Feedback literacy of first-year ELT department students: The case of Çukurova University
İngilizce öğretmenliği birinci sınıf öğrencilerinin geri bildirim okuryazarlığı: Çukurova Üniversitesi örneği
- Tez No: 973666
- Danışmanlar: PROF. DR. YONCA ÖZKAN, ÖĞR. GÖR. MERYEM ÖZDEMİR YILMAZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İngiliz dili eğitimi, geri bildirim, geri bildirim okuryazarlığı, birinci sınıf İngilizce öğretmenliği öğrencileri, betimsel çalışma, English language teaching, feedback, feedback literacy, first-year English language teaching department students, descriptive study
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Öğrenci merkezli yaklaşımların eğitimde giderek daha fazla önem kazanmasıyla birlikte, geri bildirim de öğrenci öğrenimini destekleyen temel bir unsur olarak dikkat çekmektedir. Önceki çalışmalar, geri bildirimin akademik gelişimi teşvik etmedeki ve öğrencilerde özerkliği desteklemedeki rolünü geniş ölçüde incelemiştir. Öğrenci merkezli eğitime yönelik bu artan ilgi göz önüne alındığında, geri bildirim okuryazarlığı kavramı hem öğrenciler hem de öğretmenler için önemli bir beceri seti olarak ortaya çıkmıştır; bu durum özellikle dil öğretimi alanında önem kazanmaktadır. Geri bildirim okuryazarlığı olgusunu anlamak, özellikle İngiliz Dili Eğitimi öğrencileri için önemlidir; çünkü geri bildirimi alma ve kullanma becerileri, gelecekte kendi öğrencilerine ne ölçüde etkili geri bildirim sağlayabileceklerini doğrudan etkileyecektir. Bu çalışma, Türkiye'deki Çukurova Üniversitesi İngiliz Dili Eğitimi Bölümü'nde birinci sınıfta öğrenim gören öğrencilerin geri bildirim okuryazarlığını kapsamlı bir şekilde incelemeyi amaçlamaktadır. Bu yönüyle literatürde önemli bir boşluğu doldurmakta ve hem kuramsal hem de uygulamaya yönelik katkılar sunmaktadır. Betimsel bir desene sahip olan bu karma yöntem çalışmasında, öğrencilerin genel geri bildirim okuryazarlığı düzeylerinin yanı sıra geri bildirime ilişkin algılarının bu okuryazarlıklarına nasıl yansıdığı da araştırılmıştır. Ayrıca, İngilizce hazırlık sınıfına katılımın öğrencilerin geri bildirim okuryazarlığı düzeyleri üzerinde etkili olup olmadığı da incelenmiştir. Nitel veriler, yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla toplanmış; öğrencilerin geri bildirimle ilgili deneyimlerine, yansımalarına ve yorumlarına dair derinlemesine bilgiler elde edilmiştir. Nicel veriler ise Türkçeye uyarlanan Öğrenci Geri Bildirim Okuryazarlığı Ölçeği (SFLS) kullanılarak toplanmıştır. Ölçek şu altı temel boyutu değerlendirmiştir: Geri Bildirimi Takdir Etme, Katılım Gösterme Hazırlığı, Geri Bildirim Talep Etme, Geri Bildirimi İşleme, Geri Bildirimle Eyleme Geçme ve Değişime Bağlılık. Genel olarak, bulgular öğrencilerin geri bildirim konusunda nispeten okuryazar olduklarını göstermektedir. Geri bildirimi değerli ve önemli bulmalarına rağmen, özellikle eleştirel geri bildirimle duygusal düzeyde bağ kurma ve bu tür geri bildirimlere karşılık verme konusunda zorlandıkları görülmüştür. Ayrıca, yapılan analizler İngilizce hazırlık sınıfına katılımın öğrencilerin genel geri bildirim okuryazarlığı düzeyleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olmadığını ortaya koymuştur. Bu sonuçlar, birinci sınıf İngiliz Dili Eğitimi öğrencilerinde hem duygusal hazırlığın hem de etkili geri bildirimle etkileşimin geliştirilmesi için hedefe yönelik pedagojik stratejilere ihtiyaç duyulduğunu ortaya koymaktadır. Zira öğrencilerin hem geri bildirimi kavrama derinliği hem de bu bilgileri eyleme dökme becerisi, onların gelecekte etkili geri bildirim sunacak öğretmenler olarak gelişimleri açısından kritik öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
As education increasingly emphasizes learner-centered approaches, feedback has gained considerable attention as a key element in supporting student learning. Previous studies have widely explored its role in promoting academic development and encouraging autonomy among learners. Considering this growing emphasis on feedback within learner-centered education, the concept of feedback literacy has emerged as a crucial skill set for both learners and educators, particularly in the field of language teaching. Understanding feedback literacy phenomena is particularly important for English Language Teaching students, as their ability to engage with and use feedback will significantly influence how effectively they support their future learners. This study aimed to comprehensively examine the feedback literacy of the first-year ELT department students at Çukurova University in Türkiye, addressing a gap in the literature and offering both theoretical and practical contributions. Employing a mixed-methods approach, this descriptive study investigated students' overall feedback literacy levels as well as the ways in which their conceptions of feedback were reflected in their literacy. Furthermore, the study examined whether prior attendance in an English preparatory year influenced students' feedback literacy levels. Qualitative data, collected via semi-structured interviews, helped to understand students' experiences, reflections, and perceptions of feedback. Quantitative data were gathered using the Student Feedback Literacy Scale (SFLS), adapted into Turkish, which assessed six key dimensions: Appreciation of Feedback, Readiness to Engage, Eliciting Feedback, Processing Feedback, Enacting Feedback, and Commitment to Change. Overall, the findings indicate that students are relatively feedback literate. While they typically value and appreciate feedback, they struggle with acting on it, particularly when it comes to emotionally connecting to and responding to critical feedback. In addition, the analysis showed that attending the preparatory year had no statistically significant impact on students' overall feedback literacy levels. These results highlight the need for targeted pedagogical strategies to foster both affective readiness and effective engagement with feedback among first-year ELT students, as both the depth of their feedback understanding and their ability to act on it are essential for their development as future teachers who will themselves be responsible for providing effective feedback.