Sosyal bilgiler öğretmenlerinin 8. sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersine yönelik görüşleri
Social studies teachers' opinions on the 8th grade course“History of the Turkish Republic and Kemalism”
  1. Tez No: 972188
  2. Yazar: ABDURRAHMAN ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERVET ÜZTEMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal, Sosyal bilgiler eğitimi, Tarih, Tarih bilinci, Social, Social studies education, History, Historical consciousness
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, 8. sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersini sosyal bilgiler öğretmenlerinin görüşleri doğrultusunda çok boyutlu olarak incelemektir. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden temel nitel araştırma desenine göre modellenmiştir. Çalışma grubu amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme tekniğine göre seçilmiş olup 2023-2024 eğitim öğretim yılında Adıyaman ilinde kamu okullarda görev yapan 15 sosyal bilgiler öğretmeninden oluşmaktadır. Veri toplamak amacıyla araştırmacı tarafından uzman görüşleri alınarak oluşturulan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin çözümlemesinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi öğretim programının yapılandırmacı anlayışa uygun olduğu, ancak ders saatinin az olmasından dolayı yapılandırmacı anlayışın tam olarak uygulanamadığı görülmüştür. Milli bilinç, vatanseverlik ve tarih bilinci gibi değerlerin kazandırılması, bu dersin diğer derslere göre güçlü yanları olduğu ifade edilmiştir. Kazanımların dersin amaçlarını yansıttığı, ancak kazanım sayısının fazla olması öğretim sürecinin etkili olmasını engellediği belirtilmiştir. Ders kitabının bilgi bakımından yoğun olduğu, öğrencilerin ilgisini çekmediği, ölçme ve değerlendirme sorularının yetersiz olduğu ve görsel bakımından zenginleştirilmesi gerektiği sonucunda ulaşılmıştır. Merkezî sınavda ayrılan soru sayısının dersin kapsamını yansıtmada yetersiz olduğu, merkezî sınav ile yazılı sınavların uyumsuz olduğu, sınavların sonuç odaklı olduğu ve soruların kat sayısının diğer derslere göre az olmasının çeşitli sorunlara yol açtığı belirtilmiştir. Geleneksel ve öğrenci merkezli yöntem ve tekniklerin harmanlanarak birlikte kullanıldığı görülmüştür. Öğrencilerin derse karşı ön yargılı olduğu ve bu durumun ortaya çıkmasında aile ve sosyal medyanın etkili olduğu ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the 8th grade course“Republic of Turkey History of Revolution and Kemalism”from a multidimensional perspective based on the opinions of social studies teachers. The research was designed using the basic qualitative research pattern, which is one of the qualitative research methods. The study group was selected through the criterion sampling technique, one of the purposeful sampling methods, and consists of 15 social studies teachers working in public schools in the province of Adıyaman during the 2023–2024 academic year. To collect data, a semi-structured interview form developed by the researcher with input from field experts was utilized. The data obtained in the study were analyzed using the content analysis method. The findings indicate that while the curriculum for the course aligns with a constructivist approach, the limited number of course hours hinders the full implementation of this pedagogical model. It was emphasized that the course stands out in fostering values such as national consciousness, patriotism, and historical awareness, compared to other subjects. Although the learning outcomes reflect the aims of the course, the excessive number of outcomes negatively affects the effectiveness of the teaching process. Additionally, the textbook was found to be dense in terms of content, insufficiently engaging for students, and lacking in terms of both the quality of assessment questions and visual elements. It was also revealed that the number of questions allocated to this subject in national examinations does not adequately represent the scope of the course, and that there is a mismatch between the content of national and in-class written exams. These exams were seen as heavily outcome-oriented, and the relatively low coefficient of the course compared to other subjects has led to several issues. Moreover, it was observed that teachers blend traditional and student-centered teaching methods and techniques in their instruction. Finally, students were found to approach the course with certain prejudices, with family influence and social media being identified as contributing factors to this attitude.