The impact of Turkish culture on intercultural awareness of International Baccalaureate Diploma Programme teachers
Türk kültürünün Uluslararası Bakalorya Diploma Programı öğretmenlerinin kültürlerarası farkındalığına etkileri
- Tez No: 974074
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ JALE ONUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kültürlerarası farkındalık, Türk kültürü, öğretmen bakış açısı, uluslararası bakalorya diploma programı, Intercultural awareness, Turkish culture, teacher perspective, International Baccalaureate Diploma Programme
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
Özet
Bu tez, kültürlerarası farkındalık kavramını ve Türkiye'deki Uluslararası Bakalorya (IB) eğitimiyle olan ilişkisini araştırmaktadır. Çalışma, Uluslararası Bakalorya Diploma Programı (IBDP) öğretmenlerinin bakış açısından, Türk kültürünün Türk öğrencilerinin diğer kültürleri anlama ve takdir etme yeteneğini nasıl etkilediğini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmacı, bir İngilizce öğretmeni olarak sınıflardaki artan küreselleşme ve kültürel çeşitliliği vurgulamakta; eğitimin, kültürlerarası farkındalık ve saygıyı teşvik etme ihtiyacına dikkat çekmektedir. Bu çalışma, IBDP'nin kültürlerarası farkındalığı teşvik etmedeki rolüne odaklanmaktadır. Nitel bir araştırma olarak tasarlanan bu çalışma kapsamında, 14 IBDP öğretmeniyle yapılan görüşmeler yoluyla veriler toplanmış, bu görüşmeler transkripte edilip analiz edilmiştir. Bulgular, Hofstede'nin kültürel boyutları olan güç mesafesi, kolektivizm ve belirsizlikten kaçınma boyutlarında ortaya konduğu gibi Türk kültürel normlarının, IBDP sınıflarında kültürlerarası farkındalığın gelişimini hem desteklediğini hem de zorlaştırabildiğini ortaya koymaktadır. Öğretmenler, IB müfredatının küresel eğitim beklentileri ile yerel değerler arasında denge kuran kültürel aracılar olarak rol üstlenmektedir. Çalışma, IB çerçevesinin kültürlerarası farkındalığı teşvik ettiğini ancak Türkiye bağlamında başarısının büyük ölçüde öğretmenlerin yorumlarına, pedagojik yaklaşımlarına ve mesleki gelişimlerine bağlı olduğunu ortaya koymaktadır. Çalışmanın sonuçlarının; kültürel farklılıkların kültürlerarası farkındalık üzerindeki etkisine ve uluslararası eğitim programlarının kültürel anlayış ile empatiyi teşvik etmedeki etkinliğine dair mevcut bilgi birikimine katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the concept of intercultural awareness and its relation to International Baccalaureate (IB) education in Türkiye. The study aims to examine how Turkish culture affects the ability of Turkish students to understand and appreciate other cultures from the perspective of International Baccalaureate Diploma Programme (IBDP) teachers. As an English teacher, the researcher highlights the increasing globalisation and cultural diversity in classrooms and therefore emphasizes the need for education to foster intercultural awareness and respect. The study focuses on the IBDP and its role in promoting intercultural awareness. Designed as a qualitative research study, data was collected through interviews with 14 IBDP teachers, which were then transcribed and analysed. The findings reveal that Turkish cultural norms, particularly related to Hofstede's cultural dimensions of power distance, collectivism, and uncertainty avoidance, both support and challenge the development of intercultural awareness in IBDP classrooms. Teachers act as cultural mediators, balancing the global educational expectations of the IB curriculum with local values. The study concludes that while the IB framework encourages intercultural awareness, its success in the Turkish context depends heavily on teachers' interpretations, pedagogical strategies, and professional development. The findings of the study aim to contribute to the existing body of knowledge regarding the impact of cultural differences on intercultural awareness and the effectiveness of international education programmes in promoting cultural understanding and empathy.