Kolostomisi olan bireylerde hastalığı kabullenme süreci ve stomaya uyumlarının incelenmesi
Investigation of the disease acceptance process and adaptation to the stom in individuals with colostomy
- Tez No: 973158
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. YASEMİN ÖZER GÜÇLÜEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kolostomi, hastalığı kabul, stomaya uyum, Colostomy, illness acceptance, stoma adaptation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Kolorektal kanser global düzeyde en sık görülen kanser türlerinden biridir. Kolorektal kanser tedavisinde stoma açılması, hastaların bağırsak fonksiyonlarını sürdürmeleri için sıkça kullanılan bir cerrahi yöntemdir. İşlem sonrasında, hastaların yaşam kalitesinin korunması ve komplikasyonların önlenmesi için stomaya uyum sağlanması ve kabullenmesi kritik bir öneme sahiptir. Bu çalışma, kolostomisi olan bireylerin hastalığı kabullenme süreçlerini ve stomaya uyum düzeylerini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Ostomili Bireylere Yönelik Uyum Ölçeği ve Hastalığı Kabul Ölçeği'nden yararlanılmıştır. Araştırma örneklemini Şehir Hastanesi Genel Cerrahi Polikliniği'ne başvuran ve yaşları 20 ile 76 arasında değişen 102 birey oluşturmuştur. Araştırmaya katılan hastaların tanımlayıcı özelliklerinin belirlenmesinde frekans ve yüzde analizlerinden, ölçeğin incelenmesinde ortalama ve standart sapma istatistiklerinden faydalanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların yaş ortalamasının 52,75±14,192 olduğu, çoğunluğun 61 yaş ve üzeri, erkek ve evli olduğu, bireylerde ostomi açılma nedenlerinin çoğunun kolon kanserine bağlı olduğu belirlenmiştir. Araştırmaya katılan bireylerin stomaya uyum toplam puan ortalamasının 56,48±13,27 olduğu ve puanların 14 ile 87 arasında değiştiği görülmektedir. Bu bulgu, katılımcıların stomaya uyum düzeylerinde belirgin bir çeşitlilik olduğunu ve bazı bireylerin uyumda zorluk yaşarken, diğerlerinin yüksek uyum gösterdiğini ortaya koymaktadır. Bireylerin hastalığı kabul toplam puan ortalamasının ise 26,58±6,81 olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların Stomaya Uyum Ölçeği toplam puanları ile demografik özelliklerinden meslek durumu, gelir düzeyi ve sosyal güvence ile durumuna göre istatistiksel anlamlı fark saptanmıştır (p<0,05). Araştırma bulguları, hastalığı kabullenme düzeyinin stomaya uyum üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkisi olduğunu göstermiştir (p<0,001). Bu çalışmada kolostomisi olan bireylerde hastalığı kabul süreçlerine odaklanılmasının önemli olduğu belirlenmiştir. Kolostomisi olan bireylerde hastalığı kabullenme ve stomaya uyumda hasta odaklı bakımın ve sistematik yaklaşımların geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Colorectal cancer is one of the most common types of cancer globally. Stoma opening in colorectal cancer treatment is a frequently used surgical method for patients to maintain their bowel functions. After the procedure, patients' adaptation to and acceptance of the stoma is of critical importance in order to maintain their quality of life and prevent complications. This study was conducted to examine the disease acceptance processes and stoma adaptation levels of individuals with colostomies. Personal Information Form, Adaptation Scale for Individuals with Ostomies and Illness Acceptance Scale were used as data collection tools in the study. The study sample consisted of 102 individuals who applied to the General Surgery Clinic of the City Hospital and whose ages ranged from 20 to 76. Frequency and percentage analyses were used to determine the descriptive characteristics of the patients participating in the study, and mean and standard deviation statistics were used to examine the scale. According to the research results, it was determined that the average age of the participants was 52.75±14.192, the majority were 61 years of age and older, male and married, and most of the reasons for ostomy opening in individuals were due to colon cancer. It was observed that the total mean score of the individuals participating in the research for adaptation to stoma was 56.48±13.27 and the scores varied between 14 and 87. This finding reveals that there was a significant variety in the participants' levels of adaptation to stoma and that while some individuals had difficulty in adaptation, others showed high adaptation. The total mean score of the individuals for disease acceptance was determined to be 26.58±6.81. A statistically significant difference was found between the total scores of the Stoma Adaptation Scale and the demographic characteristics of the participants according to their occupational status, income level and social security status (p<0.05). The research findings revealed that the level of disease acceptance had a significant and positive effect on adaptation to stoma (p<0.001). In this study, it was determined that it was important to focus on the disease acceptance processes in individuals with colostomies. It is recommended that patient-centered care and systematic approaches be developed in accepting the disease and adapting to the stoma in individuals with a colostomy.