Farklılaştırılmış entegrasyon yaklaşımı ve AB göç politikası: İstatistiksel bir analiz
Differentiated integration approach and EU migration policy: A statistical analysis
- Tez No: 974051
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM KANAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Avrupa Birliği hukuku, Avrupa Ortak Sığınma Sistemi, Avrupa Ortaklık Anlaşmaları, Avrupa Siyasal Birliği, Avrupa güvenliği, Bölgesel entegrasyon, Devletlerarası ilişkiler, Uluslararası göç, European Union, European Union law, Common European Asylum System, European Partnership Agreement, European Politics Union, European security, International migration
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Avrupa Birliği (AB) üye devletlerinin göç politikalarında homojen bir yakınsamadan ziyade sistematik farklılaşma sergilediğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışmanın temel amacı, üye devletlerin göç yönetim başarılarının sayısal yöntemlerle analiz edilerek hem AB göç politikalarının kapsayıcılığını değerlendirmek hem de entegrasyon sürecinin ulus-üstü bir yönelime mi yoksa Yeni Hükümetlerarasıcılık (New Intergovernmentalism- NI) yaklaşımının öngördüğü şekilde hükümetlerarası bir yapıya mı evrildiğini tespit etmektir. Bu konunun seçilme nedeni, göçün AB'nin en tartışmalı politika alanlarından biri olması ve farklılaşmanın Birliğin bütünleşme idealini nasıl etkilediğini anlamanın hem akademik literatür hem de politika yapıcılar açısından kritik önem taşımasıdır. Bu kapsamda çalışmanın ilk hipotezi, üye devletlerin göç politikalarında farklılaştırılmış entegrasyon sergilediği; ikincisi ise, NI yaklaşımının bu farklılaşmayı açıklamada etkili bir çerçeve sunması olarak belirlenmiştir. Çalışmada, AB'nin 27 üye devletinin (AB27) göç politikaları Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (Sustainable Development Goals, SDG) 10.7.2 göstergelerine dayalı altı boyut üzerinden değerlendirilmiştir. Bu göstergeler, Uluslararası Göç Örgütü (International Organization for Migration, IOM) tarafından oluşturulan Göç Yönetişim Çerçevesi (Migration Governance Framework, MiGOF) aracılığıyla sayısallaştırılmıştır. Veriler, RStudio programında K-means kümeleme analizi ve One-way ANOVA testine tabi tutulmuştur. Analiz sonuçları, ülkelerin yüksek, orta ve düşük performans grupları olarak üç kümeye ayrıldığını ve altı ana kriterin beşinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılaşma bulunduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, Ortak Avrupa Sığınma Sistemi (Common European Asylum System, CEAS) direktiflerinin iç hukuka aktarımında sistematik ihlaller tespit edilmiş; ayrıca, Avrupa Göç ve İltica Paktı'na (Pact on Migration and Asylum) yönelik tutumlar, Visegrad Dörtlüsü ülkelerinin sert muhalefeti ile Akdeniz ülkelerinin şartlı desteği arasındaki farklılaşmayı teyit etmiştir. Sonuç olarak, elde edilen bulgular NI yaklaşımının temel hipotezlerini desteklemekte ve farklılaştırılmış entegrasyonun AB göç politikalarında kalıcı ve yapısal bir norm haline geldiğini ampirik olarak ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to demonstrate that the migration policies of the European Union (EU) member states exhibit systematic differentiation rather than homogeneous convergence. The main objective of the study is to analyze the migration management capacity of member states through quantitative methods in order to evaluate both the inclusiveness of EU migration policies and to determine whether the integration process is evolving towards a supranational orientation or, as the New Intergovernmentalism (NI) approach suggests, towards an intergovernmental structure. The rationale for selecting this topic lies in the fact that migration is one of the most contested policy areas of the EU, and understanding how differentiation affects the Union's ideal of integration holds critical importance for both academic literature and policymakers. Accordingly, the first hypothesis of the study posits that EU member states display a differentiated integration model in migration policies, while the second argues that the NI approach provides an effective framework to explain this differentiation. In the study, the migration policies of the 27 EU member states (EU-27) were evaluated across six dimensions based on the United Nations Sustainable Development Goals (SDG) 10.7.2 indicators. These indicators were quantified through the Migration Governance Framework (MiGOF) developed by the International Organization for Migration (IOM). The data were subjected to K-means clustering analysis and One-way ANOVA test in the RStudio program. The analysis revealed that countries are grouped into three categories—high, medium, and low performance—and that statistically significant differentiation exists in five of the six main criteria. Furthermore, systematic violations were identified in the transposition of the Common European Asylum System (CEAS) directives into domestic law; in addition, attitudes toward the Pact on Migration and Asylum confirmed the differentiation between the strong opposition of the Visegrad Group countries and the conditional support of Mediterranean countries. In conclusion, the findings support the core hypotheses of the NI approach and empirically demonstrate that differentiated integration has become a permanent and structural norm in EU migration policies.