Türkiye'de aile içi şiddetle mücadele politikaları: Kalkınma planları üzerinden bir analiz
Policies to combat domestic violence in Turkey: An analysis based on development plans
- Tez No: 972621
- Danışmanlar: PROF. DR. SEFA USTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Aile İçi Şiddet, Kadına Karşı Şiddet, Şiddet, Kalkınma Planları, Kamu Politikaları, Kadına yönelik şiddet, Domestic Violence, Violence Against Women, Violence, Development Plans, Public Policies
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Şiddet olgusu kime karşı işlendiği ve türüne göre sınıflandırılabilmektedir. Bu sınıflandırmanın bir türü de aile içi ve kadına karşı şiddettir. Kadına karşı şiddetin önlenmesi ve aile içi şiddetin önüne geçilmesi adına hem uluslararası düzeyde sözleşmeler ortaya konulmakta hem de ulusal çerçevede yasal düzenlemeler ve kurumsal yapılanmalar hayata geçirilmektedir. Buradan hareketle kök sorun olarak şiddet olgusundan yola çıkarak Türkiye'de kalkınma planlarında aile içi şiddeti önlemeye yönelik önerilere ne ölçüde yer verildiği çalışmanın temel sorunsalıdır. Türkiye'de aile içi şiddete yönelik düzenlemelerin ortaya konulması ve kalkınma planlarında aile içi şiddet konusuna ne şekilde yer verildiğinin değerlendirilmesi çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Bu amaç doğrultusunda çalışma kapsamında ilk olarak şiddet ve aile olgusu ile kavramsal çerçeve ortaya konulmuş, farklı ülke uygulamaları özelinde aile içi şiddeti önlemeye yönelik politikalar irdelenerek Türkiye'de aile içi şiddeti önlemeye yönelik yasal düzenlemeler ve kurumsal mekanizmalar ele alınmıştır. Son olarak kalkınma planlarında aile içi şiddet konusundaki politika ve tedbirler değerlendirilerek analiz edilmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemleri içinde sayılan betimsel yöntem, tarihsel yöntem ve karşılaştırmalı yöntemlerden yararlanılmış ve konu ile ilgili daha önce yapılmış çalışmalar incelenerek literatür taraması gerçekleştirilmiştir. Bu kapsam ve yöntem doğrultusunda hazırlanan çalışmanın temel bulgusu 2000 yılı öncesinde hazırlanan kalkınma planlarında aile içi şiddeti önlemeye yönelik politikalara yer verilmediği ya da sınırlı yer verildiği 2000 yılı sonrasında hazırlanan planlarda ise aile içi şiddeti azaltabilmek için ortaya konulan önerilerin arttığı ve özellikle 11. ve 12. Kalkınma planlarında ayrıntılı politika tedbirlerine vurgu yapıldığı bulgusu dikkati çekmektedir.
Özet (Çeviri)
Violence can be classified according to the perpetrator and its type. One type of this classification is domestic violence and violence against women. International agreements are being drafted to prevent violence against women and to prevent it, while legal regulations and institutional structures are being implemented at the national level. Therefore, the fundamental question of this study is to determine the extent to which recommendations for preventing domestic violence are included in Turkey's development plans, taking violence as the root cause. The primary objective of this study is to identify regulations addressing domestic violence in Turkey and to assess how domestic violence is addressed in development plans. To this end, the study first presents a conceptual framework encompassing the phenomenon of violence and family. Policies aimed at preventing domestic violence, specifically in different countries, are examined, and legal regulations and institutional mechanisms for preventing domestic violence in Turkey are addressed. Finally, policies and measures regarding domestic violence in development plans are evaluated and analyzed. The study utilizes descriptive, historical, and comparative methods, all considered qualitative research methods. A literature review is conducted by reviewing previous studies on the subject. The study, which was prepared in accordance with this scope and methodology, demonstrates that while policies aimed at preventing domestic violence were either absent or included in limited context in development plans prepared before 2000, the number of recommendations to reduce domestic violence has increased in plans prepared after 2000, with a particular emphasis on detailed policy measures in the 11th and 12th Development Plans.