Renal replasman tedavisi almayan evre 5 kronik böbrek hastalığı olanlarda vücut kitle indeksinin renal replasman tedavisine başlama ve mortalite üzerine olan etkisi
The effect of body mass index on initiation of renal replacement therapy and mortality in stage 5 chronic kidney disease patients not receiving renal replacement therapy
- Tez No: 974401
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER TOPRAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Nefroloji, Internal diseases, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Kronik böbrek hastalığı, vücut kitle indeksi, obezite paradoksu, renal replasman tedavisi, mortalite, proteinüri, Chronic kidney disease, body mass index, obesity paradox, renal replacement therapy, mortality, proteinuria
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada prediyaliz evre 5 Kronik Böbrek Hastalarında (KBH) Vücut Kitle İndeksinin (VKİ) mortalite, renal Replasman Tedavisi (RRT) gereksinimi ve renal fonksiyon değişimi üzerine etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Retrospektif kohort tasarımda yürütülen çalışmaya 524 prediyaliz evre 5 KBH hastası dahil edilmiştir. Hastalar VKİ'ye göre altı gruba ayrılmıştır: <18,5; 18,5–24,9; 25–29,9; 30–34,9; 35–39,9 ve ≥40 kg/m². Demografik, antropometrik ve biyokimyasal veriler değerlendirilmiş, 1 yıllık takip sonunda mortalite, RRT ve GFR değişimi (ΔGFR) analiz edilmiştir. Tekli ve çoklu lojistik regresyon analizleri ile VKİ ve laboratuvar parametrelerinin (albümin, CRP, PTH, protein/kreatinin oranı) bağımsız etkileri incelenmiştir. Bulgular: Zayıf VKİ grubunda mortalite %16,7, RRT %25; normal kilolularda mortalite %5,5, RRT %34,5 ile en yüksektir. Fazla kilolu ve obez gruplarda oranlar daha düşüktür. Mortalitede gruplar arasında anlamlı fark izlenmemiştir (p=0,120), ancak RRT açısından anlamlı farklılık bulunmuştur (p=0,005). Düşük albümin mortalite (p=0,038) ve RRT (p<0,001) riskini artırmıştır. Yüksek CRP mortalite (p=0,018) ve RRT (p=0,002) için bağımsız risk faktörü olmuştur. Protein/kreatinin oranındaki artış hem mortalite hem de RRT için güçlü prediktör olarak saptanmıştır (p<0,001). PTH yalnızca RRT için sınırlı katkı göstermiştir (p=0,039). VKİ ile ΔGFR arasında anlamlı ilişki izlenmemiştir (p=0,955). Sonuç: Prediyaliz evre 5 KBH hastalarında zayıf ve normal VKİ grupları mortalite ve RRT açısından en riskli grupları temsil etmektedir. Bulgularımız, obezite paradoksunun bu hasta grubunda da geçerli olabileceğini ve VKİ'nin biyokimyasal parametrelerle birlikte değerlendirilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the impact of body mass index (BMI) on mortality, renal replacement therapy (RRT) requirement, and renal function change in predialysis stage 5 chronic kidney disease (CKD) patients. Materials and Methods: A total of 524 predialysis stage 5 CKD patients were included in this retrospective cohort study. Patients were classified into six BMI groups: <18.5, 18.5–24.9, 25–29.9, 30–34.9, 35–39.9, and ≥40 kg/m². Demographic, anthropometric, and biochemical parameters were assessed. After one year of follow-up, mortality, RRT requirement, and glomerular filtration rate change (ΔGFR) were analyzed. Univariate and multivariate logistic regression analyses were performed to determine the independent effects of BMI and laboratory parameters (albumin, CRP, PTH, protein/creatinine ratio). Results: In the underweight group, mortality was 16.7% and RRT rate was 25%. In the normal BMI group, mortality was 5.5% and RRT requirement was the highest at 34.5%. Overweight and obese groups had lower rates. No significant difference was observed between groups for mortality (p=0.120), but RRT differed significantly (p=0.005). Low albumin was associated with increased risk of both mortality (p=0.038) and RRT (p<0.001). High CRP was an independent risk factor for mortality (p=0.018) and RRT (p=0.002). Increased protein/creatinine ratio was a strong predictor for both outcomes (p<0.001). PTH contributed only to RRT in univariate analysis (p=0.039). No significant association was found between BMI and ΔGFR (p=0.955). Conclusion: In predialysis stage 5 CKD patients, underweight and normal BMI groups represent the highest risk for mortality and RRT. Our findings suggest that the“obesity paradox”may also apply in this population and highlight the importance of evaluating BMI together with biochemical parameters in clinical