Dijital bağlam temelli öğrenme yaklaşımının öğrenmeye etkisinin incelenmesi
Investigating the effect of digital context-based learning approach on learning
  1. Tez No: 974538
  2. Yazar: ELANUR İSTEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKERİYA FATİH İNEÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hayatımızdaki ekonomi öğrenme alanı, Dijital bağlam temelli öğrenme, sosyal medya, sosyal bilgiler eğitimi, Dijital öğrenme, Çevrimiçi öğrenme, Çoklu öğrenme ortamı, Economy in our lives learning area, digital context-based learning, social media, social studies education, Digital learning, Online learning, Multimedia learning environment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, dijital bağlam temelli öğrenme yaklaşımının 5. sınıf Sosyal Bilgiler dersi“Hayatımızdaki Ekonomi”öğrenme alanında kavratılması hedeflenen öğrenme çıktıları ile bu kapsamda belirlenen alan, kavramsal, sosyal-duygusal öğrenme becerileri, eğilimler ve değer-eylem çerçevesinin öğrenmeye etkisini incelemektir. Bu doğrultuda dijital bağlam temelli öğrenme yaklaşımı ilk kez bu çalışma için tasarlanmıştır. Bağlamların dijitalleştirilmesi yoluyla yürütülen öğrenme süreci popüler sosyal medya araçları aracılığıyla yapılandırılmıştır. Araştırmada karma yöntem kullanılmış; nicel boyut, ön test-son test eşleştirilmiş kontrol gruplu yarı deneysel desen; nitel boyut ise temel nitel araştırma deseni ile tasarlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2024-2025 akademik yılında Erzincan il merkezinde basit seçkisiz örnekleme yöntemiyle belirlenen iki farklı okuldaki 102 öğrenci oluşturmuştur. Veri toplama sürecinde ilgili öğrenme alanına yönelik öngörülen içeriğin belirlenen alt boyutları araştırmacı tarafından kontrol formlarına dönüştürülmüştür. Bu doğrultuda elde edilen nicel verilerin analizinde deney ve kontrol gruplarının ön test-son test puanlarını karşılaştırmak amacıyla bağımlı örneklem t-testi; ön test ve son test puanları arasındaki ilişkiyi incelemek içinse bağımsız örneklem t-testi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular veri görselleştirme ile analiz edilmiştir. Sonuçlar, deney grubunun ön ve son test puanları arasında anlamlı bir farklılık olduğunu; deney ve kontrol grupları puan ortalamalarının ise son test ve deney grubu lehine olduğunu göstermektedir. Bu sonuçlar, dijital bağlam temelli öğrenme yaklaşımının öğrenmeyi olumlu yönde etkilediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of the digital context-based learning approach on the targeted learning outcomes, as well as on the field-specific, conceptual, and socio-emotional learning skills, tendencies, and the value-action framework within the“Economy in Our Lives”learning area of the 5th grade Social Studies course. This approach was designed for the first time specifically for this study. The learning process, based on the digitalization of contexts, was structured using popular social media tools. A mixed-methods design was employed: the quantitative dimension used a pre-test–post-test matched control group quasi-experimental design, while the qualitative dimension followed a basic qualitative research design. The study group consisted of 102 students selected through simple random sampling from two schools in Erzincan city center during the 2024–2025 academic year. In data collection, the sub-dimensions of the predetermined content for the learning area were converted into control forms by the researcher. Quantitative data were analyzed using a paired-sample t-test to compare the pre-test and post-test scores of the experimental and control groups, and an independent-sample t-test to examine the relationship between pre-test and post-test scores. Findings were also analyzed through data visualization. The results showed a significant difference between the pre-test and post-test scores of the experimental group, with mean scores favoring the post-test and the experimental group. These findings indicate that the digital context-based learning approach positively affects learning.