Analysis of Israeli perception of nuclear threat from Iran in the framework of chosen trauma
İsrail'in İran'dan kaynaklanan nükleer tehdit algısının seçilmiş travma çerçevesinde analizi
  1. Tez No: 973462
  2. Yazar: EDA NUR ÇEBİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEBNEM UDUM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İran, İsrail, Iran, Israel
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (ingilizce) Bilim Dalı
Özet
İsrail ve İran arasındaki ilişkiler birçok önemli faktörü içeren karmaşık bir dinamizme sahiptir. İki ülkenin dış politikaları ideoloji, güvenlik, tarihi ve nükleer tehditler gibi faktörler tarafından şekillendirilmiştir. İsrail'in kuruluşundan bu yana yaşadığı travmatik deneyimler, güvenlik kaygılarının belirlenmesinde önemli bir etken olmuştur. Özellikle İkinci Dünya Savaşı'nda yaşanan Holokost, İsrail'in kimlik ve güvenlik algısında derin izler bırakmıştır. Vamık Volkan'ın seçilmiş travma olarak adlandırdığı bu olayın hatırlanması ve nesiller boyunca aktarılması İsrail'in dış politika davranışlarını etkilemektedir. İran'ın nükleer programına ilişkin endişeler İsrail'in İran'ı potansiyel bir tehdit olarak görmesine yol açmıştır. Bu bağlamda 2015 yılında İran ile uluslararası toplum arasında imzalanan Kapsamlı Ortak Eylem Planı (JCPOA), İran'ın nükleer faaliyetlerini sınırlandırmayı ve daha şeffaf bir şekilde denetlemeyi amaçlamaktadır. Ancak İsrail, bu anlaşmanın İran için hala bir tehdit oluşturduğunu düşünmektedir. Bu tez, İsrail'in İran nükleer tehdidine ilişkin algısını dış politika bağlamında neoklasik realizmin bir ara teorisi olarak seçilmiş travma kavramı üzerinden açıklamayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, öncelikle neoklasik realizm ve seçilmiş travmanın dış politikaya etkisi incelenecektir. Ardından İran-İsrail ilişkileri bağlamında İsrail dış politikası üzerindeki nükleer tehdit algısı analiz edilecektir. Tez, İsrail-İran ilişkilerindeki nükleer tehdit boyutunu anlaşmalar bağlamında ele alarak, seçilen travmanın güvenlik politikaları açısından nasıl kullanıldığını inceleyecektir.
Özet (Çeviri)
Relations between Israel and Iran have a complex dynamism involving many important factors. The foreign policies of the two countries have been shaped by factors such as ideology, security, historical as well as nuclear threats. Israel's traumatic experiences since its establishment have been an important factor in determining its security concerns. In particular, the Holocaust of World War II has left deep scars on Israel's sense of identity and security. The remembrance and transmission of this event, referred to by Vamık Volkan as the chosen trauma, through generations affects Israel's foreign policy behavior. Concerns regarding Iran's nuclear programme have led Israel to view Iran as a threat. In this context, the Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) signed between Iran and the international community in 2015 aims to limit Iran's nuclear activities and monitor them more transparently. However, Israel believes that this agreement still poses a threat to Iran. Subsequently, the perception of nuclear threat on Israeli foreign policy will be analyzed in the context of Iran-Israel relations. The thesis will examine the nuclear threat dimension in Israel-Iran relations within the context of agreements, exploring how“chosen trauma”is utilised in terms of security policies.