The effect of entrepreneurial alertness on the organizational learning capability through strategic learning: A study on Iraq icommercial banks
Girişimsel uyanıklığın stratejik öğrenme aracılığıyla örgütsel öğrenme yeteneği üzerindeki etkisi: Irak ticari bankaları üzerine bir çalışma
- Tez No: 974219
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAY TÜRKER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Girişimci Uyanıklığı, Stratejik Öğrenme, Örgütsel Öğrenme Yeteneği, Örgütsel Performans, Bankacılık Sektörü, Irak, Entrepreneurial Alertness, Strategic Learning, Organizational Learning Capability, Organizational Performance, Banking Sector, Iraq
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu doktora tezi, örgütsel performansı etkilemede örgütsel öğrenme yeteneklerinin, stratejik öğrenmenin ve girişimsel uyanıklığın birbirine nasıl bağlı olduğunu Irak ticari bankalarına odaklanarak araştırmaktadır. Araştırma nicel bir yaklaşım kullanılmıştır. Kolayda örnekleme yönteminin kullanıldığı araştırma, 9 Ekim 2022 ile 15 Ocak 2023 tarihleri arasında Irak'ta bulunan iki ticari bankada yürütülmüştür. Anketler toplam 437 banka çalışanına uygulanmıştır. Örgütsel öğrenme yetenekleri ile girişimsel uyanıklık boyutları (tarama, ilişkilendirme ve değerlendirme) arasındaki ilişkiler ve stratejik öğrenmenin aracılık rolü (bilgi yaratma, dağıtma, yorumlama ve uygulama) kısmi en küçük kareler yapısal denklem modellemesi (PLSSEM) kullanılarak test edilmiştir. Sonuçlar, örgütsel öğrenme yetenekleri, stratejik öğrenme ve girişimci uyanıklığı arasında güçlü bir pozitif korelasyon olduğunu ortaya koymaktadır. Örgütsel öğrenme yetenekleri ile girişimsel uyanıklık arasındaki ilişkiye büyük ölçüde stratejik öğrenme aracılık etmekte olup, bu aracılık fırsatları sistemik öğrenme sonuçlarına dönüştürmedeki rolünü vurgulamaktadır. Stratejik öğrenmenin aracılık rolünü doğrulayan ve Irak'ın bankacılık sektöründeki bağlamsal içgörüleri vurgulan bu çalışma, girişimcilik ve örgütsel öğrenme teorilerine katkıda bulunmaktadır. Pratik çıkarımlar, örgütsel uyum yeteneğini artırmak için eğitim, sosyal ağlar ve bilişsel gelişimin uyanıklığı teşvik etmedeki önemini vurgulamaktadır. Bu araştırma, mikro düzeydeki girişimci davranışlarının örgütsel öğrenmeyi nasıl etkilediğini anlamadaki boşlukları kapatarak, yöneticilere hızla değişen örgütsel çevrede performanslarını artırmaları için uygulanabilir stratejiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This doctoral thesis explores how organizational learning capabilities, strategic learning, and entrepreneurial alertness are interconnected in influencing organizational performance, focusing on Iraqi commercial banks. This research used a quantitative approach. Between October 9, 2022, and January 15, 2023, an empirical study was carried out in two commercial banks in Iraq using a convenient sampling method. A total of 437 bank employees completed the questionnaires. Using the mediator role of strategic learning (knowledge creation, distribution, interpretation, and implementation), the study tested hypothesized relationships between organizational learning capabilities and entrepreneurial alertness dimensions (scanning, association, and evaluation) using partial least squares structural equation modeling (PLS-SEM). Results reveal a strong positive correlation between organizational learning capabilities, strategic learning, and entrepreneurial alertness. The relationship between organizational learning capabilities and entrepreneurial alertness is largely mediated by strategic learning, highlighting its role in translating opportunity recognition into systemic learning outcomes. The study contributes to entrepreneurship and organizational learning theories by validating the mediating mechanism of strategic learning and highlighting contextual insights from Iraq's banking sector. Practical implications emphasize fostering alertness through training, social networks, and cognitive development to enhance organizational adaptability. This research bridges gaps in understanding how micro-level entrepreneurial behaviours affect organizational learning, offering actionable strategies for managers to improve performance in the rapidly changing organizational environment.