Derin anterior lamellar keratoplasti sonrası saydam greftlerde kornea endotelinin speküler mikroskopi ile değerlendirilmesi
Evaluation of the corneal endothelium using specular microscopy in clear grafts after deep anterior lamellar keratoplasty
- Tez No: 973562
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF KOÇLUK, DR. MİRAY FAİZ TURAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Derin anterior lamellar keratoplasti (DALK), Keratokonus (KK), Maküler Korneal Distrofi (MKD), Lattice Korneal Distrofi (LKD), Speküler mikroskopi, Korneal Dansitometri, Deep anterior lamellar keratoplasty (DALK), Keratoconus (KC), Macular Corneal Dystrophy (MCD), Lattice Corneal Dystrophy (LCD), Specular microscopy, Corneal Densitometry
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Keratokonus (KK), Maküler Korneal Distrofi (MKD), Lattice Korneal Distrofisi (LKD) ve korneal skarı olan hastaların preoperatif endotel hücre fonksiyonlarını bazı durumlarda değerlendirmek mümkün olmamaktadır. Çalışmamızın amacı KK, MKD, LKD ve korneal skara bağlı olarak DALK uygulanmış hastaların postoperatif endotel hücre fonksiyonlarını ve topografik verilerini değerlendirerek, hastalığa bağlı endotel hücre fonksiyonlarının etkilenip etkilenmediğini, endotel hücre kaybının fizyolojik sınırlarda olup olmadığını ve doku uyumsuzluğu nedeni ile greft korneanın saydamlığının bozulmasının önlenmesinin öngörülebilirliğini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamızda Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi kornea biriminde 01.01.2014-31.12.2023 tarihleri arasında KK, MKD, LKD ve Korneal skar nedeniyle DALK yapılan 55 hastanın 55 gözüne ait kayıtlar retrospektif olarak incelendi. Kontrol grubu için polikliniğe başvuran 56 sağlıklı hastanın 56 gözüne ait kayıtlar geriye dönük olarak incelendi. Hasta grubunun speküler mikroskopi ölçümleri ve postoperatif 1.ay, 6.ay ve 12.ayda çekilen korneal topografi verileri değerlendirildi. Kontrol grubu hastalarının ise speküler mikroskopi verileri ve tek sefer korneal topografi verileri değerlendirildi. Bu veriler hasta ve kontrol grubunda birbiri ile ve hasta grubunda alt tanı gruplarına göre birbirleri ile karşılaştırıldı. Bulgular: Hasta grubunun 1.ayda bakılan korneal dansitometri sonuçlarında kontrol grubuna göre anlamlı bir artış saptandı (p<0,0001). Hasta grubunda, kontrol grubuna kıyasla endotel hücre sayısında istatistiksel anlamlı bir azalma saptandı (p<0,0001). KK, MKD, LKD ve korneal skar tanı gruplarının endotel hücre sayıları birbiri ile karşılaştırıldığında istatistiksel anlamlı fark izlenmedi (p=0,367). MKD grubunda 1. ay muayenesinde anterior 0-2 mm ve merkezi 0-2 mm ölçümlerinde, KK ve LKD grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı bir yükseklik saptanmıştır (p=0,026), fakat 6.ay ve 12.ay değerlendirmelerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Sonuç: DALK sonrası endotel hücre sayısında tüm tanı gruplarında kontrol grubuna göre azalma saptanmış olsa da tanı grupları birbirleri ile karşılaştırıldığında endotel hücre sayıları arasında fark çıkmamıştır. MKD hastalarında endotel tutulumu olabilmektedir, çalışmamızda MKD hastalarında yeterli bir endotel hücre fonksiyonu izlenmiştir. KK ve LKD hastalarında olduğu gibi MKD hastalarına da DALK şansı verilmelidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In patients with keratoconus (KC), macular corneal dystrophy (MCD), lattice corneal dystrophy (LCD), and corneal scars, preoperative evaluation of endothelial cell function is not always feasible. This study aims to assess postoperative endothelial cell function and corneal topography data in patients who underwent deep anterior lamellar keratoplasty (DALK) due to KC, MCD, LCD, or corneal scarring. Specifically, it investigates whether the underlying disease affects endothelial cell function, whether the observed endothelial cell loss remains within physiological limits, and whether graft transparency deterioration due to tissue incompatibility can be anticipated. Materials and Methods: In this retrospective study, the medical records of 55 eyes from 55 patients who underwent DALK due to KC, MCD, LCD, or corneal scars between January 1, 2014, and December 31, 2023, at Adana City Training and Research Hospital were reviewed. For the control group, the data of 56 eyes from 56 healthy individuals who visited the outpatient clinic were retrospectively analyzed. Specular microscopy and corneal topography measurements at postoperative months 1, 6, and 12 were evaluated for the patient group. For the control group, single-time-point specular microscopy and corneal topography measurements were analyzed. The results were compared both between patient and control groups and among the diagnostic subgroups within the patient group. Results: Corneal densitometry results at postoperative month 1 were significantly higher in the patient group compared to the control group (p<0.0001). Endothelial cell density was also significantly reduced in the patient group relative to controls (p<0.0001). However, there was no statistically significant difference in endothelial cell density among the KC, MCD, LCD, and corneal scar subgroups (p=0.367). In the MCD group, anterior and central 0–2 mm measurements at month 1 were significantly higher than those in the KC and LCD groups (p=0.026); however, no significant differences were observed at months 6 and 12. Conclusion: Although all diagnostic subgroups exhibited a reduction in endothelial cell density compared to the control group after DALK, no significant differences were found among the subgroups themselves. Despite potential endothelial involvement in MCD, adequate endothelial cell function was observed in this group. Therefore, patients with MCD, like those with KC and LCD, should be considered suitable candidates for DALK.