Monosit/Lenfosit oranı ve Platelet/Lenfosit oranının over torsiyon tanısında klinik önemi
The clinical significance of monocyte to Lymphocyte ratio and Platelet to Lymphocyte ratio in the diagnosis of ovarian torsion
- Tez No: 971786
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ACAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Over torsiyonu, Monosit/Lenfosit Oranı (MLR), Platelet/Lenfosit Oranı (PLR), Jinekolojik Cerrahi, İnflamatuvar Biyobelirteçler, Ovarian torsion, Monocyte-to-Lymphocyte Ratio (MLR), Platelet-to Lymphocyte Ratio (PLR), Gynecological surgery, Inflamm
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada over torsiyonunun preoperatif dönemde hızlı ve doğru şekilde tanı almasında Monosit Lenfosit Oranı (MLR) ve Platelet Lenfosit Oranı (PLR)'nin rolünü araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalında 1 Ocak 2010- 28 Şubat 2025 tarihleri arasında over detorsiyonu yapılan 100 hasta ve over kistektomi yapılan 100 hasta olmak üzere toplam 200 hasta dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri (yaş, gravida, parite, yaşayan çocuk sayısı), klinik özellikleri (başvuru şikayeti, kronik hastalık durumu, geçirilmiş operasyon öyküsü, torsiyon olan overin lokasyonu, kist olan overin lokasyonu), preoperatif laboratuvar değerleri (HB, WBC, PLT, CRP, Monosit, Lenfosit, MLR, PLR) hasta arşiv dosyalarından retrospektif olarak tarandı ve kaydedildi. Çalışmada elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler için SPSS (Statistical Package for Social Sciences for Windows) 27.0 programı kullanıldı. Bulgular: Çalışmada over torsiyonu ve over kist grupları arasında başvuru şikâyetleri açısından anlamlı fark saptandı (p=0,003). Torsiyon olgularının %8'i bulantı/kusma ile başvururken, bu şikâyet kist grubunda izlenmedi. Her iki grupta da en sık başvuru nedeni karın ağrısıydı (torsiyon %73, kist %82). Over torsiyonu tanılı hastaların yaş ortalaması (32,38±8,39 yıl) over kisti grubuna (38,44±9,54 yıl) kıyasla daha düşük bulundu (p<0,001). Torsiyon olgularının %60'ı sağ tarafta lokalizeydi. Laboratuvar bulgularında torsiyon grubunda WBC, CRP ve MLR değerleri anlamlı şekilde yüksek bulundu (sırasıyla p<0,001, p<0,001, p=0,015). Monosit düzeyleri açısından anlamlı fark izlenmedi (p=0,322). Lenfosit değerleri torsiyon grubunda daha düşük olmasına rağmen istatistiksel anlamlılığa ulaşmadı (p=0,058). Hemoglobin, hematokrit, platelet sayıları, gravida, parite ve yaşayan v çocuk sayısı bakımından gruplar arasında fark gözlenmedi (p>0,05). Ayrıca PLR açısından da anlamlı fark bulunmadı (p=0,344). ROC analizi sonuçları, MLR'nin over torsiyonu ile over kistini ayırt etmede istatistiksel olarak anlamlı bir belirteç olabileceğini ve klinik pratikte ek bir tanısal parametre olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Sonuç: Çalışmamızda hematolojik inflamatuvar belirteçlerden Monosit/Lenfosit Oranı (MLR) ve Platelet/Lenfosit Oranı (PLR) değerlendirildi. MLR, over torsiyonu ile over kistlerinin ayrımında istatistiksel olarak anlamlı bulunmuş ve bu nedenle tanısal süreçte yardımcı bir biyobelirteç olabileceği gösterilmiştir. Buna karşın, PLR değerleri gruplar arasında anlamlı fark göstermemiştir. Bu bulgu, MLR'nin klinik pratikte ek bir ayırıcı tanı aracı olarak kullanılabileceğini, PLR'nin ise sınırlı bir katkı sunduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the role of the Monocyte-to Lymphocyte Ratio (MLR) and Platelet-to-Lymphocyte Ratio (PLR) in achieving a rapid and accurate preoperative diagnosis of ovarian torsion. Materials and Methods: This retrospective study included a total of 200 patients treated at Necmettin Erbakan University, Department of Obstetrics and Gynecology, between January 1, 2010, and February 28, 2025. The study group consisted of 100 patients who underwent detorsion for ovarian torsion and 100 patients who underwent cystectomy for ovarian cysts. Demographic variables (age, gravida, parity, number of living children), clinical features (presenting symptoms, history of chronic disease, previous surgical history, laterality of the affected ovary), and preoperative laboratory parameters (hemoglobin, WBC, platelet count, CRP, monocyte count, lymphocyte count, MLR, PLR) were extracted from medical records. Statistical analyses were performed using SPSS version 27.0. Results: A significant difference in presenting symptoms was observed between groups (p=0.003). Nausea/vomiting was reported in 8% of torsion cases but was absent in the cyst group. Abdominal pain was the most common presenting complaint in both groups (73% in torsion, 82% in cysts). The mean age of patients with torsion (32.38±8.39 years) was significantly lower than that of the cyst group (38.44±9.54 years, p<0.001). Ovarian torsion was predominantly localized on the right side (60%). Laboratory analysis revealed significantly higher WBC, CRP, and MLR levels in the torsion group (p<0.001, p<0.001, and p=0.015, respectively). Monocyte levels did not differ significantly between groups (p=0.322). Lymphocyte counts were lower in the torsion group, although the difference did not reach statistical significance (p=0.058). No significant differences were observed for hemoglobin, hematocrit, platelet count, gravida, parity, or number of living children vii (p>0.05). Similarly, PLR values were not significantly different between groups (p=0.344). ROC curve analysis demonstrated that MLR was a statistically significant marker for distinguishing ovarian torsion from ovarian cysts and may serve as a supportive diagnostic parameter in clinical practice. Conclusion: In this study, hematological inflammatory markers MLR and PLR were evaluated in the context of ovarian torsion diagnosis. MLR was identified as a statistically significant indicator, supporting its potential role as an additional diagnostic biomarker. Conversely, PLR did not differ significantly between groups, suggesting limited utility in differentiating ovarian torsion from ovarian cysts. These findings highlight MLR as a practical and cost-effective adjunct in the diagnostic work-up of suspected ovarian torsion.