Green renovator: A serious game for awareness-raising in sustainable urban energy management and building retrofits
Green renovator (yeşil dönüştürücü): Sürdürülebilir kentsel enerji yönetimi ve bina renovasyonlarında farkındalık artırmaya yönelik bir ciddi oyun
  1. Tez No: 972219
  2. Yazar: ALİ OZAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF SÜRER, PROF. DR. İPEK GÜRSEL DİNO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Ciddi oyun, Oyun temelli öğrenme, Sürdürülebilir enerji, Sürdürülebilir kalkınma, Serious game, Game-based learning, Sustainable energy, Sustainable development
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Enformatik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Modelleme ve Simülasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, gerçek bir mahalle veri setine dayanan ve kentsel ölçekte enerji yönetimine ilişkin kamu farkındalığını artırmak üzere tasarlanmış Green Renovator adlı ciddi oyunu ele almaktadır. Derinlikten çok kapsamı önceleyen bir tasarım yaklaşımı izleyen oyun, bina renovasyon yatırımları, enerji kaynaklarının yönetimi, teknoloji uygulamaları, politika geliştirme ve kamu tepkisinden sorumlu bir yerel otoritenin yerine koyar. Bu unsurları anlaşılır bir oyun döngüsünde bütünleştirmeyi hedefler. Olasılık temelli bir rastlantısal olay sistemi ile oyunda beklenmedik olayların üstesinden gelme imkânı sunarken aynı zamanda tekrar oynanabilirliği artırmayı hedefler. Oyun içi ansiklopedi ve isteğe bağlı yıllık kısa sınav vasıtasıyla bağımsız öğrenmeyi destekler. Oyun, N = 55 katılımcı ile karma yöntemli bir protokolle değerlendirilmiştir: Sistem Kullanılabilirlik Ölçeği (SUS), amaç-odaklı bir farkındalık ve algılanan öğrenme anketi ve tamamlayıcı bir etkileşim/kullanılabilirlik anketi uygulanmış; nitel içgörü için açık uçlu sorular eklenmiştir. Bulgular, kullanılabilirliğin kabul edilebilir–iyi aralığında olduğunu ve üç ölçekte de tutarlı biçimde olumlu sonuçlar elde edildiğini; birçok sonucun istatistiksel olarak anlamlı olduğunu göstermektedir. Açık uçlu yanıtlarla yapılan analiz, oyuncuların bina renovasyon kararları, enerji kaynak yönetimi, politik kararlar ve kamu tepkisi arasındaki ilişkileri ve etkileşimleri fark ettiğini belirtmiştir. Gelecek sürümler için içerik çeşitliliğinin ve politik derinliğin artırılmasına yönelik önerilerde bulunmuştur. Genel olarak çalışma, farkındalık odaklı bir ciddi oyun için uygulanabilir bir tasarım ve eğitsel potansiyeli gösteren bir değerlendirme sunmaktadır. Bulgular, kapsamı iyi değerlendirilmiş bir ciddi oyunun, kentsel enerji yönetiminin detaylarını alan dışı bireyler için somutlaştırırken eğitimsel anlamda etkili olabildiğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis presents Green Renovator, a serious game designed to raise public awareness of city-scale energy management grounded in a real neighborhood dataset. Following a width-over-depth design philosophy, the game puts the player in the shoes of a local authority that is responsible for building retrofit investments, energy supply mix choices, technology adaptations, policy instruments, and public response. It integrates these into a single, comprehensible gameplay loop. Uncertainty and a higher replay value are introduced through a random-event system that models realistic shocks and frictions. At the same time, an in-game encyclopedia and an optional yearly quiz help with reflection and self-directed learning. The game was evaluated with N = 55 participants using a mixed-methods protocol: the System Usability Scale (SUS), a purpose-built awareness and perceived-learning questionnaire, and a complementary engagement/usability questionnaire, alongside open-ended prompts for qualitative insight. Results indicate acceptable-to-good usability and consistently positive outcomes across all three instruments, with many effects statistically meaningful. Thematic analysis of open-ended responses suggests that players recognized interdependencies among retrofit decisions, energy supply choices, governance tools, and citizen reaction, and highlighted opportunities for expanding event diversity and policy depth in future versions. Overall, the study offers a practical design for awareness-oriented, city-scale simulation and an evaluation showing educational promise. The findings support the claim that thoughtfully scoped, replayable simulations can make the complexity of urban energy decisions tangible for non-experts while remaining pedagogically effective.