Akçakent ilçesi yer adları
Place names of Akçakent district
- Tez No: 974303
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAKUP SARIKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kırşehir, Akçakent, ad bilimi, yer adı, yer adları bilimi, mikrotoponimi, Kırşehir, Akçakent, name, onomastics, place name, toponymy, microtoponymy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
“Akçakent İlçesi Yer Adları”başlıklı bu tez çalışması, Kırşehir iline bağlı Akçakent ilçesinin üç (3) mahallesinden ve yirmi (20) köyünde gerçekleştirilen alan araştırması sonucunda derlenen toplam sekiz yüz on sekiz (818) adet yer adı üzerine yapılmış bir mikrotoponimi çalışmasıdır. Tezin giriş bölümünde öncelikle Ad Bilimi (Onomastik) ve Yer Adları Bilimi (Toponimi) hakkında bilgiler verilmiş, ardından Kırşehir ilinin genel coğrafi ve tarihî özelliklerine, Akçakent ilçesinin yerleşim yapısına, tarihsel gelişimine ve“Akçakent”adının etimolojik kökenine ilişkin açıklamalar yapılmıştır. Birinci bölümde, sahadan derlenen yer adları kendi içlerinde sistematik şekilde gruplandırılarak bölümlere ayrılmış ve incelenmiştir. İkinci bölümde, yer adları üzerine saha araştırmalarında elde edilen sözlü veriler temel alınarak semantik incelemeler yapılmıştır. Üçüncü bölümde, yer adlarının gramatikal yapısı ayrıntılı biçimde incelenmiştir. Dördüncü bölümde, yer adlarında kullanılan ve coğrafi terim niteliği taşıyan“tepe, dere, pınar, yayla, çayır”gibi sözcüklerin listesi hazırlanmıştır. Sonuç bölümünde, çalışma boyunca elde edilen bulgular bir araya getirilerek genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis titled“Place Names of Akçakent District”is a microtoponymy study based on a total of eight hundred eighteen (818) place names compiled through field research conducted in three (3) neighborhoods and twenty (20) villages of Akçakent district, located in the province of Kırşehir. In the introduction section of the thesis, information is given about Onomastics and Toponymy, and then explanations are made about the general geographical and historical features of Kırşehir, the settlement structure of Akçakent, its historical development, and the etymological origin of the name“Akçakent.”In the first chapter, the place names collected from the field are systematically categorized and divided into sections. In the second chapter, semantic analyses of the place names are made based on the oral data obtained during field research. In the third chapter, the grammatical structure of the place names is examined in detail. In the fourth chapter, a list of words used in place names that have geographical term characteristics such as“hill, stream, spring, plateau, meadow”is prepared. In the conclusion section, the findings obtained throughout the study are brought together and a general evaluation is made.