Çalışanların işe ilişkin kaygı düzeyleri ile karar verme stilleri arasındaki ilişkiyi incelemeye yönelik bir çalışma
A study on the relationship between employees' work-related anxiety levels and their decision-making styles
  1. Tez No: 972717
  2. Yazar: MELİH BAŞTAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET KARAKİRAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Karar verme modelleri, Kaygı düzeyi, Decision making models, Anxiety level
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: İşletme Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, karar verici pozisyonlarda görev yapan çalışanların, işe yönelik kaygı düzeyleri ile benimsedikleri karar verme stilleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışma kapsamında, çalışanların işe ilişkin deneyimledikleri kaygının, onların karar verme stillerine nasıl yansıyabileceği karar verme literatürü ve kaygı literatüründen faydalanılarak analiz edilmiştir. Çalışmanın evrenini bir kamu üniversitesinde karar verici pozisyonda bulunan akademik ve idari personel oluşturmaktadır. Çalışmada kolayda örnekleme tekniği ile 97 çalışana ulaşılmıştır. Veriler anket tekniği ile elde edilmiştir. Katılımcıların işe yönelik kaygı düzeyleri ve benimsedikleri karar verme stilleri öz-bildirim yöntemiyle ve literatürde bulunan standardize ölçekler aracılığı ile değerlendirilmiştir. Elde edilen verilerin analizinde frekans analizleri, fark analizleri ve ilişki analizlerinden faydalanılmıştır. Verilerin analizinden elde edilen bulgulara göre; katılımcıların en sık bağımlı karar verme stilini ve sezgisel karar verme stilini benimsedikleri, kendiliğinden (ani) karar verme stilinin ise az benimsenen karar verme stili olduğu saptanmıştır. Katılımcıların karar verme stillerinin cinsiyetlerine göre farklılık göstermediği ancak rasyonel karar verme alt boyutunda katılımcıların kadro durumlarına, lisansüstü eğitim alma durumlarına ve iş deneyimlerine farklılaştığı bulgusuna ulaşılmıştır. İdari kadroda bulunan katılımcıların, lisansüstü eğitim almamış katılımcıların ve 20 yıl altında iş deneyimine sahip katılımcıların rasyonel karar verme stilini diğer katılımcılara nazaran daha çok benimsedikleri bulunmuştur. Katılımcıların işe ilişkin kaygı düzeylerinin herhangi bir değişkene göre farklılık göstermediği de tespit edilmiştir. İşe ilişkin kaygı düzeyi ile rasyonel, sezgisel ve bağımlı karar verme stilleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmazken, kaçıngan karar verme stili ile kendiliğinden (ani) karar verme stilleri arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study explores the relationship between the levels of work-related anxiety and the decision making styles of employees holding decision making positions. Drawing upon both decision-making and anxiety literature, the study analyzes how employees' experiences of work-related anxiety may influence their decision-making tendencies. The study sample consists of academic and administrative staff occupying decision-making roles at a public university. Using a convenience sampling method, data were collected from 97 participants through a structured questionnaire. Participants' levels of work-related anxiety and their preferred decision-making styles were measured via self-report using standardized scales found in the literature. Frequency analyses, difference tests, and correlation analyses were conducted to examine the data. According to the findings, participants most frequently adopted the dependent and intuitive decision-making styles, while the spontaneous (impulsive) style was the least preferred. No significant differences were found in decision-making styles based on participants' gender; however, significant differences emerged in the rational decision-making dimension depending on participants' employment category, level of postgraduate education, and years of work experience. Specifically, administrative personnel, employees without postgraduate education, and those with less than 20 years of experience were found to adopt the rational decision-making style more frequently than others. Furthermore, no significant differences were observed in participants' levels of work-related anxiety based on demographic variables. Correlation analysis revealed no significant relationships between work-related anxiety and rational, intuitive, or dependent decision-making styles. However, positive and statistically significant relationships were identified between work-related anxiety and avoidant and spontaneous decision-making styles. These results suggest that higher levels of anxiety may lead employees to avoid making decisions or act more impulsively during the decision-making process.