Hastanede yatan immün durumu bozuk hastalardan soyutlanan candida suşlarının flukonazole duyarlılıklarının iki ayrı mikrodilüsyon yöntemiyle değerlendirilmesi ve karşılaştırılması
Determination and comparison of fluconazole susceptibility by two different microdilution methods in candida strains isolated from hospitalized immunocompromised patients
  1. Tez No: 974266
  2. Yazar: ECEGÜL BENGİ
  3. Danışmanlar: DR. İLHAN AVŞAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Candida, Flukonazol, Antifungal duyarlılık testleri, Mikrodilüsyon, RPMI 1640, Yeast nitrojen bazlı buyyon, Candida, Fluconazole, Antifungal susceptibility testing, Microdilution, RPMI 1640, Yeast nitrogen base broth
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş:“Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI)”tarafından Candida suşlarında standart anti-fungal duyarlılık testi olarak M27-A yöntemi önerilmektedir. Bu çalışmada İngiliz Referans yöntemi ile CLSI M27-A yönteminin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Mikrobiyoloji Laboratuvarına gelen, hastanede yatan immün durumu bozulmuş hastalara ait örneklerden üretilen 75 Candida suşu çalışlmaya alınmıştır. Suşların 61 (%81.3)'i Candida albicans, 6 (%8)'sı Candida glabrata, 3 (%4)'ü Candida parapsilosis, 3 (%4)'ü Candida guilliermondii, 2 (%2.7)'si C. tropicalis şeklinde tiplendirilmiştir. Bu suşların flukonazole duyarlılıklaru iki ayrı mikrodilüsyon yöntemiyle de¤erlendirilmiş ve karşılaştırılmıştır. Standart mikrodilüsyon yöntemi (CLSI M27-A) için RPMI 1640 besiyeri, alternatif yöntem (İngiliz Referans yöntemi) için Yeast Nitrojen Bazlı Buyyon kullanılmıştır. Bulgular: Minimum inhibitör konsantrasyonu değerleri arasında ± 2 fark uyumlu kabul edildiğinde iki yöntem arasında %84, ± 1 fark uyumlu kabul edildiğinde ise %68 uyum bulunmuştur. Sonuç: Candida suşlarında antifungal duyarlılığın saptanmasında İngiliz Referans yöntemi iyi bir alternatif gibi görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Clinical and Laboratory Standards (CLSI) Institute recommends CLSI M27-A method as a standard antifungal susceptibility test for Candida strains. The aim of this study was to compare United Kingdom Reference method with CLSI M27-A method. Materials and Methods: Seventy-five Candida species isolated from various clinical samples from the hospitalized, immunocompromised patients were included in the study. Of the 75 Candida strains isolated, 61 (81.3%) were identified as Candida albicans, 6 (8%) as Candida glabrata, 3 (4%) as Candida parapsilosis, 3 (4%) as Candida guilliermondii and 2 (2.7%) as Candida tropicalis. The susceptibility of the identified species to fluconazole was evaluated by two different microdilution methods and the results were compared. For the standard microdilution method (CLSI M27-A) RPMI 1640 medium and for the alternative method (United Kingdom Reference method) Yeast Nitrogen Base Broth were used. Results: When ± 2 difference in minimal inhibitory concentration (MIC) values was used for evalution of agreement between the two media, the percent agreement rate was found as 84%. When ± 1 difference in MIC values was used for evalution of agreement between the two media, the percent agreement rate was found as 68%. Conclusion: United Kingdom Reference method seems as a good alternative testing of antifungal susceptibility for Candida strains.