Majör depresif bozukluk tanılı ergenlerde eşlik eden kendine zarar verme davranışının deri iletkenliği ile olan ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between non-suicidal self-injury and skin conductance in adolescents diagnosed with major depressive disorder
- Tez No: 971901
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SADETTİN BURAK AÇIKEL, PROF. DR. ERGUVAN TUBA ÖZEL KIZIL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Kendine zarar verme davranışı, Majör Depresif Bozukluk, Elektrodermal Aktivite, İntihar, Galvanik Deri Yanıtı, Depresif bozukluk-majör, Nonsuicidal self injury, major depressive disorder, electrodermal activity, suiside, galvanic skin response, Depressive disorder-major
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Majör Depresif Bozukluk Tanılı Ergenlerde Eşlik Eden Kendine Zarar Verme Davranışının Deri İletkenliği ile Olan İlişkisinin Değerlendirilmesi Giriş ve Amaç: Kendine zarar verme davranışının (KZVD) ergenlik dönemindeki yüksek görülme sıklığı, bu olgunun yalnızca davranışsal düzeyde değil, aynı zamanda fizyolojik ve nörobiyolojik düzeylerde de kapsamlı biçimde anlaşılmasını gerekli kılmaktadır. Bu çalışmada, majör depresif bozukluk (MDB) tanılı ergenlerde KZVD'nin elektrodermal aktivite (EDA) düzeyleri, intihar olasılığı, duygu düzenleme güçlükleri ve KZVD işlevleri ile ilişkisi incelenmiş; ayrıca MDB+KZVD grubunun fizyolojik stres yanıtları ve psikososyal değişkenler açısından diğer gruplarla karşılaştırılması yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları polikliniğine başvuran 67 MDB tanılı ergen (MDB=22, MDB+KZVD=23) ile 22 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. MDB tanısı Okul Çağı Çocukları için Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi-Şimdi ve Yaşam Boyu Şekli-DSM- 5-Türkçe (ÇDŞG-ŞY-DSM-5-T) kullanılarak konulmuştur. Tüm katılımcılara İntihar Olasılığı Ölçeği (İOÖ), Duygu Düzenlemede Güçlükler Ölçeği (DDGÖ), Algılanan Stres Ölçeği (ASÖ), Çocuklar için Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (ÇADÖ-Y) ve tüm katılımcıların ebeveynlerine Yenilenmiş Conners Ebeveyn Derecelendirme Ölçeği uygulanmıştır. MDB+KZVD grubuna ek olarak Kendine Zarar Verme Davranışı Değerlendirme Envanteri (KZVDDE) verilmiştir. Stres yanıtını oluşturabilmek amacıyla İşitsel Modalitede Adımlandırılmış Dizisel Toplama Testi Bilgisayar Versiyonu (PASAT-C) uygulanmış ve eş zamanlı deri iletkenliği ölçüm kaydı alınmıştır. Bulgular: MDB+KZVD grubundaki ergenlerin intihar olasılığı ve duygu düzenleme güçlükleri hem MDB grubuna hem de sağlıklı kontrollere kıyasla anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Aynı zamanda MDB+KZVD grubunda sağlıklı kontrollere kıyasla yetersiz özyeterlik algısı ve stres algısında yükseklik saptanmıştır. Üç grup karşılaştırıldığında, deneysel protokolün tüm aşamalarında elektrodermal aktivite düzeyleri açısından genel bir anlamlı farklılık gözlenmemiştir. Bununla birlikte, MDB+KZVD grubundaki ergenlerin deneysel protokolün tüm aşamalarında EDA değerlerinin hem MDB hem de sağlıklı kontrol grubuna göre daha düşük seyrettiği; ayrıca testin son aşamasında testi sürdürmelerine rağmen test performanslarında diğer gruplardan farklı olarak artış gözlenmediği saptanmıştır. Sonuç: MDB+KZVD grubundaki ergenlerde intihar olasılığı ve duygu düzenleme güçlüklerinin hem yalnızca MDB tanılı ergenlere hem de sağlıklı kontrollere kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksek bulunması, bu grupta psikososyal risk profilinin belirgin biçimde arttığını göstermektedir. Ayrıca, bazal elektrodermal aktivite (EDA) düzeylerinin stres indüksiyonu sonrasında heterojen bir yanıt örüntüsünün gözlenmesi, otonom sinir sistemi tepkilerinde bireysel farklılıklara işaret etmektedir. Gelecekte yapılacak araştırmalarda, daha geniş örneklemler ve uzunlamasına tasarımlarla bu ilişkilerin daha derinlemesine incelenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the Relationship Between Non-Suicidal Self-Injury and Skin Conductance in Adolescents Diagnosed with Major Depressive Disorder Introduction and Aim: The high prevalence of non-suicidal self-injury (NSSI) during adolescence necessitates a comprehensive understanding of this phenomenon not only at the behavioral level but also at physiological and neurobiological levels. This study aimed to investigate the relationship between NSSI, electrodermal activity (EDA) levels, suicide probability, emotion regulation difficulties, and NSSI functions in adolescents diagnosed with major depressive disorder (MDD). Additionally, the study compared the physiological stress responses and psychosocial variables of the MDD+NSSI group with those of other groups. Materials and Methods: This cross-sectional study included 67 adolescents diagnosed with MDD (MDD = 22, MDD+NSSI = 23) and 22 healthy controls, who were recruited from the Child and Adolescent Psychiatry outpatient clinic of Ankara University Faculty of Medicine. The diagnosis of MDD was established using the Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia for School-Age Children-Present and Lifetime Version-DSM-5-Turkish (K- SADS-PL-DSM-5-T). All participants completed the Suicide Probability Scale (SPS), Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS), Perceived Stress Scale (PSS), and Revised Child Anxiety and Depression Scale (RCADS). Parents of all participants completed the Revised Conners Parent Rating Scale. Additionally, the Inventory of Statements About Self- Injury (ISAS) was administered to the MDD+NSSI group. To induce stress, the Paced Auditory Serial Addition Task-Computerized (PASAT-C) was applied, during which electrodermal activity was recorded simultaneously. Results: Adolescents in the MDD+NSSI group exhibited significantly higher levels of suicide risk and difficulties in emotion regulation compared to both the MDD-only group and healthy controls. Additionally, within the MDD+NSSI group, lower perceived self-efficacy and higher perceived stress levels were observed relative to healthy controls. When the three groups were compared, no overall statistically significant differences were detected in electrodermal activity (EDA) levels across the phases of the experimental protocol. However, adolescents in the MDD+NSSI group consistently demonstrated lower EDA values across all stages of the experimental protocol compared to both the MDD-only and healthy control groups. Moreover, unlike the other groups, participants in the MDD+NSSI group did not exhibit any performance improvement during the final stage of the test, despite continuing with the task. Conclusion: The finding that adolescents in the MDD+NSSI group displayed significantly higher levels of suicide risk and emotion regulation difficulties compared to both MDD-only adolescents and healthy controls indicates a markedly elevated psychosocial risk profile in this group. Furthermore, the observation of a heterogeneous response pattern in basal electrodermal activity (EDA) levels following stress induction suggests the presence of individual differences in autonomic nervous system responses. Future research should aim to explore these associations in greater depth by employing larger sample sizes and longitudinal study designs.