Beceri temelli sorularla zenginleştirilmiş matematik öğretiminin 7.sınıf öğrencilerinin matematik başarılarına etkisi
The effect of mathematics teaching enriched with skill-based questions on the mathematical achievements of 7th grade students
  1. Tez No: 974265
  2. Yazar: ÖZGE UYSAL EKİZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Beceri temelli soru, Matematik öğretimi, Akademik başarı, Deneysel araştırma, Akademik beceri, Analitik düşünme becerileri, Düşünme becerileri, Üst düzey zihinsel beceri, Skill-based question, Math education, Academic success, Experimental research, Academic skills, Analytical thinking skills, Thinking skills, High level thinking
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, ortaokul matematik dersi öğretim programında bulunan 7. sınıf tam sayılar ve işlemler ünitesi kapsamında beceri temelli sorularla zenginleştirilmiş matematik öğretiminin 7. sınıf öğrencilerinin matematik dersi akademik başarılarına etkisini incelemek amaçlanmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden eşleştirilmemiş (statik) grup ön test son test yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Ankara ili Keçiören ilçesinde bulunan bir ortaokuldaki tüm 7. sınıf şubeleri arasından seçilen deney grubundan 24, kontrol grubundan 27 olmak üzere toplamda 51 kişiden oluşan iki şube oluşturmaktadır. Deney ve kontrol gruplarına araştırmacı tarafından hazırlanan beceri temelli sorulardan oluşan“Matematik Akademik Başarı Testi”ön test-son test olarak uygulanmıştır. Ön testten elde edilen verilere göre deney ve kontrol grupları arasında anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Ön testten sonra öğrencilerin beceri temelli sorularda akademik başarıyı arttırabilmeleri için araştırmacı tarafından hazırlanan beceri temelli sorularla zenginleştirilmiş ders planları altı hafta süresince deney grubuna uygulanmıştır. Bu süre içerisinde kontrol grubuna ise resmi öğretim programı ile dersler yürütülmüştür. Altı hafta sonunda“Matematik Akademik Başarı Testi”son test olarak deney ve kontrol gruplarına uygulanmıştır. Ön test ve son test değerlendirmelerinde öğrencilerin Matematik Akademik Başarı Testi uygulamasında bulunan çoktan seçmeli sorulara verdikleri cevaplar haricinde öğrencilerin yaratıcı çözümleri, öğrencilerin çözüme ulaşmada izledikleri yol ve öğrencilerin hazır bulunuşluklarıyla beraber uygulamanın belirlenen sınav süresi içerisinde teslim edilmesine dikkat edilmiştir. Verilerin analizinde deney ve kontrol gruplarının kendi içinde ön test-son test puanları arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığını belirlemek için ilişkili örneklemler t testi, deney ve kontrol grupları arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığını belirlemek için bağımsız örneklem t testi uygulanmıştır. Araştırma kapsamında Matematik Akademik Başarı Testi'nden elde edilen bağımlı örneklemler t testi sonuçlarına göre kontrol grubunun ön test-son test puanları arasında d=.41 etki büyüklüğü ile, deney grubunun ön test-son test puanları arasında d=1.15 etki büyüklüğü ile anlamlı bir farklılık meydana geldiği görülmüştür. Bağımsız örneklemler t testi sonuçlarına göre, deney ve kontrol gruplarının ön test puanları arasında anlamlı bir farklılık bulunmazken son test puanları arasında deney grubu lehine anlamlı bir fark ortaya çıkmıştır. Bu sonuç deney grubuna uygulanan beceri temelli sorularla zenginleştirilmiş matematik öğretiminin akademik başarıyı arttırdığına dair önemli bir veri sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the effect of mathematics teaching enriched with skill-based questions on seventh grade students' academic achievement in mathematics within the scope of the seventh grade whole numbers and operations unit in the middle school mathematics curriculum. In the study, unpaired (static) group pre-test post-test quasi-experimental design, one of the quantitative research methods, was used. The sample of the study consisted of two branches, 24 from the experimental group and 27 from the control group, selected from all seventh grade classes in a middle school in Keçiören district of Ankara province, consisting of 51 students in total. The“Mathematics Academic Achievement Test”consisting of skill-based questions prepared by the researcher was applied to the experimental and control groups as pre-test and post-test. According to the data obtained from the pre-test, there was no significant difference between the experimental and control groups. After the pre-test, lesson plans enriched with skill-based questions prepared by the researcher were applied to the experimental group for six weeks in order to increase students' academic achievement in skill-based questions. During this period, the control group was taught with the official curriculum. At the end of six weeks, the“Mathematics Academic Achievement Test”was administered to the experimental and control groups as a post-test. In the pre-test and post-test evaluations, apart from the answers given by the students to the multiple-choice questions in the Mathematics Academic Achievement Test application, attention was paid to the creative solutions of the students, the way the students followed in reaching the solution and the readiness of the students, as well as the delivery of the application within the specified exam period. In the analysis of the data, the related samples t test was used to determine whether there was a significant difference between the pre-test and post-test scores within the experimental and control groups, and the independent samples t test was used to determine whether there was a significant difference between the experimental and control groups. According to the results of the dependent samples t test obtained from the Mathematics Academic Achievement Test within the scope of the research, it was seen that a significant difference occurred between the pre-test-post-test scores of the control group with an effect size of d=.41 and between the pre-test-post-test scores of the experimental group with an effect size of d=1.15. According to the results of the independent samples t-test, there was no significant difference between the pre-test scores of the experimental and control groups, while there was a significant difference between the post-test scores in favor of the experimental group. This result provides important data showing that skill-based questions enriched mathematics teaching applied to the experimental group increased academic achievement.