Diyalize girmeyen kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda beslenme durumları ile yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Non-dialysis evaluation of the relationship between nutritional status and quality of life in patients with chronic renal failure
  1. Tez No: 973063
  2. Yazar: HATİCE YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR ÖNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme, Böbrek yetmezliği-kronik, Yaşam kalitesi, Nutrition, Kidney failure-chronic, Quality of life
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Nefroloji Polikliniğinden beslenme ve diyet danışmanlığı için yönlendirilen kronik böbrek yetmezliği (KBY) olan hastaların beslenme durumu göstergelerinin yaşam kalitesi ile ilişkisinin incelenmesidir. Çalışmaya, beslenme ve diyet danışmanlığı için yönlendirilen ilk hastanın kaydedilmesinden sonraki 3 aylık sürede yönlendirilen KBY hastaları dahil edildi. Hastalarının demografik özellikleri, böbrek yetmezliği etiyolojileri, gastrointestinal semptomları, antropometrik ölçümleri, beslenme ile ilişkili biyokimyasal parametreleri, 24 saatlik besin tüketimi, biyoelektrik empedans analiz sonuçları ve yaşam kalitesi skorları kaydedildi. Antropometrik ölçümlerde vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi, kol orta düzeyi kas alanı ve kol çevresi değerlendirildi. Biyoelektrik empedans analizi için Tanita BC418 vücut kompozisyonu analiz cihazı kullanıldı. Yaşam kalitesi Kısa Form-36 (SF-36) ile değerlendirildi. Beslenme durumu göstergelerinin SF-36 ölçeğinin Fiziksel Fonksiyon (FF), Fiziksel Rol (FR), Sosyal Fonksiyon (SF), Emosyonel Rol (ER), Vücut Ağrısı (VA), Genel Sağlık (GS), Vitalite (V) ve Mental Sağlık (MS) alt parametreleri ile ilişkisi incelendi. Çalışmaya dahil edilen 50 hastanın yaş ortalaması 62,78 ± 10,60 yıl olup %60'ının önceden bir diyet eğitimi yoktu. Vücut kitle indeksi ortalaması 29,75 kg/m2 (fazla kilolu) idi. Vücut ağırlığı, deri kıvrım kalınlığı, vücut kompozisyonu analizi (sıvı), vücut kompozisyonu analizi (kas), segmental kas dağılımı (gövde) ve bazal metabolizma hızı gibi antropometrik ve vücut kompozisyon analizi ölçümleri, serum albümin ve kalsiyum değerleri gibi laboratuvar değerleri, günlük sıvı alımı, günlük protein, vitamin B3, pantotenik asit, fosfor, çinko, selenyum gibi beslenme değişkenleri ile SF-36 alt parametreleri arasında pozitif korelasyon vardı. Yaş, yaşam kalitesi üzerine en belirgin negatif etken iken günlük besin tüketimi ile VA değerleri arasında herhangi bir ilişki saptanmamıştır. KBY hastalarında bazı beslenme değişkenlerinin yaşam kalitesi seviyesi ile ilişkisi olması nedeniyle bu hasta grubunda beslenme öyküsü ve diyet müdahaleleri yaşam kalitesinde iyileşmelere neden olabilir. Beslenmenin KBY hastalarında takip edilmesi gereken unsurlardan biri olduğu dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between nutritional status indicators and quality of life in patients with chronic renal failure (CRF) disease who were referred for nutrition and diet counseling from the Nephrology Outpatient Clinic of Süleyman Demirel University Faculty of Medicine Research and Training Hospital. Patients with CRF who were referred within a three-month period following the registration of the first patient referred for nutrition and diet counseling were included in the study. Demographic characteristics, etiologies of kidney failure, gastrointestinal symptoms, anthropometric measurements, nutrition-related biochemical parameters, 24-hour food consumption records, bioelectrical impedance analysis results, and quality of life scores of the patients were recorded. Anthropometric measurements included body weight, body mass index, mid-arm muscle area, and arm circumference. A Tanita BC418 body composition analyzer was used for bioelectrical impedance analysis. Quality of life was assessed using the Short Form-36 (SF-36). The relationship between nutritional status indicators and the subparameters of the SF-36 scale—Physical Functioning (PF), Physical Role (RP), Social Functioning (SF), Emotional Role (RE), Bodily Pain (BP), General Health (GH), Vitality (VT), and Mental Health (MH)—was examined. The mean age of the 50 patients included in the study was 62.78 ± 10.60 years, and 60% of them had no prior dietary education. The average body mass index was 29.75 kg/m², indicating overweight status. Positive correlations were observed between SF-36 subparameters and various anthropometric and body composition measurements such as body weight, skinfold thickness, body fluid composition, muscle mass composition, segmental muscle distribution (trunk), and basal metabolic rate; laboratory values including serum albumin and calcium levels; as well as nutritional variables such as daily fluid intake, daily protein intake, and intake of vitamin B3, pantothenic acid, phosphorus, zinc, and selenium. Age was identified as the most significant negative factor affecting quality of life, whereas no association was found between daily nutrient intake and bodily pain (BP) scores. Given the observed association between certain nutritional variables and quality of life in patients with CRF, nutritional assessment and dietary interventions may contribute to improvements in the quality of life in this patient population. Therefore, nutrition should be considered one of the key components to be monitored in individuals with CRF.