Fen öğretiminde metaverse uygulamalarına yönelik öğretmen görüşleri
Teachers' opinions on metaverse applications in science teaching
  1. Tez No: 973971
  2. Yazar: YILMAZ ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ARTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen bilgisi eğitimi, Metaverse, Teknoloji, Science education, Metaverse, Technology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, fen öğretiminde metaverse uygulamalarına yönelik fen bilimleri öğretmenlerinin görüşlerini belirlemektir. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden olgubilim (fenomenoloji) yöntemi tercih edilmiştir. Araştırma, ülkemizin dört farklı ilindeki devlet okullarının ortaokul kademesinde görev yapan fen bilimleri öğretmenleri arasından uygun örnekleme yöntemi ile belirlenen 10 fen bilimleri öğretmeni (5-erkek, 5-kadın) ile yürütülmüştür. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından oluşturulan ve uzman görüşleriyle şekillenen yarı yapılandırılmış mülakat formu yardımıyla toplanmıştır. Araştırmanın verileri betimsel analiz ve içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırmanın bulguları incelendiğinde öğretmenlerin, teknoloji kullanımının bilgi düzeylerinin deneyimlerine bağlı olarak arttığını, ancak metaverse teknolojisinin sınıf ortamındaki uygulamaları konusunda çeşitli endişelere sahip olduklarını göstermektedir. Katılımcılar, metaverse tabanlı sınıfların fen konularını daha somut ve iletişimli bir şekilde öğrenmelerine yardımcı olabileceğini ifade ettiler. Bununla birlikte, bu teknolojinin etkili bir şekilde kullanılabilmesi için altyapı geliştirme ve öğretmenlere yönelik hizmet içi eğitim programlarının önemi vurgulanmıştır. Fen eğitiminde teknoloji dâhil oldukça müfredatın eksik kaldığı ve güncelleme çalışmalarının yapılması gerektiğini belirtmişlerdir. Günümüzde eğitim ve öğretim programlarında yapılan değişiklikler, müfredatta yer alan teknoloji içerikli kazanımlar güncellense de henüz yeterli düzeyde olmadığı ifade edilmiştir. Bu eksikliklerin giderilmesi için neler yapılması gerektiği üzerine öğretmenler düşüncelerini belirtmişlerdir. Sınıflarında kullandıkları teknolojilerle fen eğitiminin hız kazanacağı ve daha kolay bir eğitim verileceği de katılımcılar tarafından belirtilmiştir. Metaverse teknolojisinin olumlu yönleri olduğu gibi olumsuz yönlerinin de olduğu değerlendirilmiştir. Bu araştırma, fen eğitiminin geleceği için metaverse destekli öğretimin öğrenme süreçlerini geliştirme potansiyeline dikkat çekerek metaverse teknolojisinin sağlayabileceği fırsatlar hakkında önemli bilgiler sunmaktadır. Araştırmanın bu teknolojiye yönelik altyapı eksikliklerinin giderilmesiyle öğretimin gelişimine katkı sunacağı ümit edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the views of science teachers on metadiscourse practices in science teaching. Phenomenology method, one of the qualitative research methods, was preferred in the study. The study was conducted with 10 science teachers (5 male, 5 female) who were selected from among the science teachers working at the secondary school level of public schools in four different provinces of our country by using a qualitative design. The data of the study were collected with the help of a semi-structured interview form created by the researcher and shaped by expert opinions. The data were analyzed using descriptive analysis and content analysis. The findings of the study show that teachers' knowledge of technology use increases with their experience, but they have various concerns about the application of metaverse technology in the classroom environment. Participants expressed that metaverse-based classrooms can help them learn science topics in a more concrete and communicative way. However, they emphasized the importance of infrastructure development and in-service training programs for teachers to use this technology effectively. They stated that the curriculum is incomplete when technology is involved in science education and that updating studies should be carried out. Although the changes made in education and training programs today and the technological content in the curriculum have been updated, it has been stated that it is not yet at a sufficient level. Teachers expressed their opinions on what should be done to overcome these deficiencies. It was also stated by the participants that science education would gain momentum with the technologies they use in their classrooms and an easier education would be provided. It was evaluated that metaverse technology has positive aspects as well as negative aspects. This study provides important information about the opportunities that metaverse technology can provide by drawing attention to the potential of metaverse supported instruction to improve learning processes for the future of science education. It is hoped that the research will contribute to the development of teaching by eliminating the infrastructure deficiencies for this technology.