From critique of modernity to political project: İsmet Özel and İstiklâl Marşı Derneği (2007-2024)
Modernite eleştirisinden siyasi projeye: İsmet Özel ve İstiklâl Marşı Derneği (2007-2024)
  1. Tez No: 974099
  2. Yazar: HİLAL AYDOS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NADİR ÖZBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet tarihi, Türk düşünce tarihi, Türk siyasi tarihi, Republic history, Turkish thought history, Turkish political history
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, İsmet Özel'in İslamcı düşünce içerisindeki teorik vizyonunun İstiklâl Marşı Derneği (İMDER) aracılığıyla siyasi bir harekete dönüştürülüp dönüştürülemeyeceğini incelemektedir. Çalışma, öncelikle Özel'in 1960'ların politik ikliminde şekillenmeye başlayan ve modernite, kapitalizm ile Batı medeniyeti eleştirisi üzerine kurulu entelektüel birikimini, Türkiye'deki İslamcılık ve modern düşünce geleneği içerisinde konumlandırmaktadır. Ardından, bu teorik çerçevenin 2007'de Özel öncülüğünde kurulan İMDER'in örgütsel yapısında, sembolik repertuvarında ve siyasi söyleminde nasıl kurumsallaştığını analiz etmektedir. Derneğin yayın organı Çelimli Çalım dergisi üzerine yapılan tematik analiz, İstiklâl Marşı'nın bir manifesto olarak yeniden yorumlanması, Türklüğün İslami bir misyon ekseninde tanımlanması ve tarih, dil ile ekonomi alanlarında alternatif vizyonlar inşa edilmesi yönündeki çabaları ortaya koymaktadır. Entelektüel tarih, söylem analizi ve kurumsal incelemeyi bir araya getiren tez, üç özgün katkı sunmaktadır: entelektüel eleştiri ile örgütsel pratik arasındaki yetersiz çalışılmış bağı incelemekte; metin-kurum ilişkisini analiz etmek için yöntemsel bir model önermekte; ve İMDER'i milliyetçilik, modernite ve İslamcılık literatürü bağlamında konumlandırmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines whether İsmet Özel's theoretical vision within Islamist thought can be transformed into a political movement through İstiklâl Marşı Derneği (İMDER, Association for the Turkish National Anthem). The study first situates Özel's intellectual corpus—which began to take shape in the political climate of the 1960s and is founded upon critiques of modernity, capitalism, and Western civilization—within the traditions of Islamism and modern thought in Türkiye. It then analyzes how this theoretical framework became institutionalized in the organizational structure, symbolic repertoire, and political discourse of İMDER, which was established under Özel's leadership in 2007. A thematic analysis of the association's publication, the journal Çelimli Çalım, reveals efforts to reinterpret İstiklâl Marşı (The Turkish National Anthem) as a manifesto, define Turkishness within the axis of an Islamic mission, and construct alternative visions in the fields of history, language, and economics. By integrating intellectual history, discourse analysis, and institutional examination, the thesis makes three original contributions: it investigates the understudied link between intellectual critique and organizational practice; proposes a methodological model for analyzing the text-institution relationship; and positions İMDER within the literature on nationalism, modernity, and Islamism.