Core antrenmanın fiziksel performansa etkisi: Kadın voleybolcular örneği
The effect of core training on physical performance: A case study of female volleyball players
  1. Tez No: 972332
  2. Yazar: MUSTAFA TANRIVERDİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER KARAKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Core Antrenman, Voleybol, Fiziksel Performans, Kadın, Core Training, Volleyball, Physical Performance, Women
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Ankara Bağlıca Spor Kulübü'nde voleybol oynayan 12-15 yaş arası 24 kadın sporcunun fiziksel performansında core antrenmanlarının etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Katılımcılar, çalışma ve kontrol grubu olarak ikiye ayrılmış ve 12 hafta boyunca farklı antrenman programlarına tabi tutulmuşlardır. Çalışma grubu, core antrenmanları içeren bir program uygularken, kontrol grubu yalnızca geleneksel voleybol antrenmanlarına devam etmiştir. Araştırmada, durarak uzun atlama, dikey sıçrama, sağlık topu fırlatma, sürat (20 metre sprint), denge, mekik ve esneklik performansları test edilmiştir. İstatistiksel analizler sonucunda, core antrenmanlarının özellikle sprint, mekik ve denge performansı üzerinde anlamlı gelişmelere yol açtığı belirlenmiştir. Ancak, dikey sıçrama, sağlık topu fırlatma ve esneklik performansı için benzer bir gelişme gözlemlenmemiştir. Denge performansında kontrol grubunun üstün olduğu, ancak sprint ve mekik performansında çalışma grubunun daha iyi sonuçlar elde ettiği tespit edilmiştir. Durarak uzun atlama performansında her iki grup arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Sonuç olarak, core antrenmanlarının belirli fiziksel parametrelerde önemli olumlu etkiler sağladığı, ancak tüm motor beceriler üzerinde tek başına yeterli olmadığı anlaşılmıştır. Bu bulgular, core antrenmanlarının özellikle denge, hız ve dayanıklılığı artırmada etkili olduğunu, ancak dikey sıçrama gibi daha spesifik alanlarda pliometrik veya direnç antrenmanları gibi tamamlayıcı yöntemlerle desteklenmesi gerektiğini göstermektedir. Literatür destekli analizler, core antrenmanlarının sporcuların genel atletik performansını geliştirmede bütüncül bir yaklaşımın parçası olarak uygulanmasının daha faydalı olabileceğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the effect of core training on the physical performance of 24 female athletes aged 12-15 playing volleyball at the Ankara Bağlıca Sports Club. The participants were divided into two groups as study and control groups and were subjected to different training programs for 12 weeks. The study group applied a program that included core training, while the control group continued only traditional volleyball training. In the study, standing long jump, vertical jump, medicine ball throw, 20-meter sprint, balance, sit-ups and flexibility performances were tested. As a result of statistical analyses, it was determined that core training led to significant improvements especially in sprint, sit-up and balance performance. However, a similar improvement was not observed for vertical jump, medicine ball throw and flexibility performance. It was determined that the control group was superior in balance performance, but the study group achieved better results in sprint and sit-up performance. No significant difference was found between the two groups in standing long jump performance. As a result, it has been understood that core training provides significant positive effects on certain physical parameters, but is not sufficient on all motor skills alone. These findings show that core training is particularly effective in improving balance, speed and endurance, but should be supported by complementary methods such as plyometric or resistance training in more specific areas such as vertical jump. Literature-supported analyses emphasize that core training may be more beneficial when applied as part of a holistic approach to improving the general athletic performance of athletes.