The use of the Quizizz AI application in teaching english vocabulary and its effects on students' self-efficacy
Quizizz AI uygulamasının İngilizce kelime bilgisi öğretiminde kullanımı ve öğrencilerin özyeterliği üzerine etkileri
- Tez No: 974267
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN SOLMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Quizizz AI, Wayground, kelime edinimi, özyeterlilik, mobil destekli dil öğrenimi (MALL), İngilizce öğretimi pedagojisi, kelime öğretimi, Quizizz AI, Wayground, vocabulary acquisition, self-efficacy, mobile-assisted language learning (MALL), EFL pedagogy, vocabulary teaching
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
İngilizce'nin yabancı dil olarak öğretildiği (EFL) sınıflarda kelime öğrenimi, geleneksel yöntemlerin çoğu zaman yetersiz kalıcılık ve ilgi sağlaması nedeniyle süregelen bir sorun teşkil etmektedir. Bu yarı deneysel çalışma, Diyarbakır'da bir devlet ortaokulunda öğrenim gören 20 5. sınıf öğrencisinde, Quizizz AI'nın (oyunlaştırılmış, uyarlanabilir bir mobil uygulama) kelime öğrenimi ve özyeterlilik üzerindeki etkisini araştırmaktadır. Dört haftalık uygulama boyunca deney grubu kelime öğretimi için Quizizz AI kullanırken, kontrol grubu geleneksel öğretim yöntemleriyle ders almıştır. Veriler, ön/son/izleme kelime testleri ve Yapay Zeka Özyeterlilik Ölçeği (Wang & Chuang, 2024) ile toplanmıştır. Bulgular istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar ortaya koymuştur. Kelime kazanımı açısından bakıldığında deney grubu, son testlerde kontrol grubunu geride bırakmıştır, kısa vadeli öğrenmede üstünlük sergilemiştir. İzleme testinde kazanımların %81 oranında korunduğu görülmüştür. Özyeterlilik bağlamında ise deney grubunda özyeterlilikte belirgin artış gözlenmiştir, en yüksek gelişim başlangıçta düşük başarı gösteren öğrencilerde kaydedilmiştir. Sonuçlar Quizizz AI'nın çift yönlü kapasitesini vurgulamaktadır: Bağlamsal, tekrarlı kelime pratiği için uyarlanabilir algoritmaları ve oyunlaştırmayı etkin kullanması ve (özellikle zorlanan öğrenciler için) kişiselleştirilmiş geri bildirim ve ustalık odaklı görevlerle özgüven gelişimini desteklemesi. Bu çalışma, yapay zeka entegreli araçların savunularak İngilizce'nin yabancı dil olarak öğretimi pedagojisi hakkında pratik öneriler sunmakta ve kelime öğretimini dinamik, adil ve psikolojik olarak güçlendirici bir sürece dönüştürmeyi hedeflemektedir. Öneriler arasında kurumların uyarlanabilir teknolojileri benimsemesi ve öğretmenlerin yapay zeka destekli dil eğitiminde eğitilmesi yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Vocabulary acquisition remains a persistent challenge in EFL classrooms, where traditional methods often yield limited retention and engagement. This quasi-experimental study examines the impact of Quizizz AI—a gamified, adaptive mobile application—on vocabulary learning and self-efficacy among 20 fifth-grade Turkish students at a public secondary school in Diyarbakır. During the four-week intervention, the experimental group used Quizizz AI for vocabulary instruction while the control group received traditional teaching methods. Data were collected through pre-/post-/follow-up vocabulary tests and the Artificial Intelligence Self-Efficacy Scale (Wang & Chuang, 2024). The findings revealed statistically significant differences. Regarding vocabulary acquisition, the experimental group outperformed the control group in post-tests, demonstrating superior short-term learning outcomes. Follow-up tests showed 81% retention of acquired vocabulary. In terms of self-efficacy, the experimental group exhibited marked improvement, with the most significant progress observed among initially low-achieving students. The results also highlight Quizizz AI's dual capacity to effectively utilize adaptive algorithms and gamification for contextualized, repetitive vocabulary practice and foster confidence through personalized feedback and mastery-oriented tasks (particularly benefiting struggling learners). This study offers practical advice regarding EFL pedagogy by advocating AI-integrated tools to transform vocabulary instruction into a dynamic, equitable, and psychologically empowering process. Recommendations include institutional adoption of adaptive technologies and teacher training in AI-assisted language education.