Sembolik etkileşimcilik perspektifinden boşanmanın tek ebeveynli aile deneyimlerine etkisi: Eskişehir örneği
The impact of divorce on single-parent family experiences from the perspective of symbolic interactionism: The case of Eskişehir
  1. Tez No: 973669
  2. Yazar: ESMA DERE TURMUŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM KAHYA NİZAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Boşanmış aileler, Parçalanmış aileler, Tek ebeveynli aile, Çocuk büyütmede ebeveynin rolü, Divorced families, Broken families, Single-parent family, Parenting
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de boşanma oranları giderek artmakta ve yeni bir aile türü olan tek ebeveynli ailelerin sayısı da her geçen gün çoğalmaktadır. Aile tiplerinin çeşitlendiği günümüzde Türkiye'de en görünür olan yeni aile tipi ise tek ebeveynli ailedir. Bu yeni aile türü, ailenin dönüşümünün kaynaklarının ve yeni aile türlerinin ortaya çıkış dinamiklerinin neler olduğu ve sonraki süreçlerde işlevlerini nasıl yerine getirdiği vb. birçok soruyu da beraberinde getirmektedir. Bu tez çalışmasında söz edilen gelişmelerden yola çıkarak tek ebeveynli aile türünü ortaya çıkaran koşullar ve süreç, boşanmış kadınların deneyimleri üzerinden değerlendirilmiştir. Çalışmanın temel amacı evlilik kararının alınmasından tek ebeveynliğe kadar giden süreci ve boşanma sonrası deneyimleri aileye ilişkin çeşitli toplumsal sembollerin (aşk, evlilik, cinsiyet rolleri, çocuk, ebeveynlik, boşanma vb.) dönüşümü ekseninde ortaya koymaktır. Nitel araştırma yönteminin benimsendiği araştırma kapsamında 12 tek ebeveyn kadın ile derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler tematik analiz tekniği ile analiz edilmiş ve dört ana tema altında bulgular değerlendirilmiştir. Sembolik etkileşimciliği kuramsal arka plan olarak benimseyen araştırmanın sonuçları, söz edilen sembollerin anlamının değişmesi ile birlikte, kadın ve erkek arasındaki ilişkilerin de yeniden şekillendiğini ortaya koymaktadır. Tek ebeveynli ailelerin hane reisinin ağırlıklı olarak kadınlardan oluşması ise toplumsal cinsiyet rol ve sorumlulukları bağlamında farklılaşan deneyimlere işaret etmektedir. Toplumda baskın olan geleneksel aile algısının, tek ebeveynli aile yapılarını görünmez kıldığı ve bu durumun kadınların karşılaştığı zorlukları daha da derinleştirdiği anlaşılmaktadır. Bu çalışma boşanma deneyimini kadınların eğitim seviyelerinin yükselmesi ve çalışma yaşamına girmesi gibi makro etkenlerle sınırlandırmak yerine tek ebeveynlerin deneyimlerinden yola çıkarak anlamanın ve değişen toplumsal semboller göz önünde bulundurularak aile politikalarını şekillendirmenin önemli olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
As in many countries, divorce rates are steadily rising in Turkey, and the number of single-parent families, a new family type, is increasing daily. In today's increasingly diverse family landscape, the single-parent family is the most visible new family type in Turkey. This new family type raises many questions, including the sources of family transformation, the dynamics that led to the emergence of new family types, and how they ultimately fulfill their functions. Drawing on the developments discussed in this thesis, the conditions and processes that gave rise to the single-parent family type are analyzed through the experiences of divorced women. The primary objective of this study is to explore the process from the decision to marry to single parenthood and the post-divorce experiences through the transformation of various social symbols related to the family (love, marriage, gender roles, children, parenthood, divorce, etc.). Using qualitative research methods, the study conducted in-depth interviews with 12 single-parent women. The data obtained were analyzed using thematic analysis, and the findings were evaluated under four main themes. The results of the study, which adopts symbolic interactionism as its theoretical foundation, reveal that as the meanings of these symbols change, relationships between men and women are also reshaped. The fact that single-parent families are predominantly headed by women points to differing experiences in terms of gender roles and responsibilities. It is understood that the dominant traditional family perception in society renders single-parent family structures invisible, further exacerbating the challenges women face. This study demonstrates the importance of understanding the divorce experience through the experiences of single parents rather than limiting it to macro factors such as women's increasing education and entering the workforce, and shaping family policies in light of changing social symbols.