Üniversite öğrencilerinde manevi iyi oluş, iletişim becerileri ve algılanan anne tutumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigating the relationship between spiritual well-being, communication skills and perceived maternal attitudes among university students
- Tez No: 973808
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyal Hizmet, Education and Training, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Etkili iletişim, Manevi iyi oluş, Efficient communication, Spritual well-being
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu çalışmada, kadın üniversite öğrencilerinde manevi iyi oluş, iletişim becerileri ve algılanan anne tutumu arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda nicel araştırma modeline uygun şekilde betimsel yöntem kullanılmıştır. Katılımcıların bireysel özelliklerine ilişkin verilere ulaşmak amacıyla ise ilişkisel tarama modelini benimsenmiştir. Araştırma verisinin elde edilmesi için, Kişisel Bilgi Formu ve Spiritüel İyi Oluş Ölçeği, İletişim Becerileri Ölçeği ve Çocuk Yetiştirme Stilleri Ölçeği olmak üzere 3 farklı ölçek temel alınarak bir anket formu hazırlanmıştır. Bu anket formunun uygulanması için tabakalı rastgele örneklem yöntemi kullanılarak 2023-2024 eğitim-öğretim döneminde Kırıkkale Üniversitesi'nde kayıtlı 600 kadın öğrenci seçilmiştir. Elde edilen ham veriler bilgisayar ortamına aktarılarak ön hazırlıktan geçirilmiş ve işlenebilir hale getirilmiştir. SPSS paket programı kullanılarak veri üzerinde detaylı analiz çalışması yapılmıştır. Verilerin normal dağılım gösterdiği analizlerde bağımsız değişkenler ile ölçekler arasında T Testi ve ANOVA kullanılmıştır. Normal dağılım göstermeyen analizlerde ise, Kruskal Wallis ile Mann Whitney U ile testi kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, Spiritüel İyi Oluş Ölçeği ile İletişim Becerileri Ölçeği arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü, orta düzeyde bir ilişki olduğu tespit edilmiştir (p = 0.000 <0.05; r = 0.449). Spiritüel İyi Oluş Ölçeği ile Çocuk Yetiştirme Stilleri Ölçeği arasındaki ilişkiye yönelik yapılan Spearman's rho korelasyon analizi sonucunda, bu iki değişken arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü çok zayıf ilişki olduğu belirlenmiştir (p = 0.000 <0.05; r = 0.170). Çocuk Yetiştirme Stilleri Ölçeği ile İletişim Becerileri Ölçeği arasında da istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü çok zayıf ilişki olduğu saptanmıştır (p = 0.000 <0.05; r = 0.192). Ayrıca Spiritüel İyi Oluş açısından fakülte, gelir düzeyi, anne eğitim düzeyi, anne çalışma durumu ve en uzun süre yaşanılan yer değişkenlerinde anlamlı fark tespit edilmiştir. İletişim Becerileri açısından fakülteler arasında anlamlı fark bulunurken, Çocuk Yetiştirme Stilleri Ölçeği kapsamında babanın çalışma durumuna göre anlamlı fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between spiritual well-being, communication skills, and perceived maternal attitudes among female university students. In line with the quantitative research model, a descriptive method was employed. To examine the participants' individual characteristics, the relational screening model was adopted. The research data were collected using a survey form based on three validated and reliable instruments: the Spiritual Well-Being Scale, the Communication Skills Scale, and the Parental Attitude Scale. A stratified random sampling method was used, and 600 female students enrolled at Kırıkkale University during the 2023–2024 academic year were selected as participants. The raw data were transferred to a digital environment, preprocessed, and prepared for analysis. Statistical analyses were conducted using the SPSS software package. For normally distributed data, independent samples t-tests and one-way ANOVA were used to examine differences between independent variables and scale scores. For non-normally distributed data, Kruskal-Wallis and Mann-Whitney U tests were employed. According to the analysis results, a statistically significant and moderately positive correlation was found between the Spiritual Well-Being Scale and the Communication Skills Scale (p = 0.000 < 0.05; r = 0.449). The Spearman's rho correlation analysis revealed a statistically significant but weak positive relationship between the Spiritual Well-Being Scale and the Parental Attitude Scale (p = 0.000 < 0.05; r = 0.170). Similarly, a statistically significant but weak positive correlation was observed between the Parental Attitude Scale and the Communication Skills Scale (p = 0.000 < 0.05; r = 0.192). Furthermore, significant differences in spiritual well-being were identified in relation to faculty affiliation, income level, mother's education level, mother's employment status, and the longest place of residence. For communication skills, a significant difference was found among different faculties, while for perceived parenting styles, a significant difference was observed based on the father's employment status.