Kur'ân âyetleri ışığında Hz. Muhammed'in câhiliye toplumunu ıslahı
The reform of the jāhiliyyah society Prophet Muhammed in the light of Qur'anic verses
- Tez No: 973473
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH TURHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an-ı Kerim, Koran
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Kur'ân'ın nüzul süreci, tarihsel bağlamı itibariyla hem bireysel hem de toplumsal düzeyde köklü bir şekilde ıslah sürecinin başlangıcını teşkil etmektedir. Bu süreçte Kur'ân, inanç, ibadet, ahlâk ve sosyal yaşam alanlarında ortaya çıkan bozulmaları ortadan kaldırmayı ve toplumsal yapıyı yeniden inşa etmeyi amaçlamaktadır. Söz konusu dönüşümün hem vahyin yönlendirdiği ilkeler hem de Hz. Peygamber sallallahu aleyhi vesellem'in uygulayıcısı olarak bu ilkeleri hayata geçirme biçimleri çerçevesinde nasıl gerçekleştirdiği incelenmektedir. Kur'ân'ın ilgili âyetleri bağlamında ele alınarak câhiliye toplumundaki inanç ve davranış bozukluklarının giderilmesinde Hz. Peygamber sallallahu aleyhi vesellem'in kullandığı ıslah metodolojinin pedagojik boyutunu ortaya konulmak üzere analitik bir şekilde değerledirilmektedir. Bu problemler analiz edilirken Kur'ân'daki ıslah anlayışının salah ve fesad kavramları arasındaki ilişki çerçevesinde; tevhid, adâlet, toplumsal barışın tesisi ve ahlâkî düzelmeler gibi temel ilkeler özelinde şekil kazandığını göstermektedir. Hz. Peygamber sallallahu aleyhi vesellem'in bu ilkeleri bireysel ve toplumsal düzeyde hayata geçirerek somut bir model ortaya konulmuştur. Hz. Peygamber sallallahu aleyhi vesellem'in ıslah sürecinde mevcut olan problemleri dönüştürürken soru-cevap, akılcılık ve nümune-i imtisal (model olma) gibi yöntemleri kullanarak zihinsel dönüşümü ile toplumsal ıslahı eş zamanlı gerçekleştirmiştir. Sonuç itibariyla Kur'ân-ı Kerîm'in ve Hz. Peygamber sallallahu aleyhi vesellem'in ortaya koyduğu ıslah modeli, inanç ve davranış biçimlerinin bazılarını ilgâ etmekle beraber bu yozlaşmaların zihinsel ve toplumsal temellerine nüfuz ederek dönüştürmeyi hedeflemektedir. Bu çerçevede Hz. Peygamber sallallahu aleyhi vesellem'in söz ve fiileri ise ıslah modelinin somut uygulama boyutunu teşkil etmektedir. Böylelikle hem ferdî hem de içtimaî alanda dönüştürme etkisini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The process of the revelation of the Qur'an, in its historical context, constitutes the beginning of a profound reform process at both the individual and social levels. In this process, the Qur'an aims to eliminate the corruption that has arisen in the areas of belief, worship, morality, and social life, and to rebuild the social structure. The study examines how this transformation was achieved within the framework of both the principles guided by revelation and the ways in which the Prophet Muhammad (pbuh) implemented these principles as their practitioner. The pedagogical dimension of the Prophet's (pbuh) methodology of reform in eliminating the distortions in belief and behaviour in the Jahiliyyah society is analytically evaluated in the context of the relevant verses of the Qur'an. While analysing these problems, it is shown that the understanding of reform in the Qur'an takes shape within the framework of the relationship between the concepts of salah and fesad, specifically in terms of fundamental principles such as tawhid, justice, the establishment of social peace, and moral improvements. The Prophet Muhammad (pbuh) put these principles into practice at the individual and social levels, thus presenting a concrete model. In the reform process, the Prophet Muhammad (pbuh) simultaneously achieved mental transformation and social reform by using methods such as question-and-answer, rationality, and setting an example (being a model) to transform existing problems. Ultimately, the model of reform presented by the Qur'an and the Prophet (pbuh) aims to transform the mental and social foundations of these corruptions, while abolishing certain forms of belief and behaviour. In this context, the words and deeds of the Prophet Muhammad (pbuh) constitute the concrete application of the reform model. Thus, it demonstrates its transformative effect in both the individual and social spheres.