Portföy yönetici görüşleri temelinde finansal piyasalarda manipülasyonlar üzerine nitel bir araştırma
A qualitative study on manipulations in financial markets based on portfolio manager opinions
- Tez No: 974419
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BATUHAN FATİH MOLLAOĞULLARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finans, Finansal işlemler, Finansal kavramlar, Finansal okuryazarlık, Finansal piyasalar, Muhasebe, Muhasebe ve finansman eğitimi, Finance, Financial transactions, Financial concepts, Financial literacy, Financial markets, Accounting, Accounting and finance education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
Özet
Son yıllarda küresel ölçekte artan finansal krizler, piyasa istikrarsızlıkları, bilgi asimetrileri ve sosyal medya kaynaklı yönlendirmeler, sermaye piyasalarında yatırımcı güvenini zedeleyen ve piyasa bütünlüğünü tehdit eden yapısal riskleri daha görünür hâle getirmiştir. Bu bağlamda, piyasa içi ve dışı aktörler tarafından gerçekleştirilen manipülatif işlemler, özellikle gelişmekte olan ekonomilerde, denetim ve regülasyon eksiklikleri ile birleştiğinde sistemik bir sorun alanına dönüşmektedir. Finansal manipülasyonun tespiti ve önlenmesi amacıyla geliştirilen dijital teknolojiler –yapay zekâ, algoritmik analiz, veri madenciliği ve işlem gözetim sistemleri gibi araçlar– bu süreçte giderek daha kritik bir rol üstlenmektedir. Bu çalışma, finansal piyasalarda manipülasyonun algılanışı, gerçekleşme biçimleri, tespit yöntemleri ve bu süreçte dijital teknolojilerin rolünü; aynı zamanda yatırımcı davranışı, regülasyon yeterliliği ve piyasa güveni gibi sosyal, yapısal ve teknolojik değişkenler üzerinden değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın teorik çerçevesi, II mevcut literatür ışığında manipülasyon türleri, regülasyon yapıları, dijital denetim uygulamaları ve yatırımcı psikolojisi bağlamında oluşturulmuştur. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış; ölçüt örnekleme yoluyla belirlenen 16 portföy yöneticisi ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler MAXQDA 24 programı ile analiz edilmiştir. Analiz bulgularına göre, finansal manipülasyonun özellikle sosyal medya yönlendirmeleri, işlem hacmindeki anormallikler, içeriden bilgi kullanımı ve dönemsel fiyat hareketleri üzerinden gerçekleştiği gözlemlenmiştir. Katılımcılar, mevcut düzenlemelerin uygulanabilirlik düzeyinde yetersiz kaldığını; yatırımcı eğitimi, teknolojik gözetim sistemleri ve yapay zekâ destekli analizlerin ise manipülasyonla mücadelede önemli kolaylaştırıcı araçlar olduğunu ifade etmiştir. Ayrıca, teknolojik araçların yalnızca piyasa güvenliği sağlamada değil; yatırımcı farkındalığını artırma, karar verme kalitesini yükseltme ve dolaylı olarak yatırımcı memnuniyetini destekleme gibi sosyal etkiler doğurduğu da belirlenmiştir. Bu doğrultuda çalışma, finansal piyasalarda manipülasyonla mücadelede dijital dönüşümün yapısal, davranışsal ve teknolojik etkilerini bütüncül bir yaklaşımla ele alarak, politika yapıcılara, düzenleyici kurumlara ve piyasa aktörlerine yol gösterici öneriler sunmayı hedeflemektedir..
Özet (Çeviri)
In recent years, increasing global financial crises, market instabilities, information asymmetries, and social media-driven guidance have made structural risks that undermine investor confidence and threaten market integrity more visible in capital markets. In this context, manipulative transactions carried out by internal and external market actors, especially in developing economies, evolve into a systemic problem when combined with deficiencies in supervision and regulation. Digital technologies developed for the detection and prevention of financial manipulation—such as artificial intelligence, algorithmic analysis, data mining, and trade surveillance systems—have come to play an increasingly critical role in this process. IV This study aims to evaluate the perception, realization forms, and detection methods of financial manipulation, as well as the role of digital technologies in this process, through social, structural, and technological variables such as investor behavior, regulatory adequacy, and market confidence. The theoretical framework of the research was constructed in the light of the existing literature, within the context of manipulation types, regulatory structures, digital auditing practices, and investor psychology. A qualitative research method was used in the study; semi-structured interviews were conducted with 16 portfolio managers selected through criterion sampling. The data obtained were analyzed using the MAXQDA 24 software. According to the analysis findings, it was observed that financial manipulation particularly occurs through social media guidance, anomalies in trading volume, insider trading, and periodic price movements. Participants stated that existing regulations remain insufficient at the level of implementation; and that investor education, technological surveillance systems, and AI-supported analyses are significant facilitating tools in the fight against manipulation. Additionally, it was determined that technological tools not only contribute to market security, but also create social effects such as increasing investor awareness, enhancing decision-making quality, and indirectly supporting investor satisfaction. Accordingly, this study aims to address the structural, behavioral, and technological effects of digital transformation in the fight against financial manipulation with a holistic approach, and to offer guiding recommendations to policymakers, regulatory institutions, and market actors.