BARAN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası göç, Yargılanma hakkı, International migration, Right of fair
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Uluslararası göç hukuku, günümüz modern hukuk sistemlerinin önde gelen alanlarından biri olup bu önemine binaen hukukun diğer alanlarıyla da sürekli bir ilişki içerisindedir. Bu bağlamda bilhassa insan hakları hukukuyla daha yakın ilişki içerisinde olan uluslararası göç hukuku, AİHM, ABAD ve AYM gibi Yüksek Mahkemelerce de bu alanla olan bağlantısı üzerinden ele alınmaktadır. Bu durumun etkisiyle günümüzde göç ve insan hakları disiplinleri birbirlerine sıkı sıkıya bağlı iki alan haline gelmiştir. Öte taraftan günümüzde bir ülkeden başka bir ülkeye doğru gerçekleşen bireysel yahut kitlesel hareketlilikler, uluslararası göç hukukunu dinamik bir alan haline getirmekle birlikte bu alana ilişkin sorunları da her geçen gün arttırmaktadır. Özellikle sığınmacıların sığınma prosedürlerine erişimleri ve yargı süreçlerinde adil yargılanma hakkı ve bu hakkın unsurlarından faydalandırılmaları hususunda devletlerce farklı uygulamalara imza atılmaktadır. Öyle ki bu hususta AİHM, ABAD ve AYM gibi yüksek yargı mercilerinin içtihatlarında dahi farklılıklar gözlemlenmektedir. İşte bu çalışmada uluslararası göç hukuku, kritik önemi haiz insan haklarından adil yargılanma hakkı ile olan ilişkisi özelinde ele alınmaktadır. Bu kapsamda çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde tezde terminolojik bir karmaşaya mahal vermemek adına uluslararası göç terminolojisine yer verilerek göç ve iltica hukukunun özneleri izah edilmiştir. İkinci bölümde adil yargılanma hakkı, unsurları ve yer aldığı uluslararası düzenlemeler çerçevesinde açıklanmıştır. Çalışmamızın son bölümü olan üçüncü bölümde uluslararası göç hukukunda tanınan diğer hak ve özgürlüklere temas edilmiş ve bu hak ve özgürlüklerin adil yargılanma hakkı ile olan ilişkisi AİHM, ABAD ve AYM gibi yüksek mahkeme kararları üzerinden ele alınmıştır. Netice olarak çalışmamızda özellikle AİHM ve AYM'nin göç ve iltica konulu uyuşmazlıklarda AİHS m.6'nın uygulanmamasına ilişkin içtihadı eleştirilmiş olup anılan uyuşmazlıklara m.6'nın uygulanması halinde sığınmacıların adil yargılanma haklarının en etkili şekilde korunabileceği ispatlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
International migration law is one of the leading areas of modern legal systems. For this importance, it is in constant relationship with other areas of law. In this context, international migration law, which is particularly closely related to human rights law, is addressed like ECHR, ECJ, Constitutional Court through its connection with this area. Consequently, migration and human rights disciplines have become two closely interconnected areas. Moreover, individual or mass movements from one country to another make international migration law dynamic area and increase problems related to this area. Especially, states have different practices regarding access of refugees to asylum procedures and right to fair trial in judicial processes, benefiting from the elements of this right. Indeed, differences are observed in jurisprudence of high judicial authorities like ECHR, ECJ, Constitutional Court on this issue. In this study, international migration law is discussed in terms of its relationship with right to fair trial, important human right. Our study consists of three sections. In the first section, subjects of migration and asylum law are explained by including the terminology of international migration in order to avoid terminological confusion in thesis. In the second section, the right to fair trial, its elements and international regulations. In the third section, other rights and freedoms recognized in international migration law were touched upon and the relationship between these rights and freedoms and right to fair trial was discussed through decisions of high courts like ECHR, ECJ, Constitutional Court. Consequently, in our study, the case law of ECHR and the Constitutional Court regarding the non-application of Article 6 of ECHR in disputes on migration and asylum was particularly criticized, and it was attempted to prove that right to fair trial of asylum seekers could be protected most effectively if Article 6 were applied aforementioned disputes.