Erken Cumhuriyet Döneminde halkevlerinin köy ve köylüye yönelik faaliyetleri
Activities of community centers towards villages and peasants in the early Republic Period
- Tez No: 974123
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk İnkılap Tarihi, Tarih, History of Turkish Revolution, History
- Anahtar Kelimeler: Halkevleri, Köy eğitimi, Tarımsal eğitim, Çiftçi eğitimi, Community houses, Village education, Agricultural education, Farmer training
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
1918-1922 yılları arasında geçen 4 yıllık İstiklal Harbi sonrasında, İstiklal Harbi'nin önde gelenleri tarafından, inkılaplar yapılmaya başlanmıştır. 1922 yılında saltanatın kaldırılmasıyla başlayan inkılap hareketlerini, Cumhuriyet'in ilanı, halifeliğin kaldırılması ve Latin harflerinin kabulü izlemiştir. Yapılan inkılapların sadece sözde kalmaması ve halk tarafından da benimsenmesi için harekete geçilmiş, bu görev ilk önce Türk Ocaklarına ve daha sonra 1932'de CHF tarafından açılan Halkevlerine verilmiştir. Halkevleri pek çok alanda faaliyetlerde bulunmuştur. Bu alanlardan birisi de o dönem Türkiye'de nüfusun büyük bir çoğunluğunu oluşturan köylüler olmuştur. Halkevleri, köylülere yönelik planlı faaliyetler gösterebilmek için Köycülük Şubesi adı altında bir şube kurmuştur. Bu çalışmamızda, 1932-1938 yılları arası Halkevlerinin, köy ve köylüye yönelik faaliyetleri incelenmiş ve halkın büyük çoğunluğunu oluşturan köylülere karşı sosyal yardımlar ve faaliyetler yapıldığı ortaya konmaya çalışılmıştır. Çalışmamızda, arşiv belgeleri başta olmak üzere, çalışmamızın kapsadığı yıllar arasında yayınlanan bazı halkevi dergileri dahil birçok kaynaktan bilgileri edinilmiştir. Birincil kaynakları desteklemek için pek çok makaleden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Following the four-year War of Independence, which lasted from 1918 to 1922, leading figures in the War of Independence began implementing reforms. These reforms, which began with the abolition of the sultanate in 1922, were followed by the proclamation of the Republic, the abolition of the caliphate, and the adoption of the Latin alphabet. Action was taken to ensure that the reforms were not merely rhetorical but also embraced by the public. This task was first entrusted to the Turkish Hearths and later to the Community Centers, opened by the Republican People's Party (CHF) in 1932. Community Centers operated in a wide range of areas. One of these areas was the peasantry, who constituted the vast majority of the population in Turkey at the time. The Community Centers established a branch called the Peasant Branch to carry out planned activities for the peasantry. This study examines the activities of the Community Centers for villages and peasants between 1932 and 1938, and attempts to demonstrate that, despite the absence of a social state principle in the constitution of that period, the Community Centers provided social assistance and activities to peasants, who constituted the vast majority of the population. Information was obtained from numerous sources, including primarily archival documents and some community center magazines published during the years covered by our study. Numerous articles were used to supplement the primary sources.