Isparta ilinde su ürünlerinin ekonomik durumu, pazarlanması ve çözüm önerileri
Economic situation, marketing and suggestions of fishery products in Isparta
- Tez No: 974556
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH DİLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pazarlama, Su ürünleri, İşleme, Marketing, Aquatic products, Processing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma su ürünleri yetiştiricileri, avcıları, sanayicileri ve satıcılara yönelik olarak su ürünlerinin pazarlanması sırasında ortaya çıkan problemlere çözüm önerilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada veri toplama amacıyla birebir görüşme yöntemi kullanılmış ve amaca uygun olarak anket çalışması yapılmıştır. Bu çerçevede Isparta'da su ürünleri satıcıları, balık avcıları, balık yetiştiricileri ve su ürünleri sanayicilerine anket uygulanmıştır. Yapılan anket sonuçlarından elde edilen verilere göre; en önemli olarak yetiştiricilerin ürettikleri balıkların pazarlamasında problemler yaşanmaktadır. Yetiştiriciler arasında güven ortamının tesis edilememesi sebebiyle, yetiştiricilerin birlikte hareket edememesi (%60.7 oran) söz konusudur. Balık yetiştiricilerinin birlikte hareket edebilmeleri durumunda balıklarını daha yüksek fiyattan satmaları (%50 oranında) mümkün olabilecektir. Bunun yanında ankete katılan su ürünleri yetiştiricileri üretim sırasında karşılaştığınız en önemli sorunlar nelerdir?" sorusu yöneltildiğinde en çok %66.7 oranla kur kaynaklı yem fiyatlarındaki değişkenliklerdir diye cevaplamışlardır. Balık avcılarının pazarlama faaliyetlerindeki hangi bölümlerin maliyetlerinin en yüksek olduğu anket sonucuna göre %39 oranla taşıma maliyeti diye cevaplanmıştır. Avcılar taşıma maliyetlerinin oldukça yüksek olması avcıları olumsuz etkilemektedir. Balık satıcılarının balık fiyatları hakkında nasıl bir değerlendirme yapıyorsunuz ile ilgili soruya 73 oranla alık fiyatlarının orta halli olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca anket çalışmasına katılanlar balık işleme tesislerinde en çok kerevit ve alabalığın değerlendirildiğini belirtmişlerdir. Balık satıcılarının pazarlama faaliyetlerinde maliyetlerin daha yüksek olduğu ve olumsuzluk ve zorluklarla karşı karşıya kaldıkları belirlenmiştir. Bu sonuçlar su ürünlerinin pazarlanması konusunda sorunların oldukça fazla olduğunu ve çözüm önerilerinin de çok çeşitli olması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine solutions to the problems that arise during the marketing of fish farmers, fishermen, industrialist and fish sellers. In the study, one- on-one interview method was used to collect data and a survey was conducted in accordance with the purpose. In this context, a survey was appplied to fish sellers, fishermen, fish farmers and seafood industrialists in Isparta. According to the data obtained from the survey results. Most importantly, farmers experience problems in marketing the fish they produce. Due to the failure to establish an environment of trust among the farmers, there is a failure o the farmers to act together ( 60.7 % rate ). If fish farmers can act together , it will be possible fort hem to sell their fish at a higher price (by 50%). In addition, the fish farmers who participated in the survey asked, What are the most important prolems you encounter during pproduction? When asked 66.7% of them answered that it was the fluctuations in feed prices due to exchange rate. According to the results of the survey, which sections of fishermen's marketing activities had the highest costs,39% answered that it was transportation costs. The high transportation costs o hunters negatively affect hunters. When asked what kind of evaluation do you make aout the fish prices of fish sellers, it was revealed that fish prices were moderate with a rate of %73. In addition, participants in the survey stated that crayfish and trout are mostly used in fish processing facilities. It has been determined that fish sellers have higher costs in their marketing activities and face negativities and difficulties. These results reveal that there are many problems in the marketing of aquatic products and that solution suggestions should be diverse.